Rosen: betydning, historie, pleje

Et symbol på kærlighed, skønhed & passion

Det er ingen overdrivelse, at rosen er en af verdens allermest populære blomster. Med et utal af farver, variationer og dufte vækker den glæde og beundring hos alverdens mennesker overalt på jorden.

Elsker du også roser? Her i artiklen kan du blive lidt klogere på den smukke, tornstilkede blomst. Læs blandt andet om, hvordan du får længst mulig glæde af dine roser i vasen, og hvad roser betyder og symboliserer.

God fornøjelse.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Farven og antallet af roser fortæller

Roser vækker dybe følelser om kærlighed, passion og romantik, særligt den røde rose, som nok er den mest symbolfyldte blomst i verdenshistorien. Det er sikkert også derfor, at netop røde roser er favoritblomsten på kærlighedsdagen ’Valentines Day’.

Farvet roser betydning

Den hvide rose står for uskyld og renhed, mens gule roser betyder ’Du er solen og lykken i mit liv’. Nogle gange bliver gul dog også anset for at være falskhedens farve, husk det, før du fx giver en buket gule roser til kæresten. Lilla roser er fine, hvis du vil ønske ’Held og lykke med fremtiden’.

Hvad betyder antallet af roser?

Antallet af roser har også en betydning for budskabet.
En enkelt rød rose betyder ’ny kærlighed’, eller at man frier til en udkåren. 
En hel buket med røde roser går linen ud og siger simpelthen ’Jeg elsker dig’!

Historien om rosen

Rosen er en blomst, der har været æret i tusinder af år. Dens skønhed og duft har gjort den til et symbol på kærlighed, lidenskab og hengivenhed. Rosen har en lang og rig historie, der spænder over mange kulturer og civilisationer. De ældste fossile fund af blomsten er omkring 35 millioner år gamle. 

Roser blev allerede værdsat i antikken, hvor de gamle egyptere og romere opdagede blomstens skønhed. I forhistoriens Egypten blev den hellige blomst blandt andet brugt som gaver til gudinden Isis. Og i antikkens Rom blev nye brudepar kronet med roser. 

I England udspillede den såkaldte ’War of the Roses’ sig fra 1455 – 1487. De stridende parter havde en rød og hvid rose som hver deres kendetegn, og da Henry VII vandt, smeltede han de to roser sammen i den såkaldte ’Tudor Rose’, Englands rose. 

Hvide roser

Roser var også populære i den græske oldtid, hvor de blev brugt i parfume, medicin og som dekorationer. Under Romerriget blev roser også brugt til at angive status og rigdom. De velhavende ville pryde deres hjem og haver med roser, og kejserne ville bruge roser som symboler på deres magt.

Den moderne, forædlede rose opstod i 1867. Alle roser fra før dette tidspunkt er kendt som ’gamle haveroser’, og dem efter kaldes for ’moderne haveroser’. 

På dansk kaldes de ældre rosentyper også for ’historiske roser’. De er som regel kendetegnede ved at blomstre i kortere tid, mens de til gengæld er meget hårdføre og tåler vinterens frost.

buket røde roser

Elsket af mange

Roser har været kendte og elskede for deres skønhed lige siden antikken. Allerede de gamle egyptere og romere satte pris på rosen. Egypterne betragtede endda blomsten som hellig, og i det gamle Rom gav man roser til nygifte par.

I dag er rosen lige så populær som nogensinde, og blomstens betydning som symbol på kærlighed og passion er uforandret.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Blomsterdekoratørens favorit:

“Jeg elsker at blande forskellige roser til et festfyrværkeri af farver. Man kan kun blive i godt humør af at se sådan en sprudlende og livsbekræftende buket – jeg plejer blandt andet at anbefale stærke, blandede farver, hvis der er en glædelig begivenhed, man vil ønske tillykke med”

flerfarvet arrangement af roser

Sådan passer du din rose, så den holder sig flot

Skær stilken af cirka 2 cm. fra bunden med et skråt snit. Fjern alle de blade, der vil være under vandlinjen i vasen.

Brug en helt ren vase og fyld den cirka ¾ op med friskt, koldt vand. Har du blomstergødning til dine roser, så følg anvisningen om mængde m.v.

Roser er blandt de mere vandkrævende blomster, så husk at supplere op med vand dagligt. Og fjern eventuelle blade, der har kontakt med vandet.

Hver 2. eller 3. dag bør du give stilken et nyt skråsnit lige over det tidligere snit og skifte vandet fuldstændigt.

Sæt helst vasen med dine roser køligt, uden direkte sollys og væk fra varmekilder. Så kan roser typisk holde sig flotte i op til et par uger.

buket af små hvide roser

Vidste du at…

Roser kom oprindeligt fra Kina, men dyrkes nu overalt i verden.

Roser har faktisk ikke torne i streng botanisk betydning. Deres ‘torne’ er i stedet dannet af skarpe former fra de yderste lag af stilken.

En forstenet rose blev fundet i Colorado, USA. Den er cirka 35 millioner år gammel.  

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

2 thoughts on “Rosen: betydning, historie, pleje”

  1. Hej Camilla
   Tusind tak for din kommentar på vores blog. Det lyder dejligt med blomster til kæresten og vi håber at de bliver rigtig godt modtaget.
   Skulle du have brug for hjælp eller har et spørgsmål, så er du altid velkommen til at skrive eller ringe til os.

   Du kan finde vores åbningstider, link til chatten og telefonnr. her: https://interflora.dk/kontakt
   Rigtig god dag til dig

   Mvh Maiken
   /Interflora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top