Hyacinter

Hyacinter

 

Hyacinter findes i mange forskellige farver og arter. Fælles for alle hyacinter er, at de er enormt velduftende og flotte blomster, der spreder eksotisk ynde, hvor end de placeres. Egentlig er hyacinter forårsblomster, men herhjemme er de også kendt som typiske juleblomster. Takket være varmebehandling af blomsterløgene kan blomstringen i dag fremskyndes, så hyacinter kan sprede duft og julestemning i adventstiden.

Tre forskellige slags hyacinter

Der findes mange forskellige slags hyacinter, og mange af dem gør sig godt i de danske stuer og haver. Nedenfor vil vi præsentere dig for tre smukke hyacint-arter, der hver især pynter med deres egen farvepalet og spreder deres karakteristiske duft.

Almindelig hyacint

Den almindelige hyacint er især kendt for sin særlige duft. Disse løgvækster har en grundstillet bladroset og oprejst stængel og kommer oprindeligt fra området, der i dag er Syrien og Tyrkiet. Planten formerer sig både med løg og frø og skal ikke forveksles med for eksempel perlehyacinten og porcelænshyacinten. Den almindelige hyacint findes i mange farver, for eksempel blå, lilla, rød, orange og gul.

I naturen blomstrer de almindelige hyacinter normalt fra april til maj, men ved hjælp af drivning kan man også få dem til at blomstre uden for sæsonen, for eksempel til jul.

Perlehyacint

Perlehyacinten er en pragtfuld og farverig hyacint og en klassiker i mange blomsterbede herhjemme. Når man betragter disse hyacinter fra afstand, kan man fristes til at tro, at de blot bærer en enkelt blomst. Kommer man tættere på, kan man imidlertid se de mange små blomster for enden af hyacintens stængel, der mest af alt ligner små blå perler.

Lige som de almindelige hyacinter har også perlehyacinter en kraftig og lækker duft. Perlehyacinter gror såvel i glas som i krukker og på enge og gør sig godt i sammenspil med andre blomster i en smuk buket. Perlehyacinter er lette at dyrke herhjemme og stiller ikke de store krav til jordbunden, som de placeres i. Disse hyacinter gror bedst i sol eller halvskygge og opnår en højde på omkring 20 cm.

Løget bør placeres i en dybde på omkring 15 cm og med en afstand på omkring 15 cm mellem løgene.

Porcelænshyacinter

Porcelænshyacinter er enormt smukke blomster, der til trods for deres hårdførhed er ret sjældne i Danmark. Disse hyacinter er kendetegnet ved deres hvide kronblade, der hver især bærer en let blålig stribe.

Oprindeligt kommer porcelænshyacinter fra Mellemøsten. Det menes at være den russiske kemiker og plantesamler Apollo Apollosovich, der bragte perlehyacinten til vores breddegrader i starten af 1800-tallet. På afstand kan man  godt komme til at denne hyacint-art med den persiske skilla. I modsætning til perlehyacinten er disse blomster større, og støvdragerne er frie.

Porcelænshyacinter kan med fordel plantes i det tidlige efterår i en dybde på ca. 10 cm og med en afstand på ca. 10 cm mellem hvert løg. De kan gro i den meste havejord, men foretrækker en let sandet og veldrænet jord. Placer gerne porcelænshyacinter et sted med sol og læ.

Få dine hyacinter til at blomstre til jul

Mange mennesker herhjemme kender hyacinten bedst som smuk juleblomst. Det er let at få sine hyacinter til at blomstre og sprede farver og duft til jul. Man skal blot være ude i god tid og vide, hvornår man skal plante dem.

Som udgangspunkt er 12 uger inden jul en god tid til at lægge sine hyacintløg. Hyacinter plantes i små krukker og i veldrænet jord. Lad løgets spids stikke op af jorden, og placer dine krukker et mørkt sted – får krukkerne sol, vokser blomsternes knopper nemlig ikke ud af bladene.

Når dine hyacinter har været placeret i mørke i ti uger, er det blevet tid til at tage dem frem og placere dem et solrigt sted, dog ikke i fuld sol. Bladene bør i mellemtiden være blevet cirka fem cm lange. Fortsæt med at vande dine hyacinter i vinduet eller længere inde i rummet, og placer dem eventuelt et køligt sted om natten.

Du kan med fordel bruge en blomsterpind til at støtte op om dine hyacinter. Hvis du fornemmer, at dine hyacinter begynder at blomstre for tidligt, kan du med fordel udskyde blomstringen ved at placere dem i køleskab og derefter tage dem frem, når juletiden nærmer sig, og du gerne snart vil have dem til at blomstre.

Sådan opbevarer du dine hyacintløg vinteren over

Når først dine hyacinter er afblomstret, handler det om at få opbevaret løgene, så du kan få glæde af dem året efter. Du opbevarer bedst løgene et koldt og tørt sted, hvor de ikke udsættes for fugt. Det kan for eksempel være i et skur, dit kolonihavehus eller i udhuset.

Derudover er det vigtigt, at du lader toppen sidde på sine løg, da de ellers mister den energi, de normalt henter fra bladene, når de skal vokse. Hvis du har opbevaret dem et køligt og koldt sted vinteren over og har ladet toppen sidde på, er de klar til at blive plantet igen året efter i april eller maj.

Pas på med hyacinter, hvis du er allergiker

Hyacinter er enormt smukke og velduftende blomster, men hvis du er astmatiker eller allergiker, er det med at være på vagt, inden du planter dem i din have. Hyacinter er faktisk nogle af de mest allergifremkaldende blomster herhjemme ifølge Astma- og Allergiforbundet.

Blandt de forskellige hyacintarter er der dog stor variation i plantens duftintensitet, hvilket også har indflydelse på, hvor allergifremkaldende  den enkelte hyacint er. Ofte er det de hvide og mindre farveintense hyacinter, der også er de mindst allergifremkaldende. Tal gerne med din lokale florist om valget af dine hyacinter, hvis du er allergiker eller astmatiker.