Pilea peperomioides tager sig, med sine luftige og flotte grafiske linjer, godt ud i ethvert hjem. Den grønne stueplante kaldes også missionærplante eller kinesisk pengetræ, fordi man siger, at den bringer lykke. Pileaen er til alle, der elsker grønne planter, også dem som indimellem glemmer at vande dem. Hvordan skal pilea plejes? Hvordan planter man pilea-stiklinger? Her kommer vores råd til pleje af denne charmerende tropiske plante.

Pileas karakteristika

pilea-blade

Pilea peperomioides er en lille varietet, som egner sig godt som stueplante. Arten pilea peperomia omfatter mere end 600 forskellige sorter. Den er en af de grønne planter i Nælde-familien (uricaceae), ligesom brændenælder er det. Trods slægtskabet brænder man sig ikke på pilea peperomioides, ligesom den heller ikke er giftig for katte, hunde og børn.

Der er tale om en tropisk plante fra Sydøstasien, som ikke tåler kulde. Det er derfor, at den udelukkende anvendes indendørs på vores breddegrader. I havecentre og hos blomsterhandlere sælges pilea i små potter. De er ofte ikke mere end et par centimeter høje. Da der er tale om en langsomt voksende plante, vil den forblive rimelig lille i flere år. Den egner sig derfor godt til at stå på en hylde eller et skrivebord.

Pilea peperomioides har smukke runde blade, som kan minde om pengemønter. Bladene vokser rundt om en central træagtig stamme. Da bladene vender sig mod den stærkeste lyskilde, anbefaler vi, at du af og til drejer potten for at opnå en ensartet form.

Pilea inkl. potte fra 189 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Kaktus inkl. potte fra 199 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.

Pileaens oprindelse og historie

Pilea blev identificeret af den tyske botaniker Ludwig Diels i 1912. Formen må have fået ham til at tænke på peperomia, for navnet pilea peperomia betyder ”pilea som ligner en peperomia”. 

Men efter sigende var det den norske missionær Agnar Espegren, der som den første bragte en pilea peperomioides med hjem fra Kina i 1945. Ved sin hjemkomst til Norge rejste Agnar Espegren rundt i landet for at fortælle om sit liv som missionær. Efter foredragene forærede han pilea-stiklinger til dem, han mødte. Således gik den grønne missionærplante fra hånd til hånd. Den blev hurtigt populær i Skandinavien, Tyskland og Frankrig. I lang tid var det en ikke-kommerciel plante, som man overdrog til venner og bekendte. I dag er pilea populær i hele den vestlige verden.  

I Kina er der tradition for at grave en pengemønt ned i jorden ved plantens fod. Det skulle ifølge et gammelt sagn bringe lykke og rigdom. 

pilea i en hængende potte

Pleje af pilea

Pilea plejes som de fleste andre stueplanter. Den er glad for masser af lys, men ikke for meget direkte sollys. Pilea peperomioides skal dyrkes ved temperaturer over 10 °C. Hvis du har den stående på en veranda, er det derfor bedst at tage den ind i vinterhalvåret.

Vanding af pilea

pilea

Pilea peperomioides skal vandes cirka 2 gange om ugen alt efter temperaturen. Den må ikke overvandes og kan ikke lide overskydende vand. Det er derfor en god idé at bruge en potte med underskål og tømme den, hvis nødvendigt. Det anbefales at lade det øverste lag jord tørre mellem hver vanding. Om foråret og sommeren kan du give din pilea gødning til grønne planter 1 gang hver anden uge.  

Pilea-stiklinger

Hvis du vil plante en pilea-stikling, så vent til et rodskud (lille skud som vokser op af jorden) stikker op ved foden af planten. Tag så planten ud af potten og ryk eller skær stiklingen af. Plant den derefter i en anden potte med pottemuld til stiklinger. Hold altid jorden fugtig og stil stiklingen et sted med meget lys, men ikke i direkte sollys.  

pilea-stamme

Omplantning af pilea

ompotning af en pilea

Vent til det bliver forår med at omplante din pilea peperomioides. Vælg en potte, som er et par centimer større end den gamle. Hæld lecanødder i bunden af potten og placer planten ovenpå, inden du dækker den med muld til grønne planter.  

Sygdomme og parasitter hos pilea

Pilea peperomioides er sjældent udsat for sygdomme og parasitangreb bortset fra mider. Hvis du opdager røde edderkopper på planten, kan du skylde dem væk med bruseren. Derefter bør du af og til sprøjte bladene på din pilea, for mider trives især i tørt miljø.  

Hvis din pilea mister sine blade eller har gule blade, skyldes det sikkert, at den får for meget vand. Find inspiration til andre originale stueplanter til din stue, værelse eller kontor! 

Pilea inkl. potte fra 189 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Kaktus inkl. potte fra 199 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top