Pasning, vedligeholdelse og beskæring af dit juletræ

Det er ikke alle som er klar over, at et juletræ skal vedligeholdes. Hvis du vil bevare træet i flere uger, kræver det lidt viden. I slutningen af denne artikel vil du vide, hvordan du passer det, så det beholder sine nåle og sin smukke form så længe som muligt.  

Skal jeg vande mit juletræ? Hvordan håndterer jeg et fældet juletræ? Hvordan passer jeg et juletræ i potte?  Vi besvarer alle dine spørgsmål her! 

Hvor længe holder et juletræ? 

Lille juletrae

Der er ikke noget entydigt svar på det spørgsmål, da det afhænger af de forhold, hvorunder træet opbevares. Først og fremmest er et varmt og tørt miljø nærmest døden for nåletræer. Og sådanne betingelser skabes let i vores skønne opvarmede stuer her om vinteren.  

Så hvordan får man nordmannsgran eller rødgran til at holde længere? 

Nordmannsgraner overlever naturligt længere. Deres hemmelighed ligger i nålenes tykkelse. De kan opbevare mere vand og næringsstoffer end de andre nåletræsarter, der bruges som juletræer.  

Prisen på et juletræ betyder dog også noget. Da rødgraner er billigere end nordmannsgraner, er de også meget efterspurgte i juletiden.  

Det første tip er at vælge dit træ grundigt. Før træet kommer ind i vores hjem, kan det allerede have rejst mange kilometer. For at finde ud af, om dit træ stadig er friskt, når du køber det, skal du stryge hen ad nålene for at se, om de bliver siddende på grenene.  

Det andet tip er at skære det nederste af stammen. Du kan bede sælgeren om at gøre det. Hvis du har en sav derhjemme, kan du også gøre det selv. Fordelen ved at skære 2-3 cm af bunden af stammen er at fjerne den del, hvor saften er størknet, efter det har været i kontakt med luft. Ved at få fjernet den del vil træet bedre kunne optage vand.  

Det sidste tip omhandler hydrering, da grantræer har brug for vand, når de udsættes for varme indendørs.  

Skal du vande dit juletræ?  

Svaret er ja! Vand dit juletræ dagligt, hvis det har brug for det. Når du tager træet ind i stuen, bør du sætte stammen i blød i flere centimeter vand. Afhængigt af størrelse, kan nogle nåletræer optage flere liter vand den første dag.  

I resten af tiden indendørs skal du vande træet efter behov. Du kan også spraye det med vand, men pas på eventuelle lys! Hvis du har pyntet dit træ med elektrisk belysning, er det bedre at lade være.  

Brug altid vand, der har stuetemperatur og der hverken behov for at tilføje næringsstoffer eller andet til vandet. 

Kan du selv fælde et juletræ?

Vil du gerne fælde dit eget træ? Hvis du ikke har et i din have, kan du opsøge et af de mange juletræssteder i Danmark, hvor du kan fælde et grantræ på stedet.  

Sådan fældes et juletræ 

Start med udstyret. Hvis stedet tillader det, er en batteridrevet motorsav ideel. Når du bruger en motorsav, skal du bære passende sikkerhedsudstyr (snitbeskyttende bukser, sikkerhedssko, arbejdshandsker, sikkerhedshjelm og sikkerhedsbriller). Hvis det ikke er tilfældet, så er det i gang på den mere traditionelle måde. Frem med saven men husk altid at tage alle forholds- og sikkerhedsregler.  

Skær gennem nederste del af stammen med motorsaven. Du kan derefter skære stammen til, så den får den størrelse der passer til juletræsfoden. Sørg for at placere stammen i vand indenfor 4 timer efter fældning. Ellers skal du skære yderligere 2-3 cm af bunden for at fjerne den saft der er tørret og størknet langs skærekanten.  

En kvinde pynter sit juletræ i haven

Kan du skære toppen af et juletræ af? 

Du kan skære toppen af dit juletræ af hvis det er på vej til genanvendelse.  
Genanvendelse af juletræer foregår i næsten alle byer i Danmark. Efter jul vil dit træ blive brugt som flis eller kompost i grønne områder. Men hvis du gerne vil plante eller udplante dit juletræ, er det bedst ikke at skære grenene af.  

Sådan passer du et juletræ i potte 

En pige pynter juletræet

På købstidspunktet skal du sikre dig, at nålene ikke allerede er begyndt at falde, da det er et tegn på dehydrering. Derhjemme skal du stille træet så langt væk som muligt fra varmekilder (radiator, skorsten, brændeovn osv.). Prøv at holde en temperatur på 18-20 grader og vand regelmæssigt for at holde jorden fugtig og kølig.  

Pas dog på overvanding. Husk at tømme underskålen, hvis det er nødvendigt. Jorden skal være fugtig uden at være alt for våd, da rødderne på dit træ så risikerer at rådne.  

Hvis dit pottetræ ikke pyntes med elektriske lys, kan du også med fordel spraye dets grene med vand.  

Nu er du godt rustet til at passe dit juletræ! Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at tjekke vores andre artikler:  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top