Tips og tricks til at holde planterne friske i ferien

Vil du gerne have at dine planter bliver vandet og passet mens du er på ferie? Tag roligt afsted med vores tips og tricks til vanding af dine planter, mens du er væk. Hold dine planter hydreret et par dage eller endda et par uger uden at bede familie eller naboer om hjælp.

vanding af pink azalea
Den smukke lyserøde liljebuket fra 499 kr.
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Stueplante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Den yndige fra 279 kr.

Vanding af stueplanter i ferien

Ideen er ikke kun at finde et system til vanding af planterne mens du er på ferie, men også at benytte løsninger, der sparer vand.

Forbered planterne, inden du tager af sted

Først og fremmest er det vigtigt at sørge for at planterne er i bedst mulig stand. Forkæl dem, før du rejser. Fjern døde blade, beskær og giv dem evt. en frisk urtepotte. Det vil hjælpe til at undgå unødvendigt vandforbrug under dit fravær og øge chancerne for at vende tilbage til sunde planter.

Derudover kan du lægge tyk barkflis i hver urtepotte for at begrænse fordampningen af fugt fra jorden. Dette tip er også nyttigt til dine udendørs planter eller køkkenhave.

Placér planterne strategisk 

Ulempen ved stueplanter er, at de ikke får fordelen ved naturlige vandkilder som regn, dug og fugtighed. Deres eneste vandkilde er kunstig. Men i modsætning til planter, der står i jorden, kan potteplanter nemt flyttes. Det betyder at du kan placere dem det sted, hvor betingelserne er mest gunstige for deres overlevelse, mens du er væk. Så kan du altid stille dem tilbage til din favoritplacering i hjemmet, når du er tilbage.

Tip 1

Før du rejser, skal du flytte dine planter til et tempereret, skyggefuldt rum, væk fra direkte sollys. Det gælder især hvis du skal rejse om sommeren. På den måde vil de gå i hviletilstand og reducere deres vandbehov. Sørg dog for, at de ikke er i fuldstændigt mørke, da planter har brug for noget lys. 

Tip 2

For meget luftfugtighed er sjældent et problem. Tværtimod kan et fugtigt rum hjælpe en plante med at holde et par dage længere, hvis den bliver meget tørstig. Derfor kan det hjælpe at samle dine planter i samme rum og derved skabe et lidt fugtigere mikroklima. Har du plads og lidt lys på badeværelset, vil dette være oplagt.

Tip 3

Du kan også placere potterne med de mest følsomme planter på en tyk, gennemvædet klud i dit badekar eller brusebad. På denne måde vil vandet stige ved kapillærvirkning til rødderne, når planten har brug for det. Alternativt kan du placere dine potter på gennemvædede lersten.

Den smukke lyserøde liljebuket fra 499 kr.
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Stueplante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Den yndige fra 279 kr.

Indret et vandingssystem til dine planter i ferien

Hvordan kan du sørge for vand til planterne i ferien?  Hvad kan du gøre, hvis der ikke er nogen til at vande dem? Lær herunder, hvordan du sikrer, at dine stue- og altanplanter forbliver hydrerede i en forlænget weekend eller ferie (op til 2-3 uger).

Aftagelige vandreserver

Det er vandreserver, som du fylder og planter i jorden lige før afrejse. Der er en hel del billige muligheder. Ulempen er, at vandet har en tendens til at blive tømt ret hurtigt – inden for de første dage eller den første uge. Det er en mulig løsning til korte fravær på op til to og en halv uge om sommeren (afhængigt af plantetypen) eller op til tre uger om vinteren.

  • Nedgravede vandingspotter af terracotta (olla’er) (se nedenfor)
  • Vægevanding
  • Vanding via en omvendt plastflaske med en gennemboret hætte – et gør-det-selv-sæt eller et indkøbt vandingssæt 
  • Keramiske kræmmerhuse med en påsat vandflaske (se nedenfor)

Selvvandingspotter

Selvvandingspotter og -krukker har en dobbeltbund, der fungerer som reservoir, og som du fylder op inden du rejser. Planten absorberer vandet gradvist via kapillærvirkning uden at drukne rødderne. Fordele og ulemper ved dette system svarer til de aftagelige vandreserver.

Selvvandingspotter er dog ikke egnede til alle planter. De er bedst til vandelskende og fugtelskende planter og bør undgås til kaktusser og planter, der foretrækker, at jorden tørrer helt ud mellem vandingerne.

Gelévand: En praktisk, hurtig og billig løsning til potteplanter

Vandgelé, der fås som terninger eller perler, er sammensat af vand og vandkrystaller, der kan absorbere op til 500 gange sit volumen i vand. Mikroorganismerne i krystallerne vil gradvist nedbryde krystallerne og frigive vand til at hydrere planten.

Du kan købe vandgelé fra et havecenter eller lave det selv ved hjælp af agar-agar.

Vand til udendørsplanter i ferien

I et kort fravær på et par dage giver overlevelsen af udendørs planter mindre bekymring end indendørs stueplanter. Udendørs planter står ofte i jorden med dybere rødder, der har adgang til dybereliggende vand. Desuden er de fleste haveplanter tilfredse med regnvand.

Hvis du skal på ferie om vinteren, er der normalt ingen grund til at planlægge vanding af dine udendørs planter. De fleste løvfældende planter har ikke brug for vand i den periode, og stedsegrønne planter er vant til sådant vejr. Faktisk kan vanding af dem være skadeligt, da overskydende fugt kan forårsage rodråd.

Men i sommerferien gør varmen vanding vital. Der vil et automatisk vandingssystem være nødvendigt for dine planter, mens du er væk. Her er nogle forslag, der giver dig mulighed for at tage på ferie med ro i sindet.

Installér et drypvandingssystem

Det mest kendte automatiske system til vanding af planter er drypvanding, der også bruges til køkkenhaver. Denne metode giver langsom, regelmæssig vanding, der sikrer tilstrækkelig og økonomisk vandforsyning, især velegnet til store områder. Du skal blot tilslutte systemet til en vandhane og justere vandmængde og timer efter planternes behov.

Hvis du har sprinklere på græsplænen, kan du justere deres rækkevidde, så de også vander dine planter.

Kegler til plantevanding 

Til vanding af køkkenhaver eller blomsterkasser kan du bruge vandingskegler. Disse kræmmerhuse kan udstyres med en omvendt vandflaske, som du fylder, inden du tager afsted. Indsæt den smalle, gennemborede ende af keglen i jorden. Vandet vil gradvist sive ud og fungere som et drypsystem. Ulempen er, at du har brug for lige så mange enheder, som du har planter.

Nedgravede vandingspotter af terracotta eller ollaer

Ollaer er let gennemtrængelige terracottapotter, der er nedgravet i jorden og fyldt med vand. Deres permeabilitet gør det muligt for vandet gradvist at migrere fra potten til jorden. Fordelen er at dette system vander planter direkte på rodniveau, og du behøver derfor ikke bekymre dig om vanding i et par dage.

Hvordan vander man planter under længere fravær?

Der er ingen mirakelløsning til vanding over en lang periode, bortset fra at tilkalde hjælp fra venner og familie. De automatiske vandingsløsninger, der er nævnt ovenfor, vil højst holde dine planter hydreret i 1 til 3 uger.

Den smukke lyserøde liljebuket fra 499 kr.
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Stueplante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Den yndige fra 279 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top