Dens usædvanlige blomst og karakteristiske duft gør den yderst populær, især da den også er ganske let at passe. Men selvom hyacinten længes efter solrige dage, kan den også blomstre indendørs om vinteren og kan endda findes i mange forårs- og julebuketter! Hør om hyacintens egenskaber og dens historie, og få et par tips til at dyrke den.
Hyacint: Egenskaber
Hyacinten er en løgplante, der tilhører slægten hyacinthus og familien Hyacinthaceae. Hyacinter blev engang klassificeret som en del af den store liliaceae-familie. Hyacinter er hjemmehørende i det østlige Middelhavsområde, herunder Tyrkiet samt Mellemøsten og Centralasien.
De stjerneformede blomster, der er samlet i tætte stærkt duftende klaser, gør hyacinten til vores stolthed i haven. Den giver, udover duften, også haven en ordentlig dosis farve, da den fås mange forskellige farver. Den findes i blå, lyserød, rød, hvid, gul og orange, der alle rangerer fra pastelfarver til de mere livlige toner.
Den mest udbredte art er den østlige hyacint eller hyacinthus orientalis. Oprindeligt var den blålig i farven, men nu dyrkes den i en lang række farver takket være en mangeårig indsats fra hollandske gartnere.
Der er også hollandske hyacinter eller havehyacinter
De såkaldte “romerske” hyacinter (H. albulus) med hvide blomster og Parishyacinter (H. provincialis) med en mere sparsom blomstring. Den flerårige løvfældende plante lyser op i vores haver fra marts til maj i blomsterbede, stenbede og i plantekasser!
Hyacinten er en fremragende staude og passer perfekt i forårets blomsterbuketter. Sammen med tulipaner og påskeliljer er de forårets stjerner. Så hvorfor ikke sætte et par hyacinter i en vase og bring en skøn duft og lidt ekstra farve ind i dit hjem?
Men det er dog bedst at lade dem blive ude af soveværelset. Hyacinter har en kraftig duft, der kan være ret overvældende.
Pas på med hyacinter, hvis du er allergiker
Hyacinter er enormt smukke og velduftende blomster, men hvis du er astmatiker eller allergiker, er det med at være på vagt, inden du planter dem i din have. Hyacinter er faktisk nogle af de mest allergifremkaldende blomster herhjemme ifølge Astma- og Allergiforbundet.
Blandt de forskellige hyacintarter er der dog stor variation i plantens duftintensitet, hvilket også har indflydelse på, hvor allergifremkaldende den enkelte hyacint er. Ofte er det de hvide og mindre farveintense hyacinter, der også er de mindst allergifremkaldende. Tal gerne med din lokale florist om valget af dine hyacinter, hvis du er allergiker eller astmatiker.
Tre forskellige slags hyacinter
Der findes mange forskellige slags hyacinter, og mange af dem gør sig godt i de danske stuer og haver. Nedenfor vil vi præsentere dig for tre smukke hyacint-arter, der hver især pynter med deres egen farvepalet og spreder deres karakteristiske duft.
Almindelig hyacint
Den almindelige hyacint er især kendt for sin særlige duft. Disse løgvækster har en grundstillet bladroset og oprejst stængel og kommer oprindeligt fra området, der i dag er Syrien og Tyrkiet. Planten formerer sig både med løg og frø og skal ikke forveksles med for eksempel perlehyacinten og porcelænshyacinten. Den almindelige hyacint findes i mange farver, for eksempel blå, lilla, rød, orange og gul.
I naturen blomstrer de almindelige hyacinter normalt fra april til maj, men ved hjælp af drivning kan man også få dem til at blomstre uden for sæsonen, for eksempel til jul.
Perlehyacint
Perlehyacinten er en pragtfuld og farverig hyacint og en klassiker i mange blomsterbede herhjemme. Når man betragter disse hyacinter fra afstand, kan man fristes til at tro, at de blot bærer en enkelt blomst. Kommer man tættere på, kan man imidlertid se de mange små blomster for enden af hyacintens stængel, der mest af alt ligner små blå perler.
