Stiklinger af julekaktus

Julekaktus, der også kaldes novemberkaktus, er en sukkulent, som er kendt for sin sene blomstring. Fra efterår til midvinter producerer kaktussen mange farvestrålende blomster. Julekaktussen med det latinske navn Schlumbergera er let at formere via stiklinger. Hvordan dyrker man en julekaktus fra en stikling? Her er vores tips til at skabe dine egne stiklinger og samtidig spare penge!

Hvad er den bedste tid på året at formere en julekaktus?

novemberkaktus rød

Du kan tage stiklinger til at formere en julekaktus når som helst på året. Du vil dog have en bedre chance for at planten producerer nye rødder, hvis du tager stiklingerne i løbet af foråret mens din julekaktus vokser.

Mellem april og juni vil din plante producere nye “blade”. Faktisk er det de såkaldte bladlignende fyllokladier, der vokser efter hinanden og danner stængler.

Når nye blade begynder at dukke op, er planten fuld af vitalitet og klar til stiklinger!

Sådan tager man en stikling fra en julekaktus

Når du ser på planten, skal du finde stængler med en smuk grøn farve, der endnu ikke har båret blomst. Hvis stilkene er lyserøde, røde eller brune, skal du undgå at vælge dem til stiklinger.

Tag derefter en ren, skarp kniv. Fjern 2-3 blade (fyllokladier) for hver stikling af julekaktus. Du kan tage flere stiklinger fra samme plante, men undgå at tage så mange at du svækker den.

Spred dine stiklinger ud på en tallerken og lad dem tørre ud i 48 timer. Den del, der er blevet skåret, vil herefter begynde at heles. Nu er dine kaktusstiklinger klar, og du skal nu blot beslutte, om du foretrækker at dyrke dem i vand eller i jord.

Formering af julekaktus i vand

Start med at placere nogle småsten i bunden af en glasskål eller krukke og dæk dem med vand. Sæt derefter én kaktusstikling per krukke ned i vandet, og vær omhyggelig med at placere den helt lodret. Brug småstenene til at holde stiklingerne lodret.

Tilsæt vand, indtil det allernederste af dine kaktusstiklinger er under vand. En eller to centimeter er rigeligt. Mens der dannes nye rødder, skal du sørge for at overvåge vandstanden. Du bør tilføje mere vand indimellem på grund af fordampning.

Stil dine stiklinger i dagslys, men hold dem væk fra direkte sollys for at forhindre bladene i at brænde eller tørre ud. Efter cirka otte uger er dine stiklinger klar til at blive flyttet over til jord.

Formering af julekaktus i jord

Start med at forberede en blanding af pottejord og sand (50/50). Fyld blandingen i små urtepotter eller krukker. I de fleste havecentre kan du også købe rodhormon, som fremmer rodnettet på stiklinger.

Når forberedelserne er færdige, kan du plante en kaktusstikling per urtepotte. Du kan lade enden af stiklingerne ligge lidt i rodhormon, inden du putter dem i jorden. Dette trin er dog valgfrit.  

Put hver stikling af julekaktus ned i jorden, ca. ¼ af dens længde skal være under jorden. Hvis du vælger at sætte flere stiklinger i samme potte, skal du sørge for at plante dem med en afstand på 10 cm.

Husk at vande jorden når alle stiklinger er plantet. Til sidst skal du stille dine stiklinger på et lyst sted, men undgå direkte sollys.

I de næste otte uger skal du overvåge jorden nøje, så den ikke tørrer ud. Vand dine stiklinger efter behov, dvs. så snart jorden begynder at føles tør. Det er vigtigt at være på dupperne på dette stadie, da mængden af jord er ret lille og den let kan tørre ud.

novemberkaktus orange rød

Flytning af stiklingerne til nye potter

To måneder er gået, og dine små julekaktusser har nu stærke nok rødder til at blive overflyttet til deres nye potter. Vælg små urtepotter, så du ikke behøver at bruge for meget jord. Fyld dem med kaktuspottejord eller en blanding af universel pottejord og sand.

Med rødder der er dannet i vand, skal du være ekstra forsigtig, når du planter dem. Når det gælder planter, der har dannet rødder i jord, kan du genplante dem sammen med den jord, der sidder fast omkring deres rødder.

Dæk rødderne med jord og tryk let med dine hænder. Vand hver stikling gavmildt, men lad ikke vand stå i underskålen.

Nu skal du bare beslutte, hvem du vil give dine nye julekaktusser til i juleperioden!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top