Alt om påskeliljen (eller narcissen)

Med sin trompetformede gule eller cremefarvede krone og behagelige duft annoncerer påskeliljen forårets komme! Denne enkle blomst spreder glæde hos både store og små rundt omkring i haver og langs stier, når den titter frem i begyndelsen af foråret. Den tager sig også godt ud i en vase indendørs og i en værtindebuket. Narcisserne, som de kaldes i almindelighed, er blomsterløg, som er lette at dyrke selv. Læs vores gode råd og havetips om plantning og pleje og få de smukkeste påskeliljer i haven eller på terrassen!

Påskeliljens karakteristika

Påskeliljens

Påskeliljen eller narcissen tilhører Narcissus-slægten og Amaryllidaceae-familien. Navnet ”Narcisse” stammer direkte fra ordet Narcissus, mens ”påskelilje” er den danske betegnelse for arten for Nacissus jonquilla. Men uanset hvilket navn du anvender, er der tale om den samme blomst! 

Løgplanten, der kan blive mellem 20 og 40 cm høj, har en trompetformet blomst med gule eller hvide kronblad alt efter arten, som sidder på en høj, slank stængel med lige cylinderformede blade. I Narcissus-slægten findes der omkring 3.000 forskellige arter. 

Påskeliljerne er udendørsplanter og kan derfor ikke dyrkes indendørs. Men hvis du har en altan eller en terrasse, kan du uden problemer pante påskeliljer der!

Når du bruger påskeliljer i buketter, skal du undgå at blande dem med andre blomster. Bladene indeholder nemlig et giftstof, som dræber andre planter. Til dine buketter derhjemme kan du i stedet anvende forskellige påskelilje- og narcissearter og lege med farverne!

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Påskeliljen eller Nacissens oprindelse og historie

Blomsten har sin oprindelse i Centraleuropa, Nordafrika og Asien. Navnet Narcisse stammer fra den græske mytologi og det berømte sagn om Narcisse. Narcisse, som var søn af nymfen Liriope og flodguden Kefisos, var en meget smuk dreng, som var utrolig optaget af sit eget udseende.  

Nymfen Echo, som var blevet afvist af den unge mand, kastede en forbandelse over ham for at hævne sig. En dag hvor han sad ved vandkanten, blev han forelsket i sit eget spejlbillede. Han blev besat af denne umulige passion og endte med at dø. På det sted, hvor han døde, voksede der ifølge sagnet hvide blomster, som man kaldte ”narcisser”. Ordet ”narcissistisk”, som betegner en person, som er overdreven optaget af sig selv, har sin oprindelse fra denne historie. 

Påskeliljen er også emblemet for Wales. Waliserne bærer ofte en påskelilje i knaphullet på deres nationaldag den 1. marts.

et bed med påskeliljer i en park

Påskelilje: Betydning og blomstersprog

Påskelilje

På blomstersprog kan påskeliljen betyde ”jeg begærer dig” eller ”jeg længes efter kærlighed”. Men denne søde og lyse blomst kan også foræres, hvis man ønsker at udtrykke sin hengivenhed. Påskeliljen har også andre betydninger: håb, tilgivelse, kreativitet, minder… Den symboliserer desuden kampen mod kræft i mange lande.

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Pleje af påskeliljer eller narcisser

Påskeliljerne trives i havens bede eller plæne, men kan også sættes ud i potter på terrassen eller altanen. Løgplanterne blomstrer fra tidligt til sent forår. For at få mange flotte blomster er det en god idé at give dem gødning specielt til løgplanter, fra de begynder at blomstre, og indtil omkring halvdelen af bladene er visnet.

Plantning af påskeliljer

planteløg

Plant løgene i efteråret inden den første frost. Klargør dyb og veldrænet jord. Hvis nødvendigt kan du blande jorden med kompost eller flodgrus. Lav huller med omkring 5-10 cm mellemrum og læg påskeliljeløgene ca. 10 cm ned i jorden. Løgene skal plantes med spidsen opad. 

Hvis du planter dine påskeliljer eller narcisser i potter, kan du hælde lecanødder i bunden af potterne for at sikre en god dræning. 

Beskæring af påskeliljer

Efter afblomstring skal du lade påskeliljerne stå, indtil bladene bliver gule. Planterne anvender nemlig energi fra bladene til at danne nye blomster året efter.  

Når bladene er helt gule, klippes de sammen med stænglerne ned til omkring 5 cm over jorden.  

en person beskærer bladene på en påskelilje

Sygdomme og parasitter hos påskeliljer

snegl på en påskelilje

Påskeliljer eller narcisser er naturligt modstandsdygtige over for sygdomme. De vokser i øvrigt også vildt i vejgrøfter. De tåler dog ikke for meget vand, og derfor har de brug for veldrænet jord. Plant dem et solrigt sted, hvor der ikke ophober sig regnvand.  

I foråret mens bladene endnu er bløde, skal du passe på, at snegle ikke invaderer blomsterløgene. De synes nemlig, de er særligt lækre.

Påskeliljerne eller narcisserne vil helt sikkert pryde dine bed og dine potter. Og så er disse planter lette at dyrke og passe – også selvom du ikke har grønne fingre! 

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top