Juletræets traditioner: Fra historien til køb og pyntning – vi fortæller dig det hele!

Hvorfor har vi egentlig et grantræ til jul? Det kan virke som et simpelt spørgsmål, men nysgerrighed har fået os til at grave dybere ned i netop dette emne. Og her er hvad vi fandt ud af! Hvorfor et træ til jul?  Hvad er historien bag denne tradition? Hvorfor er dette særlige træ kommet til at symbolisere festlighederne ved årets afslutning? Læs om skikkens oprindelse samt det bedste tidspunkt at købe og pynte dit juletræ

Julestjernen fra 169 kr.
Krans med rødt bånd​ fra 499 kr.
Den moderne røde jul fra 419 kr.
Den søde julehilsen fra 249 kr.

Hvorfor har vi et grantræ til jul?  

Juletræ

Juletræet er en arv, der er overleveret til os fra de gamle hedenske skikke og religiøse forestillinger. 

Kelterne havde en månekalender, hvor hver måned var forbundet med en bestemt træart. Som du kan forestille dig, var december forbundet med et nåletræ: granen.  

I Romerriget var den 25. december dagen, hvor solens genfødsel blev fejret. Det var almindeligt at markere festligheden, ved at pynt hjemmet med grangrene.

I det hele taget er nåletræer blevet brugt over lang tid i mange lande. De har den fordel at de forbliver grønne selv midt om vinteren. Og hvert år bringer de en hyggelig træduft ind i stuen.  

I nogle tilfælde kan et træ blive for stort og man kan blot bruge nogle få grene i stedet. Sæt dem i en vase og skab en flot dekoration med et par enkle grangrene pyntet med julekugler, det kan også være nok til at skabe den rette julestemning! Og de er nemme at få fat i på over hele Danmark fra midten af efteråret.  

Hvad er juletræets historie? 

Siden kelternes tid har grantræets stedsegrønne nåle repræsenteret livets sejr over døden. Vinteren var forbundet med en periode med skygge og mørke, hvor planter – som f.eks. granen – repræsenterede lys.  

Brugen af grangrene eller stedsegrønne planter var også almindelig i gamle egyptiske, kinesiske og hebraiske civilisationer. Nogle beslægtede traditioner eksisterer stadig, f.eks. fremstilling af guirlander og kranse som symbol på evigt liv.

I Danmark er der tradition for, at familierne samles omkring julebordet for at spise flæskesteg med sprød svær eller andesteg. Hovedretten efterfølges af risalamande, en dessert baseret på ris kogt med mælk og vanilje og rørt op med flødeskum. En hel mandel er skjult i skålen, og den, der får den, modtager en lille gave. 

I Danmark er juletræet også en populær tradition. Danske familier pynter deres juletræ med stearinlys, julekugler, hjerter, guirlander og nogle gange med små flag. Efter julemåltidet synges der julesange og danses rundt om træet, inden julegaverne åbnes.

Andre sjove danske skikke er kalenderlys, adventskranse og julekalendere med en lille låge der må åbnes hver dag i december. Hver morgen tændes lyset og børnene åbner dagens låge, der nogle gange indeholder en lille gave eller chokolade. 

En pige pynter juletræet

Gennem flere hundrede år har Danmark bevaret sine juletraditioner og samtidig tilpasset dem tidens gang. I dag er jul i Danmark en tid med varme, glæde og hygge, hvor familier samles for at fejre den magiske årstid. 

Så hvis du fremadrettet bliver spurgt: “Hvorfor pynter vi juletræet?“, så kan du nu fortælle en god historie!  

Julestjernen fra 169 kr.
Krans med rødt bånd​ fra 499 kr.
Den moderne røde jul fra 419 kr.
Den søde julehilsen fra 249 kr.

Hvornår skal du købe dit juletræ? 

