10 ting du ikke vidste om pæonen

10 interessante fakta om pæonen

Pæonen er en evig favorit blandt mange! Hos blomsterhandlere såvel som andre blomsterelskere og -entusiaster. Pæoner ses ofte lyse op i buketter, haver og blomsterarrangementer. Du betragter måske dig selv som pæonkender, men vidste du følgende?

kvinde holder stor pink pæonbuket

1. Kan leve op til 100 år

Vi kan aldrig sige med sikkerhed præcis, hvor gammel en pæonsort kan blive, men det menes, at nogle pæonbuske kan leve op til 100 år!

2. Mangfoldig i farve

Pæonen fås i flere forskellige farver! Den er måske mest kendt i forskellige nuancer af pink, men fås også i rød, gul og hvid. Nogle pæonarter ændrer endda farve afhængigt af, hvor “moden” den er. Magisk blomst! Pæoner i forskellige nuancer af pink er fantastisk smukke til din sommerborddækning.

Den eventyrlige fra 449 kr.
Den eventyrlige med vase fra 429 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

3. Dejlig duft eller helt lugtfri

Den søde pæon findes i en række forskellige sorter, men ikke alle lugter godt. Nogle pæonsorter har en let skarp duft, andre lugter meget svagt, og nogle lugter slet ikke. Så pæonen er ikke kun smuk – den er også praktisk, hvis du er allergisk eller følsom over for dufte. Nogle pæoner der dufter godt, er Sarah Bernardt, Bowl of Beauty, White Wings og Karl Rosenfeldt.

pæoner i smukt lys i haven

4. Har medicinske egenskaber

I Kina blev pæon oprindeligt dyrket som et lægemiddelværk. De blev antaget at være i stand til at lindre feber og kramper, men også helbrede galdesten, epileptiske anfald og tandpine.

5. Meget påvirket af varme

Pæoner er meget påvirket af varme – hvis det er varmt, blomstrer de hurtigere. Hvis du vil have dine pæoner til at holde længe, kan det være en god idé at sætte dem ud på altanen om natten eller endda i køleskabet.

Den eventyrlige fra 449 kr.
Den eventyrlige med vase fra 429 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

6. Koldt eller varmt vand? 

Du bør skifte vand i vasen hver anden dag. Hvis du vil have dine pæoner til at blomstre hurtigere, kan du fylde vasen med varmt vand. Hvis du hellere vil beholde dens runde knopper lidt længere, skal du fylde vasen med koldt vand.

multifarvede pæoner udenfor

7. Rød som en pæon

Har du hørt det gamle udtryk “rød som en pæon”? Udtrykket har faktisk sin oprindelse i den klassiske røde bondepæon.

8. Symboliserer velstand og lykke

Skal du giftes? Så bør du inkludere pæoner i din bryllupsbuket, da det symboliserer velstand og et lykkeligt ægteskab. Men husk at vælge dine blomster efter årstiden. Dekorer din bryllupsbuket med overdådige og bløde pæoner.

Florist holder prangende lyserød pæonbuket

9. Tilsæt lidt sødt og surt

Ja, du læste rigtigt. Du kan tilføje almindeligt sukker til blomstervandet for at give dine pæoner yderligere ernæring, og for at forhindre bakterievækst kan du også tilføje et par dråber citronsaft. Mens det sure holder bakterierne væk, giver det søde blomsten lidt ekstra energi.

10. Sommerblomst

At vælge blomster efter årstiden kan til tider være en udfordring, men også økonomisk, skånsomt for miljøet og sjovt. Sommeren er en fantastisk sæson for blomster og pæonen har sin blomstringstid mellem maj og august.

Den eventyrlige fra 449 kr.
Den eventyrlige med vase fra 429 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top