Lige som de almindelige hyacinter har også perlehyacinter en kraftig og lækker duft. Perlehyacinter gror såvel i glas som i krukker og på enge og gør sig godt i sammenspil med andre blomster i en smuk buket. Perlehyacinter er lette at dyrke herhjemme og stiller ikke de store krav til jordbunden, som de placeres i. Disse hyacinter gror bedst i sol eller halvskygge og opnår en højde på omkring 20 cm.
Løget bør placeres i en dybde på omkring 15 cm og med en afstand på omkring 15 cm mellem løgene.
Porcelænshyacinter
Porcelænshyacinter er enormt smukke blomster, der til trods for deres hårdførhed er ret sjældne i Danmark. Disse hyacinter er kendetegnet ved deres hvide kronblade, der hver især bærer en let blålig stribe.
Oprindeligt kommer porcelænshyacinter fra Mellemøsten. Det menes at være den russiske kemiker og plantesamler Apollo Apollosovich, der bragte perlehyacinten til vores breddegrader i starten af 1800-tallet. På afstand kan man godt komme til at denne hyacint-art med den persiske skilla. I modsætning til perlehyacinten er disse blomster større, og støvdragerne er frie.
Porcelænshyacinter kan med fordel plantes i det tidlige efterår i en dybde på ca. 10 cm og med en afstand på ca. 10 cm mellem hvert løg. De kan gro i den meste havejord, men foretrækker en let sandet og veldrænet jord. Placer gerne porcelænshyacinter et sted med sol og læ.
Hyacintens historie
I den græske mytologi redegøres for hyacintens fødsel. Det siges, at Apollon (gud for sang, musik og poesi) og Zefyr (vindens gud) begge elskede den unge Hyacint.
En dag, mens de to guder kastede diskos, sendte den jaloux Zefyr diskosskiven i den forkerte retning og sårede Hyacint dødeligt i templet. Stærkt påvirket af hans død forvandlede Apollon ynglingen til en storslået blomst: hyacinten. Hyacinten har således sit navn direkte fra mytologien.
Hyacinten var allerede kendt på grækernes og romernes tid, og billeder af blomsten findes også på persiske og tyrkiske miniaturer. I slutningen af 1500-tallet blev den introduceret til Holland, hvor man begyndte at udvikle nye sorter, der var mere blomstrende og varierede end den østlige hyacint.
Takket være disse nye sorter blev hyacinten tidens mest populære prydplante. I løbet af det 17. og 18. århundrede var den ligesom tulipanen, genstand for intens spekulation, og løgene blev solgt til ublu priser!
På blomstersprog udtrykker hyacinten troskab og glæden ved kærlighed og kan foræres ved alle mulige lejligheder om foråret og om vinteren.
Hyacinter fås også hos blomsterhandlere i juleperioden. Sammen med julestjernen, novemberkaktussen og julerosen kan hyacinten fylde dit hjem med skønne blomster i december!
Pasning af hyacinter
Uanset om det er i et blomsterbed, et kantbed, et stenbed eller i plantekasse, vil hyacinter fylde din have eller altan med duft og farve i løbet af foråret! Derudover er de relativt lette at passe.
Sådan plantes hyacinter
Hyacintløgene lægges om efteråret i delvis skygge og i godt drænet jord. Først og fremmest er det vigtigt at du beskytter dig selv ved at bære arbejdshandsker. Hyacintløg er giftige og kan forårsage stikkende fornemmelser, kløe eller endda mave-tarmforstyrrelser hos mennesker.
Grav løgene ca. 10 cm ned og hold en afstand på ca. 15 cm mellem løgene. De skal lægges i en dybde, der er ca. tre gange deres højde. Derfor jo større løget er, jo dybere ned i jorden skal det lægges. Du kan også plante dine løg i grupper i en stor krukke eller plantekasse, så du kan nyde hyacinterne på altanen eller terrassen!
Læg et lag sand eller grus i bunden af hvert plantehul for at forbedre dræningen. Læg løgene ned og dæk dem med jord – gerne en blanding af havejord og pottejord.
Pas på ikke at stampe jorden for hårdt: Brug hænderne i stedet for fødderne. Afslut med at vande grundigt, men pas på med at overdrive vandingen – jorden skal ikke blive dyngvåd.
I slutningen af vinteren tilsættes ideelt set en særlig gødning til blomstrende planter eller noget godt nedbrudt kompost eller gødning.