Danskerne kan bedst lide at købe et naturligt træ direkte fra skoven. Og i modsætning til hvad mange tror, er naturlige grantræer mere økologiske end kunstige grantræer.  

Forklaringen er simpel: Du bliver nødt til at bevare et kunstigt træ mellem 15 og 20 år (afhængigt af modellen) for at dets CO2-aftryk svarer til et naturligt grantræs. Desværre holder kunstige træer sig ikke altid smukke, i så mange år.  

Men lad os vende tilbage til emnet. Det bedste tidspunkt at købe et juletræ på afhænger dels af den type træ, du vælger og dels om du køber et med rødder.  

Hvis du køber et juletræ med rødder og ønsker at udplante det, skal du ikke have det indendørs i mere end to uger. På den måde er chancerne bedre for, at dit træ overlever.  

De forskellige arter, der bruges som juletræer 

Picea abies

Rødgran eller picea abies bringer en dejlig duft ind i dit hjem. Dets smukke koniske form svarer til den traditionelle opfattelse af juletræet. Når det er dekoreret med julekugler og en stjerne øverst, er det klar til juleaften! Hvis det er købt som et afskåret træ, holder det ca. to til tre uger. Derfor er det bedst at købe det en eller to uger før jul.  

Nordmannsgran

Nordmannsgran eller abies nordmanniana: Med sine mørkegrønne nåle har denne sort allerede erobret mange hjerter! Selvom duften er mindre, kan du stadig nyde en duft af skov. Nordmannsgranen har den fordel, at det ikke taber nålene. Hvis det er købt som afskåret juletræ, kan det stå i seks til syv uger. Det betyder, at du kan købe det allerede sent på efteråret. Det vil endda holde længere end til nytår, hvis du ønsker at bevare julestemningen ind i det nye år.  

Hvor meget koster et træ? Du skal regne med at bruge mellem 125 kr. og 375 kr. for et juletræ; prisen afhænger hovedsageligt af størrelsen. Dog er Nordmannsgran generelt dyrere end rødgran.  

Hvis du vil vide mere, kan du finde hjælp i vores guide til at vælge et træ.  

Julestjernen fra 169 kr.
Krans med rødt bånd​ fra 499 kr.
Den moderne røde jul fra 419 kr.
Den søde julehilsen fra 249 kr.

Hvornår skal du pynte juletræet?  

Du kan selvfølgelig pynte dit juletræ, når du vil. Og julefans gør det ofte tidligt. Det har den fordel, at juletræet skaber en varm og hyggelig stemning, når det er koldt udenfor.  

Folk der sætter pris på traditionerne, vælger ofte en mere symbolsk dato.  

En skik er at pynte træet den første søndag i advent.  

For dem, der fejrer Sankt Nikolaus dag den 6. december, kan det også være et godt tidspunkt at pynte juletræet.  

Og da julen er tæt forbundet med hedenske traditioner, venter nogle med at pynte deres træ til vintersolhvervsdagen, den 21. december.  

En pige og hendes mor pynter juletræet

Hvornår skal du plyndre juletræet? 

Som vi forklarede ovenfor, hvis du vil plante eller udplante et juletræ, er det bedst at få det ud af huset efter to uger. Og hvis du benytter dig af kommunens indsamling af juletræer, skal du finde ud af hvornår det sker i dit nabolag.  

Du skal også tage højde for, hvilken type træ du har, når du overvejer dets holdbarhed. Når rødgraner tørrer ud, taber de lettere deres nåle. Og et gulv fyldt med grannåle, er ikke den bedste måde at fejre nytåret på.  

Nu ved du, hvorfor vi har et grantræ til jul og baggrunden for traditionen. Og hvis du har yderligere spørgsmål, før julemanden kommer, så tøv ikke med at finde svaret i vores guider – især: 

Julestjernen fra 169 kr.
Krans med rødt bånd​ fra 499 kr.
Den moderne røde jul fra 419 kr.
Den søde julehilsen fra 249 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top