Kender du påskens skikke og traditioner?

Sammen med julen er påsken den højtid, der har flest hyggelige traditioner Kender du dem alle?

Det er faktisk ikke julen, der er årets vigtigste, kristne højtid. Det er derimod påsken. Her markeres Jesus’ død på korset, og vi fejrer hans genopstandelse påskedag. På den måde er påskeugen både højtidelig og eftertænksom OG samtidig en glad fejring af lyset, livet, foråret og frugtbarheden. Æg, kyllinger og lam er gamle symboler på frugtbarhed, og påskefarven gul symboliserer lyset og livet og ikke mindst solen, der er et af kirkens ældste symboler for Jesus.

Er du en af de heldige, der er inviteret til påskefrokost? Så husk, at det er en god ide at sende din værtindegave på forhånd. Så kan buketten nå at blive en flot del af borddækningen – og de lækre ASK øl kan komme ordentligt på køl.

“En fejring af lyset, livet, foråret og frugtbarheden”

buket blomster til påske

Påsken er det faste forårstegn

I dag ser mange mennesker nok især påsken som et tegn på forårets komme og en kærkommen lejlighed til at slappe af og nyde nogle fridage i hyggeligt selskab med familie og venner.

Fra gammel tid lyder det, at ’Julen varer lige til påske’, og det er sandt, at vinteren har det med at holde fast lige indtil påske. Her må den sidste frost som regel slippe taget og overgive sig til solens varme.

Derfor er påsken også den tid på året, hvor mange for alvor ’går i haven’ for første gang, sommerhuset bliver genåbnet efter vinteren – og måske er det nu, at årets første udendørs kop kaffe – eller frokost – kan nydes på terrassen eller altanen.

Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 299 kr.
Den helt rigtige fra 289 kr.

Gækkebreve – en gammel dansk folketradition

Mon ikke de fleste børn gør store og forventningsfulde øjne, når de får et fint udklippet gækkebrev med et antal ’prikker’ som afsender? Endda med udsigt til et lækkert påskeæg?

Oprindeligt var gækkebrevene dog ikke tiltænkt børnene – det var snarere noget som unge, forelskede par kunne sende til hinanden med kærligt drillende gåder og gækkerier. Var man heldig, kunne man gøre sig fortjent til at få et kys af den udkårne. Brevene var næsten altid vedlagt en vintergæk, heraf navnet.

Navnet gækkebrev henviser også til ’at drive gæk’, altså drille og lave sjov. Gækkebrevene er faktisk en særlig dansk tradition, der endda udspringer af de endnu ældre ’bindebreve’. Bindebrevene stammer helt tilbage fra 1600-tallet og indeholdt finurlige gåder, vers og rim. De var ofte kunstfærdige og dekoreret med farver og blomster. 

luftig buket af blomster

Sådan laver du et gammeldags gækkebrev

– Lav et kvadrat i papir. Du kan for eksempel folde et A4 ark på tværs først og klippe den nederste del af.

– Fold kvadratet diagonalt, så du ender med en mindre trekant, der er foldet fx 3 gange.

– Nu klipper du små, kunstfærdige former i papiret. Du kan også klippe kanten rund, så du ender med med et cirkel-gækkebrev.

– Fold papiret op trin for trin og klip undervejs.

– Til sidst folder du helt op, og så har du et smukt, symmetrisk papirklip.

Husk et gækkerim!

Vil du glæde uden at gække?

Hvis du ikke lige synes, at du har tid eller mod på at sende et gammeldags gækkebrev, så kan du også blot sende en påskegave med en personlig hilsen gennem os. Du må gerne underskrive med prikker!

Påskebord med traditioner

Herhjemme er det først og fremmest påskefrokosten, der er det velkendte, kulinariske omdrejningspunkt. Så kommer der typisk sild, æg, laks, hønsesalat og måske lam på bordet, gerne ledsaget af påskeøl og snaps. Lammet symboliserer også budskabet om Jesus, der blev ofret som et lam, og det er samtidig rigtig forårsmad.

Bordet er som regel pyntet i lysende, gule farver, fx med gule påskeliljer, vintergækker og måske små påskekyllinger. Til kaffen er chokolade en klassisker, og der bliver i det hele taget spist rigtig meget chokolade i påskedagene. Enten som ren chokolade, påskeæg med marcipan og nougat eller chokoladekurve fyldt med lækkerier. 

Bordpynt til påske
Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 299 kr.
Den helt rigtige fra 289 kr.
Påskeæg

Så er det ud at lege!

Der findes mange gamle påskelege, men i dag er det måske lidt sværere end tidligere at lokke børnene udendørs til lege som fx ’Find påskeharen’, ’Trille æg’ eller ’Æggeløb’.

Netop æggeløb er ellers rigtig sjovt og nemt at komme i gang med. Hver deltager får udleveret et æg og en ske til at holde ægget. Man skal så løbe om kap på en bestemt strækning, gerne med et par små forhindringer undervejs.

Den der kommer først i mål, uden at tabe sit æg, har vundet. Er der mange børn, kan man også dele sig i to hold og løbe stafet. Lad os håbe på godt udevejr i påsken!

Påskens blomst er gul som solen

I dag kender de fleste til udtrykket ’at se pinsesolen danse’, men tidligere var det faktisk påskesolen, man stod op for at se. Solen er et af de ældste kirkelige symboler på Jesus, og samtidig er solen naturligvis et universelt tegn på forår, liv og varme.

Påskeliljen er påskeblomsten over dem alle herhjemme, og den er en trofast forårsbebuder, der som en sand staude blomstrer lysende gult år efter år. Også krokus og vintergække er typiske påske-forårsblomster, der viser deres pragt fra cirka midt i marts til midt i april, altså i den periode, hvor påsken altid ligger.

hvid påskelilje

Rigtig god påske!

Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 299 kr.
Den helt rigtige fra 289 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top