Sørg for at holde jordbunden fugtig under blomstringen. Når blomstringen er færdig, skal du kun skære bladene af, når de er helt gulnede, så løget kan genopbygge sine energireserver til fremtidig blomstring.
Sådan vandes hyacinter
Hyacinter i krukker har brug for meget vand, mens de blomstrer. Hold jorden fugtig fra det øjeblik det første skud kommer op af jorden, og så længe planten har blade.
For hyacinter plantet i jorden skal du blot vande efter behov og tjekke jordens fugtighed fra tid til anden.
I hele blomstringsperioden tilsættes flydende gødning til blomstrende planter til det vand, der anvendes til vandingen.
Må hyacintløgene blive i jorden?
Det er et almindeligt spørgsmål blandt folk, der planter løg for første gang. Så hvad skal du gøre med hyacintløgene efter blomstring?
Svaret er enkelt: Lad dem blive, hvor de er.
Alle løgplanter er i stand til at formere sig alene i flere år og producere nye løg. Hvert løg producerer en blomst, og nogle planter har endda forgrenede blomsterstængler, der bærer flere blomster. Det er f.eks. tilfældet med nogle tulipansorter.
Sådan får du en hyacint til at blomstre igen
Når løgene får lov til at blive i jorden, og så længe de ikke står direkte i vand, blomstrer hyacinterne om foråret år efter år. Men for at det skal fungere, skal du sørge for at lade bladene blive siddende, indtil de er helt gulnede.
Så længe bladene er grønne, får løget stadig nyttige stoffer fra dem, der bruges til at opbygge dets egne energireserver. Så lad være med at skære bladene af for tidligt, selvom gult løv ser mindre tiltalende ud.
Få dine hyacinter til at blomstre til jul
Mange mennesker herhjemme kender hyacinten bedst som smuk juleblomst. Det er let at få sine hyacinter til at blomstre og sprede farver og duft til jul. Man skal blot være ude i god tid og vide, hvornår man skal plante dem.
Som udgangspunkt er 12 uger inden jul en god tid til at lægge sine hyacintløg. Hyacinter plantes i små krukker og i veldrænet jord. Lad løgets spids stikke op af jorden, og placer dine krukker et mørkt sted – får krukkerne sol, vokser blomsternes knopper nemlig ikke ud af bladene.
Når dine hyacinter har været placeret i mørke i ti uger, er det blevet tid til at tage dem frem og placere dem et solrigt sted, dog ikke i fuld sol. Bladene bør i mellemtiden være blevet cirka fem cm lange. Fortsæt med at vande dine hyacinter i vinduet eller længere inde i rummet, og placer dem eventuelt et køligt sted om natten.
Du kan med fordel bruge en blomsterpind til at støtte op om dine hyacinter. Hvis du fornemmer, at dine hyacinter begynder at blomstre for tidligt, kan du med fordel udskyde blomstringen ved at placere dem i køleskab og derefter tage dem frem, når juletiden nærmer sig, og du gerne snart vil have dem til at blomstre.
Sådan beskæres hyacinter
Som du sikkert allerede nu ved, kan hyacinter skæres af, når de visner, men alle blade skal bevares, indtil de er tørret helt ud. Når planten er helt tør, skal du skære stammen 1 cm fra bunden.
Sådan opbevares hyacinter
Har du fået foræret, eller vil du gerne give en smuk hyacint? Som afskåret blomst er hyacinter perfekte til at lyse op i dit hjem. De er meget populære, da de holder længe i vasen. Dette skyldes, at hyacinterne fortsætter med at vokse. Det betyder at blomsterne fortsætter med at blomstre, selv når de står i en vase.
Derfor bør du vælge hyacinter, hvis blomster kun lige er begyndt at åbne sig. Skær stilken med et skråt ca. 2 cm langt snit og luk snittet ved hurtigt at føre det over en flamme. Skift vandet hver anden dag og snit stammen igen.
Hvis du vil forkæle dig selv med en gave, er hyacinten en skøn blomst, der holder sig længe og som desuden er en af juleblomsterne. Så tøv ikke med at få glæde af de flotte farver både til jul og i en forårsbuket!