Genbrug af juletræer: hvad skal du gøre med træet efter jul?

Julen er forbi, og du har lige afpyntet dit juletræ. Hvad gør du med det? Læs vores tips til upcycling af dit juletræ. Der findes adskillige muligheder for at give dit unge nåletræ nyt liv, og vi forklarer det hele i denne artikel! 

Hvad sker der med juletræerne?

Efter jul smider vi juletræet ud til indsamling, men hvad bliver der egentlig af det?  

De grantræer der indsamles af kommunen genbruges til grønne områder. Hver eneste del af træet bruges, også grene og nåle bliver komposteret eller lavet til flis.  

Kompost bruges til at levere nye næringsstoffer til planter i parker. Flis bliver derimod ofte lagt omkring planterne for at begrænse ukrudt.  

Hvad kan du gøre med dit juletræ?

Juletræ

Da det er forbudt at smide juletræet ud med det almindelige affald, skal man gøre noget andet med det du har flere valgmuligheder:

Tag det med til din nærmeste genbrugsstation eller indsamlingssted. 

Du kan finde adressen og åbningstiderne på din nærmeste genbrugsplads på din kommunes hjemmeside. Dog tilbyder de fleste kommuner at indsamle juletræerne hvert år efter jul. 

I de større byer er det ikke ualmindeligt, at indsamlingen organiseres sideløbende med afhentningen af husholdnings- eller andet affald. Det er stadig den enkleste løsning, fordi det eneste du skal gøre, er at stille juletræet ud på fortovet på afhentningsdagen.  

For at sikre, at dit træ indsamles eller modtages på et indsamlingssted, skal du undgå:

  • At efterlade julepynt på det 
  • At efterlade det i urtepotten hvis du har købt det med rødder 
  • At putte kunstig sne på det

Sådan genbruger du dit juletræ

Hvis du er haveejer, er genbrug en mulighed, så du får mere ud af træet. Faktisk kan træet og grenene fra dit juletræ bruges på mange måder.  

Grannåle er gavnlige for planter. De kan anvendes som flis i blomsterbede eller omkring rødderne på planter, hvilket har flere fordele:

  • De bringer en let surhed til jorden, der gavner mange planter.
  • De tillader bedre iltning af jorden ved at forhindre den i at blive komprimeret.  
  • De fremmer vandfiltreringen. 
  • De holder jorden kølig og begrænser fordampning af vand.

Om vinteren kan du lægge grangrene omkring rødderne på hække og træer for at beskytte dem mod kulde, når temperaturen falder til under frysepunktet.  

I din køkkenhave holder grannålene snegle væk. Derfor kan du beholde grenene på dit juletræ indtil foråret, hvorefter du kan placere dem rundt i haven for at beskytte planterne.  

Som du kan se, er der mange måder, hvorpå du kan få mere gavn af dit træ. 

Genbrug af juletræer

Hvad skal du gøre med dit juletræ: Brænde det – god eller dårlig idé

Pas på med det! I modsætning til hvad vi nogle gange læser på internettet, er det ikke den bedste idé at omdanne dit juletræ til brændsel. Nåletræer anbefales ikke som indendørs brænde. Når det brænder, vil harpiksholdigt træ have tendens til at tilstoppe din skorsten. Resultat: Højere omkostninger til skorstensfejeren.  

Du kan dog bruge det til at opvarme din udendørs brændeovn eller pejs. Nåletræer er også perfekt som optænding til grillen. Men for at det skal brænde godt, skal du lade stammer og grene tørre ud på forhånd.  

Hvordan giver jeg et juletræ væk?

Juletrae

I stedet for at kompostere det kan du give dit unge nåletræ til en gedefarm. Gederne elsker at spise friske grantræer. Deres ernæringsmæssige sammensætning er ideel til geder. De fungerer også som et naturligt ormemiddel. 

Hvis du køber et træ med rødder, kan du plante det i jorden. Giv det f.eks. til venner eller familie, der har have. Plantning eller udplantning af et juletræ er muligt, hvis det er købt med rødder. I det tilfælde er det vigtigt, at du vælger dit træ omhyggeligt

Punkter, du skal huske på

  • Køb et juletræ uden kunstig sne. 
  • Hvis du vil udplante dit juletræ, skal du vælge et træ i potte med rødder. 
  • Fjern al pynt, før du genbruger, komposterer eller giver dit træ væk.  
  • Ingen grund til at pakke træet ind, det er mere miljøvenligt uden. 

Har du yderligere spørgsmål om juletræer? Find ud af alt om traditioner vedrørende juletræer , og lær at pleje og beskære dit træ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top