Hvis der er et land, hvor krysantemummen har symbolsk værdi, er det Japan. Denne efterårsblomst, der er symbolet for den japanske kejserfamilie, vises på det japanske pas og på de japanske ambassader og i offentlige bygninger i Japan, i de shintoistiske helligdomme, og den har endda en stor fest i dens ære. Krysantemummen er uden tvivl Japans blomst. De har endda deres egen art i dette land, nemlig Chrysanthemum japonense, en vild krysantemum med oprindelse i Japan, og det er den, vi vil se nærmere på her.
Chrysanthemum japonense, den mest japanske krysantemum
Chrysanthemum japonense eller Ashizuri nojigiku på japansk er en flerårig plante, der tilhører blomsterfamilien Asteraceae, der er endemisk til Japan. Det drejer sig om en slags vild krysantemum, der anses som den oprindelige art for de små margueritagtige krysantemummer. Bladene på Chrysanthemum japonense-planterne er små og fligede, og deres blomster har en diameter på 3-5 cm, hvide kronblade og et gult centrum. Denne plante blomstrer, når dagene er kortest, dvs. om efteråret og vinteren. Det er muligt at gennemtvinge blomstringen hos den japanske krysantemum ved at efterligne de korteste dage, ved at begrænse den mængde lys planten får. Takket være dens hvide kronblade bruges Chrysanthemum japonense som symbol på sorg i Japan. På samme måde som i størstedelen af de asiatiske lande er hvid symbolet på sorg, og familierne klæder sig i denne farve til begravelser for at fortælle den afdøde, at de skal gå mod lyset i det hinsides.
Krysantemummens betydning i den japanske kultur
Chrysanthemum er en uundværlig blomst i den japanske kultur. I Japan er det muligt at finde mere end 350 typer af de mere end 200.000 sorter af krysantemum, der kendes i verden. Krysantemummen (kiku på japansk), der er af kinesisk oprindelse, ankom til det japanske øhav i det 8. århundrede, hvor den straks fascinerede indbyggerne. Land har siden da vedtaget krysantemumblomsten som nationalsymbol, og den udgør nu våbenskjoldet for den japanske kejser, hvis kejserlige trone kendes som krysantemumtronen. Den højeste ridderorden er Krysantemumordenen, og den forekommer også på 50 yen mønten og på det japanske pas. Desuden bruges den som broderet dekoration i mange af påklædningerne, især på den traditionelle kimono. I Japan knyttes denne blomst til evigt liv, lykke og foryngelse. Krysantemummens betydning kan dog variere i den japanske kultur alt efter dens farve. Den gule krysantemum betyder sol, energi og intelligens. De røde krysantemummer symboliserer kærligheden, og de hvide krysantemummer bruges til at udtrykke sorg og er til stede i begravelser og grave.
Krysantemummens festival i Japan
Krysantemummen er noget af en kunst i Japan. En national lidenskab, hvis fornemste udtryk er Kiku no Sekku eller krysantemummens festival, som også kendes som dobbelt ni-festivalen, fordi den fejres på den 9. dag af den 9. måned i den gregorianske kalender (september). Ifølge Konfutses I Ching tilhører tallet ni yang, og den 9. september anses derfor som en negativ dato. For at afværge onde ånder går japanerne op på et bjerg, drikker krysantemumvin og tager denne blomst med, som symbol på energi og beskyttelse mod sygdomme og onde ånder. Krysantemumfestivalen fejres også i de shintoistiske helligdomme og buddhisttemplerne i landet. Gaderne og altanerne myldrer med naturlige eller farvede krysantemummer; der laves skulpturer med blomster, og der spises krysantemumkager (tilberedt af kronblade, der er blandet med risblomster). Det er skik at sætte bomuld på krysantemummerne dagen inden festen for den næste morgen at vaske kroppen med bomulden, der nu er gennemvædet af morgendug, da man mener, at krysantemummen styrker og giver et langt liv.
Krysantemummen i den japanske gastronomi
Bladene og stængerne på krysantemum samt blomstens kronblade bruges i det japanske køkken i flere forskellige retter. Bladene plukkes, før planterne blomstrer, og bruges i salater, da de er friske og har noter af citrusfrugter og mentol. Stængerne serveres typisk som tilbehør til sashimi, supper og endda søde eller saltede kager. Knopperne på deres blomster kan syltes, tilberedes i tempura eller indgå i dressing af soyasovs. . Urtete med krysantemumblomster serveres i forskellige områder i Kina og Japan til måltiderne, og nydes varme eller kolde som naturlig læskedrik. En enkel opskrift går ud på at sautere umodne krysantemumblade med hvidløg og tilberede en dejlig tortilla. Man skal dog være forsigtig, fordi ikke alle arter af krysantemum kan spises. For eksempel bruges Chrysantemum coronarium i gastronomi, og blomsterne af Chrysanthemum morifolium og Chrysanthemum indicum bruges til at brygge krysantemumte. Det er ikke tilfældet med den hollandske krysantemum, der er rent dekorativ.
Krysantemum i den asiatiske medicin
Krysantemum er en antioxiderende, antimikrobiel og antiinflammatorisk plante, der beroliger maven og lindrer øjenirritation. Måske er det på grund af alt ovenstående, at krysantemum anses som symbolet på en lang levetid. I den traditionelle asiatiske medicin bruges krysantemum mod hovedpine og migræne, da den kan forbedre blodkarrenes og blodpladernes funktion.
Krysantemum bruges også mod appetitløshed og fordøjelsesforstyrrelser samt til at beskytte leveren. Krysantemumteen bruges i den asiatiske medicin mod højt blodtryk, hyperthyreoidisme, åndedrætsforstyrrelser og nervøsitet. Derudover fremgår det af nylige undersøgelser, at visse kemiske stoffer i krysantemumteen såsom octulosonsyre, krysanol A og 17 andre forbindelser modvirker inflammation og kan hjælpe med at reducere risikoen for kroniske sygdomme.