Det er svært ikke at tænke på julestjernen, når man taler om de forskellige blomster, du kan forære væk eller bruge til at udsmykke dit hjem i juleperioden. Denne plante, også kendt som poinsettia, indfanger julestemningen med sine knaldrøde dækblade og frodige grønne blade – farver, der straks giver assosiationer til julen. Men da det ikke er en nordlig plante, har den brug for lidt ekstra pleje for at overleve. Og da den er lidt vanskelig at passe, kan det ske, at den begynder at tabe sine blade.
Lad os derfor tage et kig på, hvorfor en julestjerne taber sine blade og hvordan problemet kan løses.
Bladene på julestjernen
Lad os først afklare, hvilke blade vi taler om. Den smukke, livlige del af julestjernen består af farvestrålende såkaldte pseudoblade. Det er dækblade, der omgiver de faktiske blomster. Dækbladene er en god indikator for plantens sundhed. Hvis de for eksempel tørrer ud, betyder det som regel, at julestjernen står i et miljø, der er for varmt og tørt.
Bladtab kan være normalt
Hvis bladene falder af efter jul, i de første måneder af det nye år, er der ikke grund til at smide planten væk. Det er ganske enkelt en del af dens cyklus, da den forbereder sig på de nye blomster, der vil dukke frem omkring sensommer. Med andre ord kan bladfald i de første måneder af det nye år være en naturlig del af julestjernens livscyklus. Det er også her du rådes til at beskære grenene. Vær ikke bange for at beskære en julestjerne – det er god praksis. Faktisk skal du kun lade trimmede grene blive siddende. Undgå desuden ophobning af vand.
Hvis bladene falder af allerede før jul, når julestjernen står og pynter i stuen, indikerer det et problem. Heldigvis kan du forhindre bladfald med ordentlig pleje af planten.
Hvis julestjernens blade bliver gule, visner og lugter dårligt – især hvis der kommer ubehagelige lugte fra underskålen – kan rodsystemet være rådnet, og det gør det vanskeligt at redde planten.





Hvorfor taber din julestjerne sine blade?
Som nævnt spiller timing en stor rolle i julestjernens tab af blade. Men der er andre faktorer! Lad os sammen tage et kig på dem.
Tidspunkt på året
Vær opmærksom på, hvornår bladene falder. Som beskrevet kam bladfald efter julvære normalt. Men det kan også indikere, at planten har det svært.
Rumtemperatur
Bladfald kan skyldes termisk chok. Hvis julestjernen f.eks. er blevet flyttet pludseligt fra et varmt til et koldt miljø, omvendteller udsættes for træk. Termisk chok kan også opstå, hvis din plante er placeret i nærheden af et vindue, der ofte bliver åbnet. Så prøv at holde den væk fra kold træk. Stuetemperaturen skal forblive stabil.
Hvis planten har stået indendørs et stykke tid, kan problemet skyldes lav luftfugtighed. Tør indendørs luft kan føre til bladfald, der ofte ledsages af gulfarvning af bladene.
Emballage
En anden årsag til at din julestjerne mister blade, kan være den plastikindpakning, den kom i. Hvis planten ikke pakkes ud af sin cellofanindpakning, kan den få for meget fugt omkring bladene, hvilket er dårligt for den.
Utilstrækkelig pasning
Endelig kan en julestjerne tabe sine blade på grund af forkert pasning. Denne smukke plante kræver visse betingelser: Den bør kun vandes, når jorden er tør, jorden skal være let og sandet, og den har brug for tilstrækkeligt lys. Så lad os tage et kig på, hvordan du får din julestjerne til at blomstre igen.





Løsninger til at undgå bladtab hos julestjerner
Vælg en sund julestjerne
Det første skridt til at sikre, at din julestjerne ikke taber sine blade, er at vælge en sund plante: Tjek, at den er blevet passet godt, før du køber den. Frem for alt skal du sørge for, at jorden ikke er alt for våd, da planten så kan begynde at miste blade og vise tegn på stress efter blot et par dage.
Undersøg bladene for at sikre, at de er sunde og fri for skader efter skadedyr. Tegn på skadedyr er som regel mørke pletter eller tyggede områder.
Vanding
Generelt skal du kun vande din julestjerne, når jorden er tør. Den har ikke brug for meget vand og tager skade, hvis jorden forbliver vandmættet for længe. Vand cirka hver tredje dag, kontrollér jordens tørhed med fingeren og undgå overvanding.
Lys
Julestjerner er meget følsomme over for lys, selv kunstig belysning. Dette er især vigtigt i blomstringssæsonen, fra oktober til december, hvor de skal opbevares i mørke natten over.
Placér planten et lyst sted, f.eks i nærheden af et vindue, men sørg for, at bladene ikke rører ved koldt glas.
Temperatur
Julestjerner foretrækker et sted, der hverken er for tørt eller varmt. Den ideelle temperatur for din julestjerne er ca. 13 grader.
Jord
Som nævnt foretrækker julestjerner let, sandet jord i et moderat fugtigt miljø med en stabil vandforsyning.
Da de er følsomme over for overskydende vand, kan din julestjerne løbe ind i problemer, hvis de sælges i tung jord, der tørrer langsomt.Erstat den med en lettere og mere drænende jord, f.eks. almindelig pottejord blandet med sand eller perlite.





Vores julestjerne er blevet angrevet af små hvide “fluer” Bladene virker fedtede og klæbrige. Planten er 20 år gammel og vi har aldrig haft problemer med med blomstring. Hvad kan vi gøre ved det?. vi gøder som ved rhododendron.
Med venlig hilsen
Kirsten og Ole Ljungberg
Hej Kirsten og Ole,
Det er lidt svært at sige uden billede, men de små hvide fluer I ser, er sandsynligvis hvide fluer (aleuroder) eller måske bladlus. Da I beskriver bladene som klistrede, er det sikkert en substans, som de her små insekter udskiller.
Jeg vil først og fremmest anbefale jer at isolere planten, så den ikke smitter andre planter. Rens derefter bladene på jeres julestjerne med lunkent vand – både ovenpå og nedenunder bladene – gerne med lidt sort sæbe, hvis I har det, for at fjerne de små dyr. I kan også fjerne de blade, der er mest angrebet. Jeg vil også foreslå, at I undgår alt for varm og tør luft, og at I åbner vinduet regelmæssigt i nærheden af planten, for hvis det er hvide fluer, så hader de træk.
Til sidst vil jeg anbefale neemolie som et naturligt insektmiddel – det virker ret godt mod både bladlus, skjoldlus osv. Et andet råd, som har vist sig at virke godt mod hvide fluer : Om dagen kan du forsigtigt ryste planten med hånden, mens du holder en gul klistrefælde tæt på. Insekterne flyver op og vil hurtigt sætte sig fast på fælden.
Stort skulderklap for at have holdt liv i jeres julestjerne i 20 år – det er virkelig sjældent! Jeg håber, den klarer sig videre med de her råd.
Mvh Fanny
/Interflora