I naturen findes der omkring 60 forskellige arter af vanda-orkidéer. Vandaorkidéen, som herhjemme kan findes i havecentre og blomsterbutikker, er kendt for at have nogle af de største blomster inden for Orchidaceae-familien. Den er også en af de største orkideer med imponerende og livlige farver. Men der er mere, som gør den speciel: Den er kendetegnet ved dens lange rødder, der ofte hænger frit ned. Hvordan kan man dyrke Vandaorkidéer? Og hvilken type pleje er ideel til Vandaorkidéen? Lad os udforske hemmelighederne bag denne tropiske plante! 

Karakteristika for Vandaorkideen 

Vandaorkideen kommer fra de tropiske skove i Asien og Oceanien. Det er en epifytisk orkidéart, som betyder, at den vokser med hjælp fra andre planter. Oftest vokser den på høje træer i skoven, så den bedst kan komme til det tilgængelige lys. Det er også grunden til, at dens rødder er synlige i luften og ikke jorden, da det er svært at finde substrat eller jord i træstammernes fordybninger.   

Vandaorkidéens blomstrende stilk har normalt mellem 6 og 8 blomster. Blomstringen sker normalt i løbet af sommeren og starten af efteråret. Alle vandaorkideer, der kan købes herhjemme, er en form for hybrid. 

Faktisk er vilde orkideer blevet krydset med mange andre lignende arter såsom Phalaenopsis-orkideen. Hybridplanter udvælges ofte på grund af deres modstandsdygtighed, men frem for alt deres utrolige skønhed. De mest eftertragtede er:

Vanda orkidé lyselilla
  1. Den sorte Vandaorkidé 
  1. Den hvide Vandaorkidé 
  1. Den blå Vandaorkidé 

Den mest populære type Vandaorkidé er Vanda Rothschildiana, hvis blomster kommer i en mørkeblå farve. Denne hybrid er en krydsning mellem den himmelblå Vanda Coerulea-orkidé og Euanthe Sanderana-orkidéen i lyserød og lilla.  
 
Mange er også rigtig glad for den mørkeblå vandaorkidé, da den producerer flere blomstrer flere gange om året.  

Historie og betydning af vanda-orkideen 

Mørk pink Vandaorkidé

Epifytiske orkidéer stammer fra de tropiske skove på den sydlige halvkugle. De første til at tage dem med til Europa var opdagelsesrejsende og handlende. Men mellem det 15. og 18. århundrede var rigernes største interesse guld og krydderier. Dengang synes man bare, at orkidéerne var spændende. 

Det var først i det 19. århundrede, at disse tropiske blomster blev rigtig populære. Her så man de første orkidésamlere og også de første orkidéjægere. 

Som blomstersymbol er orkidéer altid et symbol på raffinement. Det er også en markering af agtelse overfor den person, der bliver givet en orkidé. Afhængigt af farven kan betydningen i budskabet dog ændre sig. Men det er altid en gave, der virker til at vække stor glæde!

  1. Hvis du giver en hvid Vandaorkidé, er det et budskab om rene hensigter og glæde. Det er symbolet på venskab, uskyld og elegance. 
  1. Hvis du giver en blå Vandaorkidé, er det et budskab om håb, visdom og opløftelse. 
  1. Hvis du giver en pink Vandaorkidé, er det en romantisk gestus, der viser den ømhed og kærlighed, du har til en person, du elsker. 

Pleje af Vandaorkidéen 

Pleje af orkidéen kræver særlige vækstbetingelser: masser af sol med et bredt temperaturspektrum.  

Vanding af Vandaorkidéen 

Vandaorkideen har brug for høj luftfugtighed. Derfor anbefales det, at den dyrkes i et drivhus. Fra tidligt forår til sent efterår skal den vandes dagligt. I varmt vejr er det nogle gange nødvendigt at vande blomsten både morgen og aften. 

Vandingen af Vandaorkidéen består i at blødgøre dens rødder i ikke-kalkholdigt vand i ca. 15 minutter. Det er bedst, hvis du kan bruge regnvand.

Støtte til Vandaorkidéen: Sådan kan du hænge den 

På grund af deres synlige rødder dyrkes vandaorkideen oftest hængende i nærheden af et vindue eller en anden form for lyskilde. Ophænget skal have en krog, så du nemt kan tage din orkidé op og ned for at bade rødderne. 

Den kan også sættes i en bambuskurv eller en kurv lavet af andre materialer, hvor vandet let kan komme ud. 

Vanda-orkideen klarer sig også godt indendørs i en gennemsigtig vase. Man skal dog passe på, at stillestående vand ikke ophobes i bunden af vasen.

Vandaorkidéens placering og behov for lys 

Lys er helt essentielt for, at Vandaorkideer kan blomstre. Derfor er det ikke optimalt at dyrke denne art, når man bor steder, hvor der simpelthen ikke er lys nok. 

Temperaturvariationer mellem dag og nat er også vigtige. Om dagen er den ideelle temperatur mellem 20 og 30°C, mens den om natten gerne skal ligge på 10 til 18°C.  

Vandaorkidé ophængt

Sygdomme og skadedyr vedr. Vandaorkideen 

gødning til orkidé

Vanda-orkideer er særligt resistente over for sygdomme og skadedyr. Desuden er de hybridvarianter, der er tilgængelige hos blomsterhandleren eller havecentret, blevet udvalgt med dette in mente. 

Hvis din vandaorkidé har gule blade, skyldes det sandsynligvis, at du skal prøve en ny vandingsrytme. Det kan også tyde på, at du skal justere mængden af vand, du giver den. 

Nu er der ikke flere hemmeligheder, når det kommer til Vandaorkidéen! Tjek vores udvalg af orkidéer med levering direkte til hjemmet, hvis du gerne vil glæde dig selv eller nogen, du holder af.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top