Opdag lisianthus’ charme

Takket være sin lighed med roser og sine mange fordele indtog Eustoma Grandiflorum, også kaldet lisianthus, prærieensian eller texasklokke, hurtigt vores hjerter – og stuer! Ud over de mange farver giver lisianthus holdbare afskårne blomsterbuketter med et anstrøg af romantik og rustik charme. Desuden trives lisianthus både i haven og i potter. Hvordan dyrkes lisianthus? Hvad betyder lisianthus på blomstersprog? Se alle vores havetips og meget mere! 

Hvordan karakteriseres Lisianthus?  

close-up af hvide Lisianthus

Lisianthus, der tilhører gentianfamilien, er hjemmehørende i de varme regioner i USA og landene i det nordlige Latinamerika. Der findes tre arter: en etårig, en toårig og en flerårig.  

Lisianthus er stærkt stigende i popularitet og har flere navne: Eustoma Grandiflorum, Eustoma Russellianum eller Lisianthus Russellianus. Desuden har Lisianthus folkelige navne som “prærieensian” og “texasklokke”. 

I naturen blomstrer lisianthus om sommeren mellem juni og september. Eustoma Grandiflorums stive stilk kan blive op til 60 cm høj, og dens løvfældende blade er værdsat for deres ovale form og grågrønne farve.  

Lisianthus’ charme ligger imidlertid primært i de smukke blomster, som har en elegance, der minder om rosens eller pæonens, når de er dobbelte. Mange varianter af lisianthus fås i dag, og der tilbydes et bredt udvalg af farver: hvid, blå, lyserød, lilla, grøn og orange samt tofarvede sorter. 

Den smukke “prærieensian” er oplagt til blomsterdekorationer. Hos blomsterhandlerne fås lisianthus hele året. Har du selv modtaget en lisianthusbuket? Så vil det interessere dig at vide, at det er en meget holdbar afskåret blomst, der med noget pasning kan holde i en vase i op til 15 dage! For at opnå det skal du dog skære stilkene og skifte vand hver anden eller tredje dag.  

Lisianthus’ historie 

Lisianthus, som vi kender den i dag, er en relativt ny blomst. Det, der engang blev kaldt “prærieensian”, var en vild plante, der blev opdaget i USA i 1800-tallet. 

Den blev derefter opformeret i Glasgow Garden i Skotland i 1805. De første lisianthusfrø ankom til Europa i 1831, men planten forblev relativt ukendt indtil 1902. Det år kunne man finde lisianthusfrø i et tysk katalog. De forsvandt derefter igen indtil 1945, da den japanske forædler Sakata blev interesseret i hybridisering af lisianthus og begyndte at krydse sorterne. Sådan blev “prærieensianen” gradvist til den nuværende lisianthus med enkelte eller dobbelte blomster og forskellige farver. 

Det var dog først i 1990erne, at lisianthus fik sin debut hos franske blomsterhandlere. Siden da har den været en af de mest populære blomster til både raffinerede og rustikke buketter. 

I nogle lande, herunder Danmark, sammenlignes lisianthus med rosen. Den er også kendt som “japansk rose” til minde om det land, hvor dens første hybridiseringer fandt sted. 

Buket af flere nuancer lilla Lisianthus

Lisianthus’ betydning på blomstersprog 

Etymologisk er eustoma sammensat af de græske ord “eu” (smuk, god) og “stomi” (mund). I forlængelse heraf kan symbolikken i eustomi udtrykke ideen om det veltalte ord, men også understrege mindet eller løftet om et ømt kys.  

Lisianthus formidler også et budskab om taknemmelighed. Således er en lisianthusbuket velegnet til enhver lejlighed, uanset hvilket forhold du har til modtageren.  

Hvid lisianthus er også ofte forbundet med bryllupssymbolik. Derfor indgår den ofte i bryllupsbuketter.  

Sådan plantes lisianthus 

multifarvet Lisianthus-buket holdt holden

Lisianthus plantes om vinteren eller foråret, mellem januar og juni. Men vær opmærksom på at hvis du gerne vil se den blomstre allerede den første sommer, er det bedst at plante den allerede i januar. I det tilfælde skal du plante frøplanterne indendørs i et lyst og varmt rum (20-25 grader). Herefter vil det tage planten ca. 5 måneder at modnes og gå ind i blomstringsperioden.  

Hvis du vælger en etårig lisianthus, skal frøene sås hver vinter. På steder hvor temperaturen ikke falder til under 5 grader om vinteren, anbefaler vi at vælge en toårig eller flerårig sort. Uanset om man har den i bede, i kanten rundt om haven eller i plantekasser er lisianthus altid smukke! 

Hvad enten du sår den i potter eller i jorden, skal du vente på, at frøplanterne dukker op, før du planter dem ud.  Frøplanter af Lisianthus vil være klar til plantning ca. 2 måneder efter såning.  

Hvis du har den i haven eller i en krukke på terrassen, skal du vælge en solrig placering, men uden direkte sollys i sommerens varmeste timer. For at dyrke lisianthus i en krukke skal du placere et lag lerkugler i bunden af krukken. Overvej også at tilføre sand og pottejord til blomstrende planter til din almindelige plantejord.  

Pleje af lisianthus  

Følg vores pasningstips og få smukke blomster! 

Vanding 

Lisianthus kan ikke tåle at tørre ud, så den vil have brug for regelmæssig vanding for at holde jorden lidt fugtig. I dagene efter plantningen, skal der vandes ofte, men sparsomt. Derefter skal du vande den regelmæssigt, så jorden ikke tørrer ud.  

Hvis der dyrkes en flerårig eller toårig sort, vil lisianthus ofte være helt tilfreds med regnvand.  

Gødning af lisianthus 

Fra det sene forår til den sene sommer gødes lisianthus i potte eller jord en gang om ugen. Brug en flydende gødning til blomstrende planter, som du kan komme i vandet.  

Beskæring: flerårig eller toårig sort 

Beskæring af lisianthus gøres i det tidlige forår, før planten genoptager sin vækst. Planten skæres med saks eller beskæresaks ca. 10 cm fra jorden. Den vil kun blive stærkere og smukkere, og blomstringen vil være mere fyldig! 

Nu er Eustoma Grandiflorum ikke længere et mysterium for dig. Det eneste, der er tilbage, er, at du vælger din yndlingsvariant af lisianthus: hvid, lyserød, lilla, tofarvet… hvem ved? 

hvid Lisianthusbuket på bord
Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 299 kr.
Den helt rigtige fra 289 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top