Julestjernen: symbolik og pleje

Julestjernen kan findes overalt hos blomsterhandlerne her sidst på ​​året. På trods af sit navn stammer den oprindeligt fra Mexico. Det vi elsker så meget ved julestjernen, også kaldet euphorbia pulcherrima, er ikke dens blomster, men dens højblade, der kommer i storslåede farver til højtiden! Julestjernen er ikke bare en vigtig juleplante i Danmark, men også i USA, Mexico og Europa.

Karakteristika for julestjernen

Julestjerne

Euphorbia pulcherrima (som betyder ”den allersmukkeste” kommer fra Mellemamerika og det sydlige Mexico. Denne busk fra Euphorbiaceae-familien kan blive op til 4 meter i sit naturlige miljø.

Den farvede del er faktisk ikke selve blomsten, men højbladene. Disse højblade omgiver den ægte blomst, som er gul og meget lille.

I dag er der mange sorter i reduceret form med en meget varieret farvepalet som bl.a. rød, granat, lyserød, lys, hvid eller gul… Dækbladene kan også være marmorerede, plettede eller bølgede.

Julestjernen “blomstrer” (dvs. dens dækblade tager farve) i 2 til 4 måneder fra sent efterår til begyndelsen af ​​det nye år.

Det latinske navn for blomsten er euphorbia pulcherrima, mens den af aztekerne blev kaldt ”cuetlaxochitl” – læderblomsten.

Julestjernens historie

Fra det 14. århundrede brugte aztekerne julestjernen i deres dagligdag: ​​Dens pigment blev brugt til at farve tekstiler, mens saften var kendt for at reducere feber. I det 17. århundrede blev blomsten gradvist introduceret til processioner for kirken i Mexico af de franciskanske præster. 

Det var dog på grund af Joël Poinsett, at julestjernen nåede ud over Mexicos grænser. I 1828 blev denne amerikanske ambassadør i Mexico, der var både læge og botaniker, forelsket i planten, og han endte med at tage den med tilbage. 

Joël Poinsett døde den 12. december 1851. Som hyldest til denne berømte mand kaldte kongressen planten for “Poinsettia” og etablerede en national dag for planten: Den 12. december i USA er det derfor ikke unormalt at forære julestjerner væk. En tradition, der vinder mere og mere frem i Europa!

Julestjernen

I det 20. århundrede begyndte Paul Encke, en tysk emigrant, at producere og sælge julestjerner i Californien. Hans søn fik nemlig en genial idé: Han ville sælge friskklippede højblade til feriesæsonen i de prestigefyldte butikker på Hollywood Boulevard i Los Angeles. Initiativet blev en stor succes og blev starten på julestjernens popularitet! Siden 1960’erne er der dukket mange nye sorter op, som bedre kunne tilpasse sig indendørs dyrkningsforhold. 

Vidste du det?
– Bare i USA sælges der næsten 65 millioner julestjerner hvert år!
– I Mexico er julestjernen en essentiel juleplante. Mexicanerne kalder det “flores de la noche buena”, som betyder ”Den Hellige Nats blomster”.

Legender om julestjernen

Julestjerne

Ifølge en gammel aztekisk legende oplevede en gudinde hjertesorger, der var så smertefulde, at hendes hjerte begyndte at bløde. Da bloddråberne faldt, ramte de en plante, der fik en intens rød farve: Julestjernen var blevet til.

En religiøs mexicansk legende kommer dog med en anden fortælling. Et barn ville gerne give en ofring til Jesus juleaften, men havde ikke noget at give. Derfor lavede barnet kærligt en enkel buket med blade. Da hun ville lægge den tæt på julekrybben i kirken, skete der et mirakel: Bladene blev til smukke, knaldrøde højblade! Det siges, at det er siden denne dag, at julestjernerne fik disse smukke farver ved juletid.

Julestjernen plads i blomsternes symbolik

For aztekerne, der brugte blomsten dagligt, var julestjernen et symbol på renhed. Det siges også, at krigere, der døde i kamp, ​​vendte tilbage til jorden for at drikke denne blomsts nektar og dermed opnå evigt liv. Men prøv det aldrig selv: Julestjernens saft er giftigt!

I dag er det en rigtig god gestus at give en julestjerne i gave: Det symboliserer venlige og varme ønsker om succes og glæde.

En kvinde og en julestjerne

Pleje af julestjernen

Julestjernen kan godt lide lyse steder, der er opvarmet til ca. 20°C, men bør stå uden direkte lys og træk. Undgå også at placere den for tæt på varmekilder i huset (radiatorer, fjernsyn osv.), hvis du gerne vil have, at farven på dækbladene holder længere.

Vand din julestjerne moderat, ca. én gang om ugen. Vandet bør være ved stuetemperatur. Vent til jorden er tør, inden du vander næste gang, og sørg for at vandet ikke stagnerer i beholderen/undertallerknen.

Efter “blomstringsperioden” (dvs. når højbladene er helt misfarvede) går din julestjerne ind i en vegetativ fase. Reducer vandingen, og i slut april skal du skære dens stængler ca. 5 til 10 cm fra for at stimulere nye skud.

Om sommeren kan du sætte den udendørs på et sted, der er badet i lys.

Få julestjernen til at “blomstre igen”

Få julestjernen til at "blomstre igen"

Julestjernen er en såkaldt “kortdags” plante. Før dens højblade får farve til højtiden, skal et par enkle, men vigtige regler følges sidst på ​​sommeren.

I midten af ​​september og i ca. 2,5 måned skal planten være 12 til 14 timer om dagen i totalt mørke. Du kan fx gemme den i en papkasse eller ved at sætte den ind i et skab over natten.

Om dagen skal den helst stå på et sted med meget lys. Når dens højblade har fået godt med farve, skal du pleje julestjernen ifølge vores tips.

Julestjernen er en giftig plante! Hvis du indtager dens saft, kan det forårsage opkastning og hudirritation. Hold planten væk fra børn og kæledyr. Især fugle er meget følsomme over for den.

Vil du klippe et par stængler fra din julestjerne til juledekorationen? Skær dem med en skarp kniv, og hold dem over en flamme i et par sekunder for at brænde dem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top