Gækkebreve til store og til små

Det starter med erantis og vintergækker, som lige så forsigtigt titter frem fra jorden. Dagene er blevet længere, lysere og varmere. Hvor end du går, vil du kunne spotte tegn på forårets komme, for fuglene synger, og træer og buske springer snart ud. Med foråret følger påsken, og med påsken følger gækkebreve! 

Smukt klippede breve, hvor rim og remser skal narre modtageren, så de aldrig gætter, hvem der har sendt dem det flotte gækkebrev – og dermed skylder et påskeæg eller anden påskechokolade

I dag er det primært børn, der hygger sig med at sende gækkebreve til deres bedsteforældre, forældre eller venner, men før i tiden var gækkebreve også tiltænkt voksne. Vi har samlet et overblik over gækkebrevets historie, og inspiration til hvordan du kan skrive dit eget. 

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Hvor stammer gækkebrevet fra?

Hvert år til påske bliver der klippet og klistret. At sende gækkebreve er en ældgammel dansk tradition, der stammer helt tilbage fra 1600-tallet. Påsketraditionen går ud på, at man sender et anonymt brev til en ven eller et familiemedlem, der derefter skal gætte, hvem man er. 

Oprindeligt fulgte der en vintergæk med i brevet, som var med til at give gækkebrevet sit navn. Navnet kan også forbindes med vendingen ”at drive gæk med”, som betyder at lave sjov med nogen i form af kærlige drillerier. 

Før gækkebrevet sendte man såkaldte bindebreve, der fungerede som datidens kærestebreve. Så sendte unge mennesker breve mellem hinanden, hvor rim var en fast form af indholdet. 
 
Gækkebrevet indeholder et såkaldt “gækkevers”, som er en gåde til modtageren. Hvis modtageren ikke kan gætte afsenderen ud fra gækkeverset, skal de sende en påskegave tilbage til afsenderen. Gaven kan være påskechokolade eller en anden lille påskegave – måske et påskeæg. Traditionen er stadig en populær påsketradition i Danmark, og mange børn sender gækkebreve til deres venner og familie hvert år. 

Hvorfor sender vi gækkebreve til påske?

Der er flere bud på, hvordan påsketraditionen med at sende gækkebreve opstod. Ifølge den mest udbredte teori stammer gækkebreve fra en gammel overtro om, at man kunne undgå at blive ramt af ulykke og sygdomme ved at sende en gåde til en person, man holdt af. Påsken symboliserer netop også fornyelse og genfødsel, hvorfor det giver mening, at højtiden er blevet brugt til at sikre sit helbred. 

Skriv gækkebreve med sjove rim

Et gækkebrev er kendetegnet ved, at man klipper et stykke papir ud i et fint mønster, som man derefter skriver sit gækkevers på. Et gækkevers består ofte af et eller flere rim, og afsluttes med det antal prikker, man har i sit navn. Teksten til et gækkebrev er som regel kort, gerne et til to vers. Det gør det også nemmere at skrive ind på det udklippede papir, da de flotte mønstre tit efterlader begrænset plads til teksten. 

I et gækkebrev kan dine rim være både sjove, kreative og kunstneriske. Det kan også være en sjov aktivitet at finde på gækkebrevsrim med børnene, hvis I gør det til en aktivitet i påsken. Så kan I bruge de nedenstående ord som en skabelon, og selv finde på sjove og fjollede rim. 

Tit er rimene opbygget som parrim, hvor sidste ord i første sætning rimer på det sidste ord i anden sætning. Der findes dog også krydsrim og omsluttende rim, som åbner op for at kunne lege mere med hvad der skal stå i gækkebrevet. 

Her er vores bud på tre forskellige gækkevers: 

gækkebrev

Gækkevers 1

Gæk gæk gæk,

Mit navn det står med blæk

Kom med et gæt så godt

Ellers skylder du mig et påskeæg så flot

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Gækkevers 2

Gæk Gæk Gæk

Mit Navn er blevet væk

Mit navn det står med prikker

Pas på det ikke stikker

Gækkevers 3

Nok er det en gammel skik,

men glem det intet øjeblik:

at man påskeæg skal give,

når man vintergæk må blive.

Trin til at klippe et gækkebrev

Vil du gerne sende et gækkebrev til en ven, kan du følge disse trin til at klippe et fint mønster:

  • Fold et A4-papir diagonalt, så det nederste hjørne rammer modsatte side.
  • Klip det overskydende papir fra, så du har et kvadrat på 21 x 21 cm.
  • Fold papiret på midten et par gange, så du ender med en mindre trekant.
  • Klip herefter kunstfærdige former og mønstre på de foldede sider af papiret.
  • Fold til sidst papiret ud, og skriv dit gækkevers på gækkebrevet.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Gækkebreve og påskeæg til både børn og voksne

Selvom de fleste afsendere af gækkebreve i dag er børn, så kan du sagtens sende et gækkebrev som voksen! For man kan give meget andet end chokolade som påskeæg. Måske en forfriskende påskeøl eller en flot påskeblomst vil glæde modtageren? 

Traditionen med påskeæg stammer fra en tid, hvor almindelige hønseæg blev anset som en delikatesse. Helt tilbage til 1667 kan man spore historiske kilder, som nævner påskeæg. Her dekorerede man æggene ved at ridse et mønster i skallen, hvorefter de blev kogt med forskellige ting, som afgav farve – herunder løgskaller. 

De første chokoladepåskeæg i Danmark blev skabt af Galle og Jessen i 1917. Det var dog en tid, hvor krig og rationering af sparsomme fødevarer prægede landet, så det var først efter anden verdenskrig de fine chokoladeæg for alvor slog igennem. 

I dag kan du finde et væld af påskechokolade, som er oplagte at give i gave hvad end dit gækkebrev blev gættet af modtageren, eller du selv gættede afsenderen af et gækkebrev. 

Skulle modtageren ikke være synderligt begejstret for chokolade, så frygt ej! For vi tilbyder selvfølgelig også et stort udvalg af flotte blomster og buketter, som du kan vælge enten i stedet for eller sammen med chokolade. 

Hvis hverken chokolade eller blomster dur, eller du bare gerne vil tilføje lidt ekstra til den heldige modtager af dette påskeæg, så har vi også en række nøje udvalgte påskeøl og andre lækre delikatesser. Uanset hvem du vil sende en sød hilsen i anledning af påsken, så kan du være sikker på at finde den perfekte kombination her hos os. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top