Orkidéer er ofte meget overraskende! Når vi tænker på smukke tropiske orkidéblomster, forestiller vi os næsten altid planter, der kræver en masse fugtig varme. Det er dog en misforståelse! Orkidéer trives nemlig ikke kun indendørs i potteplanter, de kan også vokse og blomstre udendørs. Udendørsorkideer er naturligvis nogle specifikke arter, som plejes og passes på en lidt anden måde, end de indendørsarter vi kender. Men med blot et par enkelte trin kan udendørs-orkidéer pynte perfekt på en lille sti, i haven eller ved en havemur. Er du allerede vild med de smukke planter og har fået lyst til at dyrke orkidéer udendørs? Her er alt, hvad du skal vide, så du kan komme i gang. 

vilde lilla orkidéer med dråber

Orkidéen: Indendørs- eller udendørsplante? 

Orkideer gives ofte som gave ved festlige lejligheder. Det kan være fødselsdage, mors dag, lykønskninger eller andre festligheder, hvor orkidéen er et meget smukt symbol og en flot gestus. Orkidéen passer også godt ind i de fleste indretningstyper. Derfor har orkideer også tendens til at blive klassificeret som stueplanter. Men orkideen trives dog ikke kun i potteplanter, men også i haven!  

Indendørs og lunt tilpas 

De fleste orkideer trives på steder, der minder om deres tropiske oprindelse: varmt og fugtigt. Deres potte skal gerne stå ved et vindue eller et andet sted i hjemmet med masser af sol. På solrige dage kan det endda være en super idé at stille dem på en terrasse eller altan. Denne slags orkidéer tåler ikke lave temperaturer, og deres potter skal stå i læ, når de koldere årstider nærmer sig. 

Mere hårdføre i haven 

En orkidé kan uden tvivl plantes i haven – hvis den altså hører til de mere hårdføre arter af denne fantastiske plante. En orkidé kan faktisk have botaniske egenskaber, især kultivarer, så den kan modstå temperaturer et godt stykke under 0°C og op til +30°C i haven. På den måde kan du nyde disse tropiske planters skønhed selv i haven – ikke kun i en krukke på balkonen. 

orkidéer udendørs

Hvor skal man sætte en udendørs orkidé?  

Udendørs orkidéer er mere modstandsdygtige over for udsving og især fald i temperaturen. Men derfor skal du stadig være omhyggelig, når du vælger placeringen til dine orkidéer. Planterne og deres blomster er, som nævnt før, perfekte til at pynte i fx stenhaver. Du skal også være opmærksom på, om du placerer dem i delvis skygge eller på et mere solrigt sted for de mest hårdføre. Det vigtige er at placere dem i jord, der er drænet, så planternes rodsystem ikke rådner. 

Udendørs orkidéer og deres variationer 

orange orkidéer i naturen

Hvilke arter skal man plante udenfor?

  1. Cypripedium 
  1. Bletilla 
  1. Gymnadenia 
  1. Dactylorhiza 
  1. Spiranthes 
  1. Orchis 

Alle arterne blomstrer et sted mellem det tidlige forår og det sene efterår, så det er dejlig lang tid med fantastisk blomstring. De vil helst have delvis skygge, ikke kunne rammes af stærk vind og være i sur og let jord. 

Pleje af udendørs orkideer 

Hvordan plejer du orkidéer udenfor? Det er meget enkelt, da der kun skal få trin til.  

Vanding  

Det er en plante, der ikke har behov for meget vand. Hvor ofte skal man vande orkidéen, der er plantet i jord udenfor? En gang om ugen i løbet af den varmeste årstid, to gange om måneden om foråret, hvis det er tørt, og en gang om måneden, hvis vinteren er mild. Bemærk, at regnvand er meget mindre kalkholdigt end vand fra vandhanen (og det er noget, som denne plante er glad for): Forskellen i den kemiske sammensætning af disse to typer vand gør, at du også skal vælge en anden gødning til planten. 

Vanding af orkidé

Gødning 

Når du tilføjer gødning fra tid til anden (hver 2. uge i sæsonen, hvor vækst virkelig tager til), hjælper det med at styrke stænglerne og fremme blomstring. Efterhånden som stænglerne vokser, har planten brug for en kvælstofgødning, men når først stænglerne er kommet godt frem, er en gødning rig på kalium bedre til at fremme blomstringen. Under begge disse faser kan gødningen tilføres vandingsvandet eller til jorden direkte ved foden af planten. 

Skadedyr og udendørsorkidéer 

vilde lilla orkidéer

Du har plantet, gødet, vandet og forkælet dine planter, men de ser stadig ikke alt for godt ud… De kan være ramt af en form for insekt, skadedyr eller sygdom. Nogle, du bør holde øje med, er især:  

  1. melbugen og dens tykke hvide mærker på bladene: Med sort sæbe eller andre specielle produkter kan du hurtigt slippe af med den. 
  1. snegle, som spiser unge skud om natten: Du kan sætte et glas øl i en afstand fra din plante for at tiltrække demeller omgive planten med aske fra trækul. 

 Er du klar til at dyrke dine udendørsorkidéer? Hvor er dit foretrukne sted at plante orkidéer? 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top