Størrelse, facon, farve, materiale: Sådan vælger du dit juletræ i 2023

Uanset om du vælger et stort eller lille træ, er juletræet midtpunktet for din juleudsmykning. Kunstigt eller naturligt juletræ? Det er et aktuelt spørgsmål, når december nærmer sig. Der er også andre kunstige alternativer såsom juletræer af træ eller pap. Hvordan vælger du dit juletræ i 2023?  Vi forsøger at besvare dette spørgsmål, ved at se nærmere på de muligheder du har, med hensyn til størrelse, facon, farve og materialer.

De forskellige typer juletræer

Lille juletrae

Afhængigt af arten har grantræer ikke allesammen samme facon. Med sin kegleform repræsenterer det kunstige juletræ juletræets form, som vi normalt forestiller os det. Men der findes andre faconer:

  • Pyramideformen, som taks eller skarntydegran. 
  • Den mere spredte form som den koreanske gran, der kan blive til smukke bonsaitræer. 
  • Søjleformen, som gran eller søjlefyr.

De mest populære juletræer i 2023 er rødgran og nordmannsgran. Ved du i øvrigt, hvordan du kan se forskel på de to? Vi fortæller dig et simpelt trick til at brillere under julens sammenkomster!

Rødgranen kan kendes på nålenes placering rundt om grenene. De er også skarpe at røre ved. Nordmannsgranen har flade, stribede nåle med 2 hvide streger på en af de 2 sider. Nålene sidder fladt på grenene og er ikke særlig skarpe.

Selvom rødgranen historisk set har været julens store stjerne, deler det nu podiet med nordmannsgranen. Nordmannsgraner har den fordel, at de ikke mister deres nåle, eller næsten ikke, selv flere uger efter fældning! Grene er lidt mere spredte for neden, så det kan rumme mere pynt. Hvad angår rødgranen, er dets fordel, at det afgiver den skønneste duft, der er typisk for nåletræer og skabe en julestemning, så snart du træder ind i huset!

Ædelgran og nordmannsgran: Træer, der ikke mister nålene

Når nordmannsgranen har monopoliseret juletræsmarkedet i dag, skyldes det, at det er elsket for sit flotte udseende, og at det ikke taber sine nåle, selv længe efter at det er gravet op eller fældet. Det er også tilfældet for ædelgranen. På den anden side skal du passe på med blågranen med dets solide grene, der er ret lange, tykke og frem for alt meget stikkende.

abies nordmanniana

Rødgran: Duften af et traditionelt juletræ!

abies procera

Hvis mange af os med fryd husker juletræets varme og særlige duft, skyldes det, at rødgranen – som afgiver en kraftig lugt af harpiks – længe har været det mest populære træ til jul. Men rødgranens største fejl er at det hurtigt taber sine nåle. Ædelgran tilbyder et godt kompromis med en mere diskret duft, der stadig er meget populær i vores hjem. 

Omorikagran og blågran: Træer, der ser godt ud

Ud over det praktiske aspekt, kan du også vælge et træ for dets æstetik. I den henseende er de mest populære sorter omorikagranen, som er kendetegnet ved en slank silhuet, samt blågranen med sin regelmæssige form og blå farve. Disse arter er normalt beregnet til udplantning. Selvom nordmannsgranen er lugtfri, er den ikke desto mindre værdsat for sin smukke silhuet.

picea pungens

Naturligt træ vs. kunstigt træ

Ud over sine visuelle og duftmæssige fordele tilbyder naturlig gran økonomiske og økologiske fordele. Når granen er dyrket i Danmark, skaber det lokale arbejdspladser. Efter julen kan det meget let udplantes eller genbruges. Omvendt er kunstige træer lavet af PVC og kommer hovedsageligt fra Kina. Produktion af kunstig gran genererer ca. 8 kg. drivhusgasser om året sammenlignet med 3 kg. for naturgran.

Juletræets ideelle størrelse

Juletræ

Forberedelse er nøglen til valget af dit juletræ i år. Begynd med at måle! Den enkleste måde er på forhånd at udpege det rum i huset, hvor du planlægger at placere dit træ. For at I kan nyde det over hele julen, får juletræet oftest sin plads i stuen.  

Opmål den plads, der er nødvendig for at rumme træet. Du skal se på diameter såvel som på højde. Tilføj derefter lidt ekstra luft for at sikre, at I kan bevæge jer rundt om juletræet uden problemer. Og det er det hele! Nu kender du størrelsen på dit ideelle juletræ.  

Hvis du bor i et lille hjem, kan du med fordel vælge et kompakt naturligt eller kunstigt juletræ. Du kan også overveje en bonsai, et ægte miniature indendørs træ, som du kan beholde i mange år.  

Sådan passer du dit juletræ

De frodigste træer er dem, der står udendørs – i private haver eller på julemarkeder. Disse sorter er vant til barske klimaforhold og overlever ikke længe i den tørre og opvarmede atmosfære i vores hjem. Placér dit træ på et køligt, lyst sted væk fra varmekilder. Vand det regelmæssigt og belast ikke dets grene med for meget pynt. 

Hvis du vil have flere detaljer om pasning og størrelse på dit naturlige juletræ, så tjek vores guide

Den ideelle juletræsfarve

Folk, der foretrækker kunstige træer, har masser af farver at vælge mellem, mørkegrøn, lysere grøn, blå, hvid, guld, sølv osv. Du kan endda vælge en version med sne på grenene. For dem, der foretrækker den naturlige duft af harpiks og træ, er en naturlig gran dog det bedste valg.  

Farven afhænger af sorten af dit juletræ. Rødgran har mørkegrønne nåle, der er sølvfarvede på undersiden. Nordmannsgranens grønne nåle er skinnende på toppen og matte på undersiden.  

De forskellige juletræsmaterialer

Kunstigt, naturligt, eller juletræ af træ eller pap

Naturlige juletræer slår dem alle. Det er svært at opnå et resultat, der er lige så smukt som det, der produceres af naturen.  

Kunstige juletræer er lavet af plastik. De har den fordel, at de fås i mange farvevalg, og så behøver de ikke vanding.  

Juletræer af træ kan laves derhjemme, hvis du har noget værktøj og lidt håndværksmæssig snilde. Du kan også købe færdiglavede juletræer af træ.  

Juletræer lavet af pap eller naturlige materialer som grene, fyrrekogler og reb er oplagte at kreere sammen med hele familien. Gør dig klar til en gør-det-selv-dag derhjemme og giv plads til kreativiteten. Almindeligvis bliver disse træer til genstande der sikrer smukke minder og meget lim på fingrene! 

Nu har du alle de oplysninger, du har brug for til at vælge dit ideelle træ. Det eneste du nu skal gøre, er at finde julepynten frem! 

Lille juletrae

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top