Schlumbergera, bedre kendt som novemberkaktus, er en sukkulent uden torne, der byder på rig blomstring og er en sand fornøjelse for kaktusfans. Især da den blomstrer i den koldeste tid på året. Deraf navnet!
Novemberkaktus, der også kaldes julekaktus, er en smuk blomstrende plante, der er en vidunderlig gave i juletiden. Her er alle vores tips til dyrkning og pasning af din novemberkaktus!
Kendetegn ved novemberkaktus
Schlumbergera russelliana kom oprindeligt til os fra Brasilien. Det er en sukkulent, der er meget enkel at dyrke. Novemberkaktussen blomstrer nemt og byder på en palette af smukke farver, herunder rød, pink, hvid, gul og lilla.
Blomstringen finder sted i løbet af efteråret og vinteren. Blomsterne viser sig i enderne af stænglerne. Stænglerne på en novemberkaktus ligner blade. De er stedsegrønne og kan nå op på 60 cm i længden. De er velegnede til at tage stiklinger fra.
Bemærk, at novemberkaktussen ikke er giftig. Den kan dog forårsage allergiske reaktioner ved kontakt med hud og øjne.
Novemberkaktus: Betydning
På blomstersprog har novemberkaktussen endnu ikke en officiel symbolik, men Schlumbergera kan leve op mod 20-30 år, og den lange levetid har fået nogle til at forbinde den med troskab og loyalitet.
Der findes også en legende fra oprindelseslandet om planten. Den lyder sådan her:
En ung dreng der boede i den brasilianske regnskov, havde bedt Vorherre om at bringe julestemningen til junglen. I ugevis var der intet tegn. Men da juledag kom, vågnede han op til en skov fyldt med tusindvis af blomster, der mindede om juleklokker. Schlumbergera’en, der voksede på træerne, havde blomstret i løbet af natten.
Pasning af novemberkaktus
Pasning af en schlumbergera er supernemt, for ligesom alle kaktusser er det en hårdfør plante. Når den en gang har fundet et ideelt sted i dit hjem, kræver den kun lidt pleje.
Novemberkaktus behøver dagslys
November- eller julekaktus har brug for lys uden at blive udsat for direkte sollys. Den er vant til at vokse under træernes beskyttende skygge og kan ikke lide træk eller for meget varme.
En konstant temperatur mellem 15-20°C er ideel for kaktussen. Hvis temperaturen er højere om foråret og sommeren, kan du med fordel vande den lidt mere.
Vanding af novemberkaktus
Hyppigheden af vanding varierer afhængigt af årstiden. Da den blomstrer om efteråret og vinteren, har novemberkaktussen brug for mere vand end dine andre stueplanter i den periode.
Under blomstringen kan du vande den ca. en gang om ugen. Benyt lejligheden til at fjerne de visne blomster, så nye blomsterknopper kan skyde frem.
Formålet med vandingen er at holde roden fugtig men ikke sumpet. Sørg for at tømme underskålen for vand. Overskydende vand vil hurtigt få rødderne på din novemberkaktus til at rådne.
I løbet af foråret og sommeren vandes der efter plantens behov. Når det er varmt, foretrækker din novemberkaktus måske vanding hver 3. dag.
Bemærk, at når blomstringen er færdig, anbefales det at lade den øverste jord tørre ud mellem vandinger.
Gødning af novemberkaktus
Som med mange andre kaktusser er novemberkaktussen ikke særlig krævende med hensyn til gødning. Faktisk vil den klare sig bedre med mangel på gødning end med overdreven gødning.
Du kan gøde den to gange om året. Ideelt set en gang midt på foråret og en gang midt på sommeren.
Vælg en afbalanceret gødning med nogenlunde lige mængder kalium, fosfor og kvælstof. En gødning til blomstrende stueplanter eller tomater er nok det bedste valg.
Omplantning af novemberkaktus
Det er nemt at omplante en novemberkaktus, og en gang hvert tredje år vil være tilstrækkeligt! Omplant din plante i det tidlige forår med en blanding af lige dele pottejord, sand og jord fra haven.
Stiklinger af novemberkaktus
Du formerer nemt din novemberkaktus ved at følge disse få tips:
- Brug en skarp kniv til at fjerne 2-3 blade, der endnu ikke har båret blomst.
- Lad dine stiklinger tørre i 48 timer, så de kan begynde at hele.
- Sæt den helede del i rodhormon, som du finder i alle havecentre.
- Fyld en lille urtepotte eller krukke med en blanding af halvt pottejord og halvt sand.
- Lav et hul med fingeren til dine stiklinger.
- Vand let med en sprayflaske.
- Opbevar urtepotten eller krukken ved en konstant temperatur på 20 grader.
- Du vil kunne overføre dine stiklinger til en større urtepotte efter cirka fire måneder.
Hvis du vil lære mere, har vi en omfattende guide dedikeret til formering af novemberkaktus.
Sådan får du en novemberkaktus til at blomstre
Det er blomstringstid! Alligevel kæmper din novemberkaktus for at blomstre. Bare rolig, hvis du følger disse tips, vil din plante snart være fyldt med de smukkeste blomster og være klar til at fejre julen.
Så snart nætterne begynder at blive køligere om efteråret, skal du lade din novemberkaktus stå udenfor. Undgå at udsætte den for direkte sollys og træk. Lad være med at vande den i tre uger.
Du kan lade den stå udenfor i en god måned. Det vigtige er at tage den ind, før frosten kommer. Når du tager din julekaktus ind i stuen, vil du se blomsterne springe frem i løbet af ingen tid!
Hvad skal man gøre med en novemberkaktus, der bliver rød?
Du skal finde et mindre solrigt sted til den. Det er oftest for meget lys, der får bladene på novemberkaktussen til at rødme.
Novemberkaktussen er en vidunderlig plante, der bringer liv og farve til vores stue, mens naturen ligger i dvale udenfor. Den er fuld af vitalitet og er en god gave i juletiden. Den er en lige stor fornøjelse for elskere af blomster og dem, der er nye i blomsterfaget!