Gravudsmykning og symbolikken bag

Ornamenter på grave er ofte lavet af granit, men kan også være af porcelæn, imiteret marmor, bronze eller endda træ, og materialerne vil nogle gange være afgørende for en begravelse. De er ikke blot dekorationer, der har form som tegn, dyr, planter eller religiøse symboler – de er et afgørende element. Foruden at tilføre et åndeligt præg er de vigtige for at personliggøre den afdødes sidste hvilested. Gravudsmykning bør derfor vælges omhyggeligt og med hensyntagen til, hvad der bedst afspejler den afdødes karakter, værdier og liv. Nogle gange kan den afdøde have forudset sin bortgang og efterladt klare instruktioner vedrørende den udsmykning, der skulle placeres på vedkommendes grav. Hvis det derimod er op til den afdødes kære at vælge gravpynten, er det vigtigt at forstå betydningen bag de forskellige former, der er repræsenteret. Det sikrer, at det er muligt at give en meningsfuld og rørende hyldest til det elskede familiemedlem, de har mistet. Her er nogle symbolske betydninger forbundet med de forskellige former for gravornamenter.

Symboler relateret til afdødes erhverv

Menneskers profession har ofte en betydelig plads i deres liv. Det gælder især for ældre generationer, der ofte havde samme beskæftigelse hele livet og definerede sig selv ved deres erhverv. Således er det ikke ualmindeligt at finde en militærhjelm eller et sværd på en tjent soldats grav. Folk i byggebranchen, især arkitekter, har ofte et kvadrat og et kompas på deres grav. Kompasset og f.eks. en globus er også symbolet for lærere.

Kvadratet og kompasset også er karakteristiske tegn på frimureri, normalt ledsaget af et centralt G for frimurere. En le hylder en landmand eller en person, der arbejder i landbrugsverdenen, mens et blækhus betegner et intellektuelt erhverv som en forfatter. En hammer er knyttet til de erhverv, der arbejder i metal, mens en lyre er musikernes symbol. Præster har også specifikke symboler til deres begravelse: Nadverbrødet og kalken er normalt forbeholdt en præsts gravsten og bispestaven en biskops grav.

Florist sætter blomst i hjertedekoration til begravelse

Planters symbolik

Det er almindeligt at finde symboler relateret til floraen på gravsten. Der er forskellige fortolkninger, men generelt har planter ret klare betydninger og er enkle at anvende. For eksempel er laurbær synonymt med ære, endda evig ære, fordi de ofte forbindes med evighed. Hvede kan symbolisere overflod, men også Kristi legeme, især når det sættes sammen med druer, der symboliserer vinen, som repræsenterer Kristi blod ved nadveren. Rosen, blomsternes dronning, er som altid det smukkeste symbol på kærlighed og lidenskab. Stedmoderblomsten, med sine fem kronblade (der repræsenterer menneskets fem lemmer), er tegn på menneskets sammenhold, både religiøst og verdsligt.

Liljer og hvide blomster er mere generelt beregnet til at vidne om den afdødes uskyld, renhed og vigtigst af alt ro, nogle gange kan det være tilegnet et barn. Desuden er flere planter specifikt dedikeret til dem, der gik bort for tidligt. De er ofte repræsenteret ved en knækket stamme, som et liv afbrudt før tiden var. Frugter kan indikere et håb om genfødsel, en ny høst eller endda opstandelse. Sidst men ikke mindst er træet et andet eksempel på planter, der afbildes på grave. Uanset om det er en eg eller et andet træ, er dets rolle at bygge bro mellem jorden og himlen. Det er et symbol på forbindelsen mellem denne verden og det himmelske rige.

Blomsterhjerte i klassisk stil - creme fra 1549 kr.
Hjerte - Floristens kreative valg fra 799 kr.
Blomsterhjerte i klassisk stil - pink fra 1299 kr.
Blomsterhjerte i klassisk stil - rød og hvid fra 999 kr.

Ord og bogstavers symbolik

Bogstaver, ord eller grupper af ord kan virke mystiske og usædvanlige, men de bærer vigtige budskaber. Vi kan derfor undertiden læse akronymet “D.O.M.”, som står for Deo optimo maximo: Til den bedste og største Gud. Forkortelsen IHS betyder Jesus Hominum Salvator: Jesus, menneskenes frelser.

Den berømte RIP betyder “hvil i fred”, men kommer fra det latinske Requiescat i tempo: Må han hvile i fred. Det mindre udbredte INRI er forkortelsen af udtrykket “Jesus af Nazareth, jødernes konge” og ledsages af en korsfæstet Kristus. Nogle bogstaver bruges alene, som alfa (begyndelsen på det græske alfabet, fødselssymbol) og omega (slutningen på alfabetet, symbol på slutningen). Andre bruges i kombinationer. Fi og rho er to bogstaver i det græske alfabet, der udgør Jesu Kristi monogram.

Symbolske tegn på grave

Skildringen af mennesker på gravsten er en gammel tradition. For nylig har nye fremstillingsteknikker givet hidtil ukendte muligheder, såsom indgravering af et portræt af den kære afdøde eller et specifikt minde fra familiens liv. Mere traditionelt afbildes religiøse figurer: En Kristus der står op fra graven som et symbol på opstandelse, jomfru Maria som et symbol på renhed, ærkeenglen Gabriel eller englen Michael, der besejrer dragen, evangelisterne Johannes, Lukas, Markus og Mattæus eller simpelthen selve Vorherre.

Billeder fra mytologi eller antikken har også symbolsk betydning. De tre skæbnegudinder der bærer, vikler ud og skærer livets tråd, viser tilværelsens korthed og skæbnens rolle. En ugle, der repræsenterer gudinden Athena eller Minerva, er en hyldest til den afdødes visdom. Endelig vil nogle mennesker have deres stjernetegn vist på deres gravsten, idet de er forbundet med forskellige karaktertræk og skæbner.

Blomsterhjerte i klassisk stil - creme fra 1549 kr.
Hjerte - Floristens kreative valg fra 799 kr.
Blomsterhjerte i klassisk stil - pink fra 1299 kr.
Blomsterhjerte i klassisk stil - rød og hvid fra 999 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top