Hvordan får du en orkidé til at blomstre igen?

Der findes tusindvis af forskellige arter blandt orkideer, og nogle orkideer er lettere at få til at blomstre end andre. Det er tilfældet for phalaenopsis-orkideen og andre typer, der sælges hos blomsterhandlere og havecentre. Dendrobium-orkidéen og cymbidium-orkidéen, som tilhører orchidaceae-slægten, er også nemme at dyrke og få til at blomstre igen. Hvordan får jeg egentlig en orkidé til at blomstre igen? Hvordan beskærer man den, så den kan blomstre igen? Se vores tips til dyrkning og genblomstring!

Hvordan ved du, om en orkidé kan blomstre igen?

Hvis din orkidé er en art, der blomstrer flere gange om året, skal du ikke klippe blomsterstilken for hurtigt. Den kan være, at din orkidé er visnet for første gang, men så længe stilken, der understøtter blomsterne, er grøn, er der en god mulighed for, at der kommer en ny blomstring. Der kan være flere mulige scenarier: 

  • En ny blomsterstilk begynder at vokse på hovedstammen.  
  • En keiki vises som nye skud på blomsterstænglen.  

Udtrykket “keiki” bruges om ny orkidévækst. En keiki ligner den oprindelige orkidé, men i en miniatureudgave. Disse nye skud kan udvælges og plantes på et sted tilpasset orkidéarten for at lave stiklinger. 

Husk, at hvis stilken stadig er grøn, så kan orkidéen snart blomstre igen. Hvis stilken derimod er ved at tørre helt ud, så er det tid til et beskære den i stedet.

Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Kaktus inkl. potte fra 199 kr.

Hvordan beskærer man en orkidé, så den kan blomstre igen?

Vanding af orkidéer

Pleje af en orkidé er ikke så besværligt, som man kender det fra andre arter med særlige forhold. Som hovedregel kan en helt tør orkidéstængel eller -stok skæres 2 cm fra jorden.  

Udtrykket “stok” bruges, når du referer til pseudo-løgene fra dendrobium-orkidéen – kaldet bambusorkidé.  

Når du beskærer en orkidé, skal du bruge en ren beskærer eller kniv, så du kan lave et rent snit. Vores anbefaling er, at du venter med at klippe stilken, indtil alle blomsterne er falmet. Det er en effektiv metode til at stimulere ny blomstring på. 

Før du skærer stilken, skal du tjekke, om du kan se en knop placeret på en knude. Derfor skal du skære ca. 1 cm over, hvor knoppen befinder sig. 

For orkidéarter, der blomstrer flere gange om året, vil du se nye blomster efter 8 til 12 uger. 

Hvordan får du phalaenopsis-orkidéen til at blomstre igen? 

Din phalaenopsis-orkidé har blomstret for første gang, og du vil gerne gøre alt for, at næste gang også bliver en succes. Her er tips til, hvad du skal gøre:  

  • Klip eller skær stilken på det rigtige sted: Find de små knopper på blomsterstænglen, lige under de falmede blomster. Klip stilken ca. 1 cm over knoppen, så du kan stimulere den næste blomstring.  
  • Variér temperaturen: Stil din phalaenopsis-orkidé på et køligt sted natten over. Den ideelle temperatur er ca. 15°C, men aldrig under 13°C. Kontrasten mellem varme dage og kølige nætter kan hjælpe med at få en orkidé til at blomstre igen
  • Lad din orkidé tørste lidt: Vand din phalaenopsis-orkidé én gang hver 2. uge i stedet for én gang om ugen. Blomsten vil få en smule stress, da den forstår budskabet om, som den skal skynde sig at blomstre igen, så den kan befrugtes hurtigere og forevige arten.  
Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Kaktus inkl. potte fra 199 kr.

Hvordan får du cymbidium-orkidéen til at blomstre igen?

Hvis du vil have din cymbidium-orkidé til at blomstre igen, skal dens behov for lys og friske temperaturer opfyldes. Her er vores tips, så du kan få den til at vokse:  

Cymbidium-orkidéer
  • Sørg for ompotning af din plante: Så snart nye skud dukker op om foråret, kan du ompotte din cymbidium-orkidé i en lidt større potte.  
  • Stil din orkidé udenfor: Du skal stille din plante udenfor om sommeren og efteråret, når det er muligt, da de kølige nætter er med til at fremme blomstringen.  
  • Skab variation i orkidéernes gødning: Ikke alle gødninger har ens sammensætning. Når du varierer den gødning, får dine orkidéerne fordelene ved mange forskellige slags næringsstoffer. 

Hvordan får man dendrobium-orkideen til at blomstre igen? 

Dendrobium-orkideen har brug for temperaturvariation mellem dag og nat for at blomstre igen. De ideelle temperaturer er mellem 18 og 20°C om dagen og 14-15°C om natten. Hvis du sætter planten udenfor, skal den være beskyttet mod direkte sollys, regn og vind. 

Vælg det rigtige tidspunkt for disse temperaturvariationer. Vent, indtil små, begyndende blade vises i enderne af dendrobium-orkidéens stængler – de ligner bambusstokke. Når du ser dette, er det tid til at sætte din plante på et køligt sted natten over. Du må også gerne reducere vandingen, indtil de første knopper dukker op. 

Som du kan se, er dyrkning af orkidéer ikke så kompliceret, som du måske går og tror. Overvej at give en orkidé som gave til en særlig begivenhed, da den altid er en populær!

Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Kaktus inkl. potte fra 199 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top