Blomster er ikke kun smukke at se på og dufter vidunderligt, de er også fantastiske at have på tallerkenen! Der er mange blomster, som er spiselige. Du kan bruge dem til at dekorere bagværk, tilføje dem til salater eller sommerdrinks for at gøre middagsbordet ekstra sommerligt og iøjnefaldende. Her er nogle tips til spiselige blomster, og hvad du kan gøre med dem.
BEMÆRK! Spis aldrig blomster, du er usikker på, da de kan være giftige eller sprøjtet.




Viol
Violen vokser vildt, og både blomster og blade er spiselige. Smagen passer godt til syrlige smagsnoter, og de er gode til at pynte både desserter, kager og madretter med. Hvad er f.eks. mere sommerligt end en salat med violer i forskellige farver og størrelser?
Stedmoderblomsten, der er beslægtet med violer, er også spiselig.


Purløgsblomst
Med deres lilla små kugler er purløgsblomsterne et dejligt farvestrejf på middagsbordet. Skær blomsterne ud og kom dem i din salat eller hvorfor ikke på en sandwich. Blomsterne smager som purløg, men lidt mildere og sødere. Purløg er bedst, når de lige har blomstret, men de kan også spises senere.

Lavendel
Lavendel er en ægte favorit, fordi den både er dekorativ og har en tydelig, let parfumeret smag. Lavendelblomster passer godt til søde sager. Brug dem i kagedej eller til at smage sukker til. Du kan også bruge en kvist som drikkepind i sommerdrinks. Hvis du vil, kan du også fryse kvistene ned og lave blomstrede ispinde til lemonaden.

Hjulkrone
Hjulkrone eller agurkeurt er en lille, blå, stjerneformet blomst, der med sin svage smag af agurk er et godt supplement på mad som f.eks. salater og kartoffelsalater. Blomsterne visner ret hurtigt, så pluk dem ikke for længe før servering. Et andet tip er at putte agurkeblomsterne i vandet, når du laver isterninger, så får du smukke blomster i sommerdrikken.


Blomsterkarse
Blomsterkarse er en smuk og letdyrket blomst i gule, orange og røde farver. Den har en pebret og sødlig smag, og man kan spise både blomster og blade. Denne blomst er fantastisk effektiv som dekoration til de fleste retter. Eller hvorfor ikke bruge den til at lave en krydret smør til grillmad?





Syren
Syrener er elsket af mange, men få er klar over, at de også kan spises. Ligesom hyldeblomster kan man f.eks. lave limonade af dem. Ved at blande blomsterne med sukker får man lækker syrensukker. Du kan enten si blomsterne eller blende dem, når de er tørret. Syrener er også gode til at dekorere kager og desserter med. Du kan bruge dem, som de er, eller pensle dem med æggehvide og dyppe dem i sukker.


Hyldeblomst
Hyldebær er måske den plante, som flest forbinder med at have spiselige blomster. Hvad er mere forfriskende end et glas hyldebærsaft på en varm dag? Hyldeblomstsaft er også fantastisk til at give smag til kager, is eller andre desserter. Du kan også dyppe blomsterklaserne i dej og friturestege dem.

Morgenfrue
Morgenfruen er en blomst, der er nem at dyrke, og som du kan have glæde af i lang tid. Blomsterne kommer i orange og gule farver, og smagen er mildt bitter. Du kan spise hele planten, men det mest populære er at bruge kronbladene som farverig dekoration i salater eller i f.eks. kryddersmør. Morgenfrue har også længe været brugt i medicin og skønhedspleje. Man kan bruge blomsten i cremer og olier til tør hud.

Roser
Roser er fantastisk dekoration, og kronbladene er spiselige, så længe de ikke er sprøjtet. Roser smager, som de dufter; blomsteragtige og let parfumerede. De er smukke til at dekorere kager, bagværk og desserter med. Brug dem, som de er, eller tør dem først. Hvis du vil have lidt ekstra sødme, kan du også kandisere rosenbladene med æggehvide og sukker.






Squashblomst
Courgetteblomster er fantastiske at dekorere med. Men de færreste er klar over, at de også er en sand delikatesse at spise. Du kan stege eller friturestege dem. Pluk dem om morgenen, når de er mest åbne. Fjern pistillen, og fyld dem med ost, krydderier, eller hvad du har lyst til.

Solsikker
Solsikker giver os både olie og frø. Men du kan også koge blomsterknopperne og spise dem som en artiskok. Desuden er kronbladene spiselige og gode til at drysse over f.eks. en salat.

