Den silkepæon er en flerårig plante med enestående lang levetid! Hvis du planter den i din have, vil den sandsynligvis overleve dig. Selvom denne smukke plante går kraftigt tilbage om vinteren, vokser den op igen hvert forår, nogle gange i over 100 år! Hvordan planter, vander og passer du silkepæoner? Du vil få rigeligt med blomster hvis du at følge vores vækstguide!
Karakteristik af den silkepæon
Silkepæoner er for det meste hybridsorter, der stammer fra paeonia lactiflora-arterne. Paeonia lactiflora er en flerårig blomstrende plante, der er hjemmehørende i Kina, Mongoliet og Rusland. På trods af sit sarte udseende er den silkepæon faktisk en hårdfør plante, der trives godt i vores tempererede klima.
Den silkepæon blomstrer om foråret. Hvis foråret kommer tidligt, kan blomstringsperioden begynde så tidligt som maj. På den anden side, hvis foråret kommer sent, starter blomstringen måske først i juli.
Under blomstringen begynder smukke kugleformede blomster med en diameter på 10 til 25 cm at åbne sig. Deres farver afhænger primært af den sort, du vælger at plante i din have. Hvid, lyserød eller rød – uanset farve er skønheden i disse blomster og deres sarte kronblade ikke til at komme uden om!
Enkelt- eller dobbeltblomster vokser øverst på lange stængler, hvilket betyder, at de ofte kræver en indsats. Urteagtige pæoner kan måle mellem 50 og 100 cm, mens træpæoner er større og kan nå op til 2 m i højden.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at blomster og frø fra den silkepæon er giftige, selvom resten af planten ikke er det (rødder, blade, stilke).
Forskellige sorter af silkepæon
Hvid, lyserød og rød er nogle af de mest populære sorter.
Hvide silkepæoner
- Den silkepæon Alice Harding har cremeagtige ravhvide blomster. Paeonia (x) lutea Alice Harding har lysegrønne blade og producerer masser af let duftende dobbeltblomster i blomstringstiden.
- Duchesse de Nemours pæon har hvide blomster med et strejf af gult. Paeonia (x) lactiflora Duchesse de Nemours er en duftende urteagtig pæon. Den er ideel til luksuriøse buketter.
- Marie Lemoine-pæon har hvide blomster med citrongult skær. Paeonia (x) lactiflora Marie Lemoine er også en urteagtig pæon. Den er rigt duftende og udgør et smukt indslag i en buket.
Lyserøde silkepæoner
- Felix Crousse-pæon har lyserøde dobbeltblomster, der indimellem går over i rødt. En klassiker til haven.
- Sarah Bernhardt-pæonen har store og meget duftende dobbeltblomster i en sølvagtig lyserød farve med mørkegrønne blade.
Røde silkepæoner
- Red Charm har storslåede og intenst karminrøde blomster.
- Paeonia suffruticosa Luoyang Hong, med tilnavnet “Luoyang Red”, er en træpæon med dybe magentarøde til pink blomster.
Hvordan plantes en silkepæon?
Plant silkepæoner i fuld sol eller halvskygge i havens yderkanter, langs en mur eller i et blomsterbed. De har brug for mindst 6 timers sol om dagen og står godt sammen med flerårig geranium, ridderspore og iris.
Start med at vælge et sted, der er ryddeligt, solrigt og beskyttet mod vinden. Grav derefter et 50 cm dybt hul. Hvis din jord er leret, skal du tilføje sand eller grus til plantehullet.
Forbered en 50/50 blanding af havejord og kompost. Hvis havejord er leret, skal du tilføre noget bladmuld til din blanding for at lette den.
Stil din silkepæonplante i bunden af hullet. Placér også en rund pæl i hullet. Den skal understøtte vægten af stilkene og blomsterne. Og fyld derefter hullet med jord. Pres jorden med dine hænder, men pas på ikke at komprimere den for meget.
Vand gavmildt. Pas dog på ikke at drukne planten ved at danne en mudderpøl på overfladen.
Hvordan passer man en silkepæon?
Silkepæoner kræver regelmæssig vanding i det første år og årlig gødning. Men det er altså ikke raketvidenskab at passe en pæon! Læs videre og få en nærmere forklaring.
Vanding af silkepæon
I løbet af det første år efter plantning skal silkepæoner vandes regelmæssigt. Det vil hjælpe den med at slå rod. Planten vil herefter være i stand til selv at skaffe det vand den har brug for fra jorden takket være sine rødder.
Når det første år er gået, behøver du kun at vande din silkepæon i perioder med usædvanligt høje temperaturer og før blomstring.
Når du vander din plante, skal du bruge rigeligt med vand. Det er bedre at vande grundigt en eller to gange om ugen end i små mængder hver dag. Det sparer desuden tid.
Beskæring af silkepæoner
I hele blomstringsperioden skal visne blomster regelmæssigt fjernes for at forhindre frugtdannelse. Men rør ikke løvet eller stilkene.
Om efteråret skal silkepæoner skæres tilbage til 10 cm fra jorden, når stilkene er tørret ud. Det tager kun et par minutter!
Gødning af silkepæoner
Udnyt beskæringen om efteråret til også at gøde din plante. Faktisk er den silkepæon en sulten plante, der kræver et næringsboost hvert efterår.
For at gøre dette skal du blot komme organisk gødning på jordoverfladen omkring din silkepæon. Brug en håndrive eller et andet haveredskab til groft at blande gødningen med overfladejorden.
Undgå gødning med for højt kvælstofindhold og vælg i stedet kompost eller benmel. Vand lige efter du har tilført gødning.
Det tilrådes også at anvende et dæklag af organiske materialer (blade, græsafklip osv.) omkring bunden af din silkepæon. Et dæklag på 3 til 6 cm beskytter planternes rødder mod kulde om vinteren.
Tip: Spred dæklaget efter frosten er slut, så kan solen varme jorden op hurtigere.
Plant en eller flere pæonplanter i din have i år. Så kan du skabe de smukkeste buketter med et dybt og meningsfuldt budskab til foråret.