Pæonsæson: Blomstring og beskæring

Pæonsæsonen begynder, når vinteren endelig giver sig og skaber plads til forårets sødme.

Pæoner – også kaldet bonderoser – blomstrer i haven fra midten af foråret til den tidlige sommer. Men blomsterhandlere bruger dem til at skabe smukke buketter allerede fra marts måned.

Pæonens blomstring præsenterer os for et helt utrolig syn, og i nogle tilfælde tredobles blomsterne i volumen. Find ud af mere om pæonen og få nogle vedligeholdelsestips, der gør det muligt for dig at dyrke planten i din have!

Den eventyrlige fra 449 kr.
Den eventyrlige med vase fra 429 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

Pæonens blomstringsperiode

Pæoner er forårsblomster. Men det nøjagtige blomstringstidspunkt varierer alt efter arten. Der er en klar forskel mellem de to store familier af pæoner: urteagtige pæoner og træpæoner.

Træpæon eller paeonia suffruticosa er en flerårig træagtig plante, der ligner en lille busk.  Blomstringen begynder tidligt om foråret, mellem april og maj.

Røde og lyserøde pæoner

Den urteagtige pæon er mest almindelig hos blomsterhandlere og i haven, og den populæreste af dem alle er den silkepæon eller paeonia lactiflora. Den blomstrer fra det sene forår til den tidlige sommer.

Pæonens blomstring er et øjeblik af stor skønhed, hvor blomsternes blide blomstring gradvist afslører deres duft. Afhængigt af sorten kan blomsterne måle mellem 10 og 25 cm i diameter. Store, generøse kugler af enkelte eller dobbelte blomster dukker op i nuancer af hvid, rød, lyserød og undertiden gul. Perioden efter blomstringen er vigtig for arbejdet med pæoner.

Den bedste tid på året at gøde pæoner

Det er vigtigt at gøde pæonerne for derved at tilskynde planten til at producere sine store blomster hvert år. Gød om efteråret og igen i det tidlige forår.

Om efteråret skal du give jorden omkring dine pæoner en organisk gødning såsom benmel eller godt nedbrudt kompost. For at inkorporere gødningen i jorden blandes den med de øverste 2-3 centimeter jord ved hjælp af et haveredskab som f.eks. en rive.

Om foråret tilsættes gødning til blomstrende planter, når du vander. Derved bliver din pæons blomster endnu smukkere. Undgå kvælstofrig gødning, da den ikke egner sig til pæoner.

Lyserøde pæoner

Pæonstiklinger

Lyserøde pæoner

At tage stiklinger fra pæoner er et job for uddannede havefolk, men i haven kan du formere pæoner ved deling. Det er en teknik der er let at mestre, så længe du er forsigtig og ikke beskadiger rødderne.

Begynd med at løfte din urteagtige pæon op af jorden om efteråret eller det tidlige forår. Skær derefter i rodkuglen med et rent skæreværktøj. Afhængigt af kuglens størrelse kan du opdele den i et antal sektioner. Hver sektion skal have mindst 5 rødder.

Plant i blød, godt drænet jord og sørg for at afslutte med en gavmild vanding.  

Den vidunderlige pæonsæson hos blomsterhandlerne!

Den hvide pæonsæson starter sidst på vinteren hos blomsterhandlerne og varer hele sommeren. Hvide pæoner er derfor klar til at indgå i alle slags blomsterbuketter, herunder bryllupsbuketter og morsdagsbuketter for blot at nævne nogle få.

Farvede pæoner fås også en stor del af året. Og da pæonen har mange symbolske betydninger, er den højt værdsat i blandede blomsterbuketter.

Hvide pæoner
Den eventyrlige fra 449 kr.
Den eventyrlige med vase fra 429 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top