Alt om Dendrobium-orkidéen (bambusorkidé) 

Dendrobium-orkidéen kaldes almindeligvis bambusorkidéen, fordi plantens stængler ligner bambusstokke. Dendrobium-slægten er en af de mest almindelige blandt orkideer, hvis man kigger på globalt plan. Derfor er der lige så mange farver af dendrobium-orkidéblomster, som der er i regnbuen. Hvid, blå, lilla, rød… Du bliver aldrig træt af at beundre de fantastiske blomster fra denne tropiske plante! Lær om de forskellige arter af dendrobium-orkideer, og hvordan du plejer dem. 

Dendrobium-orkideens karakteristika 

Dendrobium-orkidéen er en blomstrende plante, der stammer fra Asien, men nu findes i potter inde i hjemmet på alle verdens kontinenter! Orkideer af slægten dendrobium har pseudoløg, der ligner bambusstængler, og hvorpå blomsterne vokser. 

Dendrobium-orkideen er en epifytisk plante, og det betyder, at den bruger træer og anden vegetation som sit vækstmedie. Den vokser altså derpå. Desuden er ordet “dendrobium” en sammenlægning af “dendron”, som betyder træ på græsk og “bios”, som betyder liv. Det botaniske navn på denne tropiske blomst refererer derfor til den måde, hvorpå den gror. 

Denne tropiske plante er tydeligvis ikke særlig glad for kulde, men kan ret godt lide et fugtigt miljø. Dendrobium-orkideen er en indendørsplante, der ser godt ud i hjemmet, på en veranda eller i et drivhus. Pleje af dendrobium-orkideen er ikke for krævende, så længe temperaturerne er mellem 12°C og 20°C – på samme måde som ved cymbidium-orkidéen. 

Dendrobium orkide orange
Dendrobium-orkidé i naturen

Forskellige slags dendrobium-orkidéer 

Orchidaceae Dendrobium er blandt de vigtigste orkidéarter lige efter Ochidaceae Epidendrum. Dendrobium har over 1200 forskellige arter af orkideer. Så der er klart noget for enhver smag her! 

Hos blomsterhandleren eller havecentret finder du højst sandsynligt to arter af Orchidaceae Dendrobium. 

Compactum-orkideer 

Disse orkideer kan genkendes ved deres små blomster, der er ca. 1 og 8 cm. Blomsternes farve varierer fra art til art: hvid, pink, lilla… Ja, der er endda en række blå dendrobium-orkidéer! Og blandt de mest populære Compactum-arter finder du dendrobium nobile orkidéen også kaldet den bambusstammede dendrobium nobile orkidé . I flere havecentre kan du finde andre mindre almindelige typer som: 

 1. Angraecum 
 1. Dendrobium kingianum 

Phalaenopsis-orkideer 

Orkideerne af typen Phalaenopsis, som findes hos blomsterhandleren, er hybridater udvalgt på grund af deres blomsters skønhed og deres modstandsdygtighed. Disse orkideer har i stedet store blomster, der bliver 8 cm eller mere. Blandt de mest populære Phalaenopsis finder du: 

 1. Phalaenopsis Philadelphia 
 1. Phalaenopsis mannii 
 1. Phalaenopsis Joy Sara Lady 
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Stueplante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.

Pleje af dendrobium-orkidéen 

Pleje af bambusorkideen er ikke så kompliceret, når du først har de rigtige vækstbetingelser. Soleksponering er vigtig for dens blomstring og vækst. Vælg en lys placering, dog hvor din plante samtidig ikke får direkte sollys. 

Vanding af bambusorkideen 

Til vanding af bambusorkideen bør du bruge regnvand, der ikke indeholder kalksten. Ellers kan du bruge demineraliseret vand eller postevand, hvis det er blødt nok. Den kan godt lide fugtighed, men pas på ikke at efterlade stillestående vand, da det kan få rødderne til at rådne hurtigt. 

Når din plante begynder at danne nye blade eller lave nye blomster, så giv den gødning en gang hver 2. uge. Dens blomstring og vækst bliver kun smukkere. Vælg en gødning, der er specielt tilpasset til dyrkning af orkideer

vanding af orkide med spray

Beskæring af dendrobium-orkidéen 

Når tiden er inde til at beskære blomsterne, går særligt ét spørgsmål igen: Skal bambusorkideens stængel klippes? Svaret er ja. Når du klipper dens stilke eller stokke, efter blomsterne er falmet, bliver det lettere for en ny blomst at komme frem. For at gøre dette skal du skære stammen af bambusorkideen over det blad, der sidder højest oppe. 

Stiklinger for dendrobium-orkidé 

Dendrobium-orkidéen pink

For at lave en stikling af dendrobium-orkidéen skal du tage en “keiki”. Dendrobium-orkideens keiki svarer til et ungt pseudo-løg, der har: en kort stilk, et par blade og luftrødder. Keiki er nemme at identificere, da de ligner miniature bambusorkideer

Hvis du vil høste en keiki, skal du med en beskæringssaks klippe dens stilk eller stok lige under en knude. Lad derefter rødderne trække i ti minutter i demineraliseret vand. 

Imens skal du fylde en potte med en diameter på omkring 5 cm med et lag af lerkugler, hvorpå du placerer substratet til orkideer. Placér derefter din dendrobium-orkidéstikling, før du dækker rødderne med lidt substrat. Herefter skal den holdes i en temperatur på ca. 20°C, og sørg for, at substratet altid forbliver let fugtigt. 

Føler du dig nu klar til at få en orkidé i dit hjem? 

Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Stueplante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.

2 thoughts on “Alt om Dendrobium-orkidéen (bambusorkidé) ”

  1. Hej Kate,
   Tak for dit spørgsmål! Til din Dendrobium Nobile anbefaler vi at bruge en orkidéjordblanding, som typisk består af bark, trækul og perlit. Dette sikrer god dræning og luftcirkulation omkring rødderne. Husk også at placere den et sted med god indirekte lys. Held og lykke med din plante!
   Mvh Fanny
   /Interflora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top