Nytår rundt om i verden

Når året nærmer sig sin slutning, er det tid til at vi her hos Interflora sender dig alle vores bedste hilsner!

Mange tænker måske på torsk, champagne, dronningens nytårstale og at hoppe ned fra stolen kl. 24 men hvordan bliver starten på det nye år egentlig fejret i resten af ​​verden? Her er en lille oversigt over de mest usædvanlige traditioner til nytårsaften!

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Nytår i Spanien

I Spanien er der en tradition til Nochevieja eller Fin de año – med andre ord nytårsaften – som man ikke kan komme udenom. Efter et solidt familiemåltid mødes spanierne kort før midnat omkring det store ur (klokketårn eller lignende) i deres by eller landsby. Det berømte Puerta del Sol, hovedtorvet i hovedstaden Madrid, bliver proppet med ​​tusindvis af indbyggere. Ved midnat, når klokken begynder at slå, sluger spanierne en drue ved alle tolv klokkeslag. Det siges, at de personer, der kan holde klokkeslagenes rytme – og det er ikke helt så nemt! – vil opleve en masse lykke i det nye år. Skikken er dybt forankret i landet – så meget, at midnatslaget endda sendes direkte på tv. Og derefter følger en eksplosion af glæde: Der er fest til den lyse morgen!

Nytår i Spanien

Nytår i Italien

Som mange andre steder samles italienerne nytårsaften om måltidet og festlighederne! Men i den sydlige del af landet, især i Napoli, har man en utrolig mærkelig skik den 31. december. Det består nemlig i at smide alle de genstande ud af vinduerne, som man ikke længere bruger. Det er symboler på året, der nu slutter: tøj, fade, møbler… Det er dog hverken noget forbipasserende og skraldesamlere er glade for! Traditionen er så småt ved at forsvinde på grund af de åbenlyse farer, det kan medføre.

På nytårsdagen, Capodanno, laver italienerne typiske retter, der siges at bringe overflod, fx den berømte panettone eller retter baseret på forskellige frø,kager med honning og  svinefødder med linser.

Nytår i Italien

Nytår i Storbritannien

I England, når uret slårmidnat, har man hovedsageligt skikken ”First Footing” i Skotland og Nordirland. Det betyder, at den første person, der kommer ind i huset, afgør det held, som det nye år bringer for hele husstanden. Den første ”footer” skal generelt være en høj, velklædt mand. Ved midnatstid går han ind i huset og lægger et stykke kul på bålet, lidt brød på bordet og drikker et glas med whisky*. Ingen må tale med ham, før han har løst disse tre opgaver og ønsket hele familien et godt nytår. Så går han ud gennem bagdøren. 

I Wales åbnes bagdøren på det første slag ved midnat, så det gamle år kan forlade hjemmet. Derefter lukkes den igen for at holde lykken inde i huset, og så åbnes hoveddøren for at byde det nye år velkommen! 

I Skotland finder store festligheder kaldet Hogmanay sted, især i Edinburgh, hvor et stort antal skotter og turister samles. De krammer og synger den traditionelle skotske sang “Auld Lang Syne”.

Nytår i Storbritannien

Nytår i Tyskland

I Tyskland bydes der på hyggelige retter som raclette eller fondue. Traditionelt spiser man ikke fjerkræ, da heldet ikke må flyve væk. Der bliver også drukket mousserende vin, champagne eller endda Feuerzangenbowle*. Ved midnat er der masser af fyrværkeri overalt. Engang blev det brugt til at jage onde ånder væk, men i dag er det mest af alt en måde at fejre på… Tyskerne kan godt lide at vide, hvad det nye år har i vente, og derfor har man stadig traditionen Bleigießen: Den består af at smide smeltet bly i koldt vand og fortolke på de former, der dannes. Den 1. januar foregår stille og roligt, normalt med frokost eller brunch.

Nytår i Tyskland

Nytår i Rusland

Russerne er så heldige at fejre nytår to gange! For selvom det officielt fejres den 1. januar efter den gregorianske kalender, fejres det igen af den ortodokse kirke i januar. Det bedste af  det hele: Hele perioden er erklæret for helligdage. Ligesom os samles russerne om lækre retter, især den berømte Olivier-salat med grøntsager i tern, æg og andre ingredienser samt mayonnaise. De skåler i champagne*, når klokken slår 24. Derefter åbner de døren eller vinduet for at lukke nytåret ind i husene og giver hinanden gaver.

I det russiske aristokrati serveres en ret, der går helt tilbage til det 19. århundrede: kejserindestegen. Her fylder man en lærke med ansjosoliven, der så puttes i en agerhøne, så i en fasan – og det hele i en pattegris… En opskrift, der kræver, man ved, hvad man gør… og en kæmpe appetit.

Nytår i Rusland

Nytår i Japan

Japanerne kalder det nye år for oshōgatsu eller ganjitsu. Før i tiden brugte man den kinesiske kalender, hvor nytåret fejres i løbet af foråret. Men siden 1873 og vedtagelsen af ​​den gregorianske kalender, fejres det officielt den 1. januar. 

I slutningen af ​​december begynder japanerne hovedrengøringen af deres hjem, så det er renset og rent til, at det nye år kommer. De dekorerer derefter deres hoveddør med traditionelle genstande, som skal give et langt liv og velstand, fx kadomatsu, der normalt er lavet af fyrretræ og bambus. Om aftenen den 31. december samles familier om en varm suppe med soba (japanske nudler). Ved midnat går man til templet for at overvære de 108 gongonger, som annoncerer det nye års ankomst. Ifølge en buddhistisk tradition renser dette ritual sjælene for de 108 fejl, der rammer mennesket. Den 1. januar tager man igen til templerne, i traditionel påklædning, til den store rituelle ceremoni Hatsumode. Her drikker man toso*, årets første sake, og trækker en spådom med forudsigelser for året.

Nytår i Japan

Nytår i USA

For amerikanerne er nytårsaften en vigtig højtid – især i byer som New York. Faktisk samles en imponerende flok af newyorkere ved foden af tårnet ved ​​Times Square for at deltage i det berømte fænomen Ball Drop: En enorm bold på et halvt ton, der glider ned langs bygningen kl. 23.59 og rammer jorden ved midnat! Derefter fejrer newyorkere i gaderne under en regn af fyrværkeri og konfetti med koncerter og mange aktiviteter. I resten af ​​USA fejrer byer det nye år ved at sænke andre symbolske genstande på samme måde ved en længe ventet nedtælling. Tro mod sit rygte byder Las Vegas på et hav af underholdning og fyrværkeri!

Nytår i USA

Nytår i Brasilien

Nytårsaften, Véspera de Ano Novo, er en af ​​de vigtigste fester i landet. Her spiser man et måltid, der oftest er baseret på ris og linser, for at invitere lykke og velstand ind i det nye år. Der findes et hav af shows og fyrværkeri i mange brasilianske byer, og så er der naturligvis den mest berømte fest på stranden Copacabana i Rio de Janeiro, hvor tusindvis af mennesker samles for at fejre nytår. Mange folk klæder sig i hvidt og ofrer blomster og juveler til Iemanjé, havets gudinde og fiskernes beskytter, der kastes i havet. I São Paulo har man også nytårsløbet (Corrida de São Paulo): Atleter fra hele verden kommer for at deltage!

Nytår i Brasilien

Send en buket blomster og ønsk dem du holder af et fantastisk nytår!

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top