De gyldne dråber til livets store øjeblikke

Champagne er et must, når noget skal fejres, et nyt år skydes ind eller man bare har lyst til at nyde et helt særligt øjeblik. Her kan du læse mere om de ædle dråber og få et par gode tips.

De gyldne, sprøde og boblende dråber har i århundreder har været symbol på livets festlige øjeblikke, højtider og anledninger. Der er utrolig mange myter og forestillinger om Champagne, og lad os bare springe ud i det, og blive klogere på champagnen.

en person serverer champagne i et glas

Englænderne var de første

Nej, det var næppe den franske munk Dom Perignon, men derimod englænderne (med fransk vin), der omkring år 1660 opfandt metoden med en 2. gæring i særligt solide flasker. Altså netop det, som frembringer de karakteristiske kulsyre-bobler. Derimod eksperimenterede den navnkundige Dom Perignon med at blande vin fra forskellige marker og druesorter, hvilket var med til at udvikle Champagne hen imod det, vi kender i dag.

Champagne i mere end 300 år

Franskmændene begyndte først at mestre den særlige gæringsmetode lidt senere, måske fordi det franske glas var mere skrøbeligt end det engelske, og derfor gik i stykker under trykket. Der blev ganske vist fremstillet vine fra Champagne området langt tidligere, men omkring år 1700 lignede de mousserende Champagne-vine i store træk det, vi kender i dag. Champagne har med andre ord gjort mennesker glade og feststemte i mere end 300 år.

en champagnefløjte og blomster
Destillation af vin

2. gæring giver boblerne og gør forskellen

Det særlige ved Champagne-metoden er, at vinen, inklusive ’Liqueuer de tirage’ (en blanding af ’reserve-vin’, sukker og gærkultur) gennemgår en 2. gæring, mens den er lukket inde i flasken. Herved dannes kulsyre-bobler, men også et bundfald, som skal ud igen, inden champagnen er klar til markedet. Bundfaldet fjernes ved en proces, der hedder ’degorgering’, og her bliver flaskerne traditionelt vendt mere og mere lodret med proppen nedad, så bundfaldet til sidst sidder ved proppen.

Det er en arbejdskrævende og langsommelig proces, og i dag bruger en del Champagne-huse da også en mere automatiseret og hurtigere proces. Flaskehalsen føres til sidst gennem en frysende væske, så bundfaldet fryses og skydes ud ved åbning af flasken. Den fyldes straks med en sukker- og gærblanding, der bestemmer, hvor tør eller sød Champagnen ender med at blive, og proppes igen.

Lanson Champagne – et hus med fornemme traditioner

Hos Interflora er vi stolte af vores samarbejde med Champagne Lanson huset med rødder helt tilbage til 1700-tallet. Huset råder over mere end 500 hektarer vinmarker i hjertet af Champagne-området, og parcellerne er primært beplantet med Pinot Noir og Chardonnay druer. De mange hektarer giver rig mulighed for at udvælge præcis de druer, der giver fuldendt harmoni og balance i den færdige Champagne. Hertil kommer moderne produktionsfaciliteter, der er indrettet med respekt for traditionerne og det ædle Champagne-håndværk. Se den flotte video fra Champagne-huset Lanson nedenfor. 

Hvordan kan du se, om Champagnen er tør eller sød?

Det kan sandt nok være lidt forvirrende at holde rede på de forskellige betegnelser på Champagne. Men vi hjælper dig her med en hurtig guide. De sødeste først, de tørreste sidst:

  • Doux:  Meget sød
  • Demi doux:  Sød
  • Demi-sec: Halvsød
  • Sec: Halvtør
  • Extra Sec eller Tres Sec: Tør
  • Brut (udtales bryt): Meget tør
en flaske champagne og en buket blomster

Nicolas Feuillatte Sélection Brut

Nicolas Feuillatte Sélection Brut er en harmonisk, velafbalanceret og udtryksfuld Champagne, der forfører sanserne. Denne fremragende Brut Champagne byder på de dejligste aromaer af hvide frugter, pink grape og hindbær. Vinen er lavet af et smukt blend af de klassiske Champagne-druer, hvor de 10% Chardonnay bidrager med finesse og elegance, 40% Pinot Noir afrunder vinen og giver den struktur, mens de 50% Meunier giver vinen fin frugtrigdom, blød smidighed og ynde. Sélection Brut har lagret op til tre år i kælderen, hvilket har givet vinen imponerende balance, alt imens dens tiltrækkende friskhed bevares.  Resultatet er en sprød Champagne med flot frugtkarakter og perfekt afrundet tekstur. Der er altid en anledning til at drikke Champagne, og med Sélection Brut er du sikker på en mindeværdig oplevelse.

Hvilken type Champagne skal du vælge?

Mange foretrækker den elegante, tørre, perlende Champagne, for eksempel ’Extra Sec’ eller ’Brut”. Den er da også glimrende – for eksempel til et velkomstglas. Andre gange skal Champagnen passe til for eksempel lækkerier som kransekage, og her er en lidt blødere og sødere Champagne normalt at foretrække, for eksempel en ’Demi-sec’ eller ’Demi-doux’. Hvis Champagnen er meget tør, kan den komme til at virke nærmest syrlig sammen med den søde kage.

Champagneglas

Send en champagne-gave

Champagnerne i vores udvalg er fremstillet af lokale leverandører, der anvender de bedste råvarer og producerer ud fra en stolt tradition. Og det kan smages. Uanset om du vælger en Lanson Black Label, Lanson White Label eller en Louis Perdrier Brut, så kan du se frem til champagne i topkvalitet. Champagnen leveres i flot og stilfuld indpakning eller som del af en sprudlende gave med champagne og andre lækkerier eller blomster. Lige meget hvad du vælger, så kan du se frem til gennemført eksklusivitet, der helt sikkert vil falde i den heldige modtagers smag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top