Pæonen ankom til Frankrig i det 18. århundrede, var den allerede en symbolsk blomst i både Kina og Japan. Det er et resultat af dens lange historie, at denne smukke blomst har en stærk symbolik og mange betydninger. Afhængigt af farven kan den formidle forskellige følelser heriblandt; kærlighed, venskab, skam, ære. Den kan også have forskellige betydninger i almindelig tale om blomster, herunder skønhed, rigdom og velvære. Derfor har det historisk betydning at give pæoner. Læs videre for at læse mere om pæonernes myter og symbolik

Pæonen: En mytisk blomst med flere betydninger

Det er i de gamle myter om de græske guder, at vi finder de første betydningerder er tillagt pæonen og dens botaniske navn ‘paeonia’.  

Ifølge en myte er pæonen opkaldt efter Paean, der var den græske læge, som plejede guderne. Denne læge siges at have helbredt Pluto ved hjælp af pæonrod. En anden gud, der var jaloux på hans talent, forsøgte at dræbe ham.  

Af medfølelse forvandlede Pluto Paean til en pæon og reddede ham dermed fra den visse død. Derfor er medfølelse en egenskab, der er forbundet med pæonen.  

Ifølge en anden myte gav nymfen Paeonia pæonen sit navn. Paeonia havde en kærlighedsaffære med Apollo. Paeonia blev fanget af Afrodite og rødmede i skam og frygt, før hun blev forvandlet til en pæon af den vrede gudinde.  

Og så blev pæon eller paeonia et symbol på frygtsomhed

At give en buket pæoner

Hvad betyder det på blomstersproget?

Hvis du vil give en buket pæoner, kan det være nyttigt at være fortrolig med finesserne i blomstersproget. Men glem dog ikke, at blomster selvfølgelig oftest blot værdsættes for deres skønhed, så uanset hvilken art eller sort du vælger, vil en buket blomster helt sikkert glæde din modtager.  

Her er de forskellige følelser og betydninger, som pæoner kan formidle: 

 • Kærlighed i forskellige grader af intensitet afhængigt af blomstens farve 
 • Skønheden i en person eller begivenhed (fødselsdag, bryllupsfest, fødsel osv.)  
 • Rigdom og velstand 
 • Trivsel og lang levetid 
 • Ære (især i Kina og Japan) 
 • Generthed og beskedenhed omkring følelser 
 • Skam ledsaget af en bøn om tilgivelse 

At give en buket pæoner i forskellige farver er en god måde at nuancere dit budskab på. Du skal bare vælge en sammensætning, der inkorporerer de forskellige nuancer af pink, lysviolet og rød, som er til rådighed. 

buket af pæoner i en vase
nærbillede af en hvid pæon

Hvad betyder den hvide pæon?

Hvide pæoner symboliserer respekt for ældre mennesker og kærlighed til forældre. Hvide pæoner kan gives for at takke en kær slægtning eller ven og farven udtrykker taknemmelighed og kærlighed.  

De findes også ofte i buketter for at udtrykke beklagelse og skam og undskyldning. 

Endelig er hvide pæoner symbolet på den unge kærligheds uskyld. Derfor blandes de ofte med lyserøde pæoner.  

Hvad betyder den lyserøde pæon?

Lyserøde pæoner bruges til at udtrykke spirende følelser af kærlighed og generthed. Hvis du blander dem med fuchsia og lysviolette blomster siger du, at dit hjerte banker for genstanden for dine følelser, og derved tilføjes lidt intensitet til budskabet.  

Da de uden tvivl er romantiske, bruges lyserøde pæoner også traditionelt som bryllupsblomster! De er perfekte i blomsterkompositioner og til bordarrangementer.  

en blomsterhandler med et stort antal lyserøde pæoner i hånden
buket af røde og hvide pæoner

Hvad betyder den røde pæon?

I Vesten er røde pæoner synonymt med sensuel og lidenskabelig kærlighed. I Asien, derimod, hvor de er blevet dyrket i kejserlige paladser siden Sui- og Tang-dynastierne, fremkalder paeonia overdådighed, rigdom, succes og lykke.  

Mørkerøde pæoner symboliserer også ære og respekt i forskellige asiatiske kulturer.  

Hvad betyder den gule pæon?

Som mange gule blomster symboliserer den gule pæon nye begyndelser og velstand. I en buket bringer de vitalitet, velvære og glæde! 

bed med gule pæoner

Anekdoter om pæoner

En blomsterhandler har lyserøde pæoner
 • Pæoner menes først at være blevet dyrket for 1.500 år siden i byen Luoyang i Kina. Det var omkring dette tidspunkt, at man begyndte at dyrke vilde pæoner, og de første kinesiske pæoner (og silkepæoner) dukkede op. I dag er pæonen stadig i hjertet af den lokale kultur i Luoyang, og blomsten er blevet hævet til status som byvåben. 
 • Pæoner har også inspireret kunstnere. Især i det 19. århundrede blev de udødeliggjort på lærred af Renoir og Manet. Pæoner repræsenterede her en fin og oprigtig kærlighed. Så når du gerne vil vise din romantiske side, går du ikke galt i byen ved at give en buket pæoner!  
 • I 1900-tallet lykkedes det den japanske botaniker Toichi Itoh at krydse to kategorier af pæoner efter mere end tusind mislykkede forsøg. Denne hybrid af urteagtige pæoner og træpæoner findes under navnet “Itoh hybrid”. Itoh hybrider er store og duftende, og deres robuste stængler gør dem ideelle til dyrkning i haven.  
 • Den dag i dag bruges pæonen i traditionel kinesisk medicin som lægeurt. Faktisk siges den, at kunne helbrede et utroligt antal lidelser lige fra smerte og infektion, til tumorer og neurologiske problemer.  
 • I dag ved vi med sikkerhed, at pæonens blomst er giftig. Den skal derfor opbevares udenfor børn og kæledyrs rækkevidde.  
 • Nu kender du de finere betydninger, der er forbundet med pæoner, så hvorfor ikke udnytte pæonsæsonen til at formidle et budskab til dem, du elsker? 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top