Alt, du skal vide, om habenaria radiata-orkidéen

Habenaria radiata (eller Pecteilis radiata) er ikke noget, du bare lige ser i havecentre og hos blomsterhandlere – den er nemlig ret enestående, og der findes ikke noget helt som den! Den, der også kaldes habenaria radiata eller hejreorkideen, da denne fugl også er hjemmehørende i Japans tørvemoser. Under blomstring ligner dens blomst også til forveksling en fugl. Og kronbladene med meget fine konturer er smukke og hvide. Men hvordan planter man et habenaria radiata? Hvordan vander du den og plejer den? Find alle svarene på dine spørgsmål her!

Habenaria radiata-orkidéens egenskaber

Habenaria radiata-orkidéer

Habenaria radiata-orkidéen er en løgplante, der hører til de orkidéer, der lever på landjorden. Det betyder, at den adskiller sig fra epifytiske arter som bl.a. vandaorkideen, der nemlig vokser på træer. Dyrkning af orkideen habenaria radiata kræver grønne tommelfingre, da den godt kan være ret fintfølende og ikke sætter pris på store temperatursvingninger. 

Selvom det i naturen er en udendørs orkidé, så er det for koldt her på vores breddegrader til, hvor den i stedet dyrkes indendørs. Hejreorkidéen har det bedste mellem 12°C og 15°C. Som tropisk art har den nemlig brug for et helt særligt varmeniveau. 

Blomstringen sker mellem juli og august, og de sarte blomster bliver ca. 4 cm store. Denne løgplante bliver ikke mere end 50 cm i højden. Når blomstringen er ovre, visner både blade og blomster, og orkidéen går derefter i dvale indtil næste år. 

Plantning af habenaria radiata-orkidéen

Selvom habenaria radiata-orkidéen ikke altid er nem at finde hos blomsterhandleren eller i havecentret, kan du stadig købe knolde (eller løg) i specialbutikker. 

Løget for habenaria radiata har brug for et let substrat, så den kan blomstre. Plant den i en blanding af 3/4 spagnum og 1/4 perlit. Placer din løg til habenaria radiata i en lodret stilling med spidsen op ca. 1 cm af dybt nede.

Lige efter plantningen skal den vandes med regnvand eller demineraliseret vand. Stop derefter med at vande, indtil plantens kim kommer op af overfladen af substratet. Når du ser at den lille spire er dukket op, skal du holde substratet fugtigt, indtil planten igen begynder at gå i dvale tidligt på efteråret. 

Pleje og dyrkning af habenaria radiata-orkidéen

For habenaria radiata er det vigtigt med nok lys, men uden for meget varme. Når du først har alle de rigtige betingelser, bliver det let at pleje orkidéen. 

Placering og vanding af habenaria radiata-orkidéen 

Du skal vælge at sætte den et godt sted i solen, uden at orkidéens blade får for mange direkte stråler. Hvis det er en mulighed for dig, kan du placere din blomstrende plante i et drivhus eller en udestue. Det kan også være en rigtig god idé at sætte den ud p solrige dage på terrasser og altaner. 

Du skal vande dem ofte for altid at holde jorden godt fugtig. Du skal dog også altid passe på med overvanding og stillestående vand, da det kan få plantens rødder til at rådne. 

I løbet af dens vækstperiode om foråret og sommeren er det godt med en speciel gødning til orkidéer. Tilsæt gerne gødning en gang hver 2. uge til vandet. 

Habenaria radiata-orkidé

Sygdomme og parasitter hos habenaria radiata-orkidéen

Når du dyrker habenaria radiata-orkideen, kan du trygt vide, at den ikke er særlig udsat for hverken sygdomme og angreb af skadedyr. Du skal mest af alt frygte overvanding, da det hurtigt kan slå planten ihjel. Når vandet stagnerer i jorden, kan de også i nogle tilfælde føre til udvikling af svamp i rødderne. 

Hvis det skulle gå hen og ske for dig, kan du skifte substratet på din orkidé og rense dens potte. Samtidig kan det være en god idé at beskære de beskadigede rødder (husk at desinficere redskabet inden!), og lad derefter planten hvile i 2 til 3 dage, før du påbegynder vandingen igen. 

Lav flere habenaria radiata-orkidéer

Habenaria radiata-orkidé

Denne nemmeste metode til formering af habenaria radiata-orkidéen er ved at dele de underjordiske løg. Habenaria radiata-orkideer overlever og formerer sig ved at lave nye løg hvert år. Disse kaldes også “knoldrødder”. En sund plante kan producere op til 3 løg om året og nogle gange flere! 

Det ideelle tidspunkt at dele løg er sidst på vinteren. På det tidspunkt er de så langt i dannelsen, at de er lettere at identificere i jorden. 

Start med forsigtigt at fjerne habenaria radiata-orkideen fra sin potte, og pas på ikke, at du ikke beskadiger rødderne. Fjern jorden omkring rødderne med hånden, indtil du når ind til de nye knolde. Brug fx en desinficeret kniv til at fjerne løgene. 

Du kan derefter ompotte din orkidé og plante de ny løg i hver sin potte. 

Orkidédyrkning kan hurtigt gå hen og blive en hobby! Desuden vil de se utroligt flotte ud som en del af din indretning på en grafisk og naturlig måde. Oplev vores udvalg af indendørs orkideer, der er lette at pleje! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top