Orkidépleje: vanding, ompotning, gødning

Fra den simple amatørgartner til den hardcore samler – orkidéer er noget, som fascinerer mange mennesker. Men før du får lov til at nyde dens fantastiske og atypiske blomstring, kræver denne tropiske skønhed en del opmærksomhed. Her er vores tips til nem dyrkning og pleje af orkideer!

Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Alocasia inkl. potte fra 319 kr.

Solskin og lysbehov

Orkidéer, der vokser hængende i luften med mere solide blade, har et stort behov for lys. De kan sagtens tåle noget lys, mens det er bedst at forhindre direkte sollys i at nå bladene. Denne type orkideer foretrækker høje temperaturer om dagen (mellem 18 og 25°C) og køligere temperaturer om natten (mellem 16 og 18°C). Det er tilfældet for: 

 • Angraecum-orkidéen 
 • Cattleya-orkidéen 
 • Laelia-orkidéen 
 • Phalaenopsis-orkidéen 
 • Vanda-orkidéen

Orkideer, der vokser i jorden med blødere blade, vokser bedst i en mere afslappet atmosfære og skal beskyttes mod solens stråler, da de sagtens kan brænde dem. Det er tilfældet for: 

 • Calanthe-orkidéen 
 • Cymbidium-orkidéen
 • Cypripedium-orkidéen 
 • Phragmipedium-orkidéen 
 • Fruesko 

Indendørs er det bedst at placere orkideen i nærheden af et vindue, mens du stadig skal undgå direkte sollys. Du kan hænge et let stykke stof op foran dine vinduer, og så er den klaret! For disse eksotiske planter er det ideelt med et lyst og beskyttede miljø som i et drivhus. 

Temperaturvariationer

Orkidépleje

Når du køber en orkidé, er det vigtigt at undersøge sorten, så du kan vælge den passende temperatur. På den måde skelner man også mellem “kolde” orkideer og tempererede og “varme” sorter. 

Uanset sorten er orkideer ikke vilde med ekstreme temperaturer, og hedebølger er lige så dårlige som frost. Det er grunden til, at sorterne af tropiske orkideer, der sælges hos blomsterhandlere og havecentre, skal dyrkes indendørs.

Hvis din orkidé har fået for meget varme og er dehydreret, så skal du følge disse 2 tips:

 • Lad din orkidés potte stå i blød med en bund af demineraliseret vand eller regnvand. Vanding af orkideen vil ske via plantens rødder. Når orkidésubstratet igen er fugtigt, skal du fjerne orkideen fra vandet og lade den dræne fuldstændigt, før den sættes på plads igen. 
 • Læg dine orkideer i en bakke, hvor du placerer lerkugler, så de dækker bunden. I løbet af de varme årstider skal du sørge for, at der er et lag af vand i bunden af bakken. Dine orkideer har således et mere fugtigt miljø, der nærmer sig mere reelle levevilkår.
Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Alocasia inkl. potte fra 319 kr.

Vanding af orkidéer

Vandingen af dine orkideer er afhængig af flere faktorer: årstiden, mængden af solskin og temperaturen – og så selvfølgelig, hvilken slags orkidé vi har med at gøre. For de fleste orkidéer er sommeren det tidspunkt, hvor de vokser mest, og hvor de derfor kræver meget vand. 

Dog kan rødderne hurtigt begynde at rådne, hvis der er stillestående vand. Derfor bør orkidéens jord hverken være tør eller overvandet. Efter du har vandet orkidéerne, er det derfor anbefalet at lade planten dræne godt, før den sættes tilbage. 

Orkideer tåler ikke for megen kalk. Hvis du bruger vand fra vandhanen, skal du tjekke, at det ikke er for hårdt. Og ideelt set bør du egentlig bruge regnvand eller demineraliseret vand. Disse vandtyper er tilgengæld ikke rige på mineraler, og hvis gerne vil sørge for, at du plejer orkidéen godt nok, bør du derfor ofte give den gødning. 

Vanding af orkidéer

Brug for livgivende fugt

Hvide orkidéer

I deres naturlige miljø lever orkideer i en meget fugtig atmosfære, som du bør genskabe så godt som muligt, hvis du gerne vil undgå dehydrering. Vi anbefaler herfra, at du dugger bladene tidligt om morgenen, så fugten fordamper i løbet af dagen. Dette er også med til at støve planten af. 

Når vejret er rigtig varm – og især når orkideen dyrkes indendørs – er det bedst at bade din smukke tropiske plante. I varmt vejr kan du også samle dine indendørs planter på ét sted, så de alle kan opleve fordelene ved den fugt, de producerer tilsammen. 

Det er også nødvendigt med frisk luft til orkideen ved ofte at åbne dine vinduer eller bruge en ventilator. Men vær forsigtig – selvom de har brug for ventilering, må de ikke udsættes for træk, som kan skade din orkidé. 

Orkidégødning

I deres naturlige miljø kan orkideer, der vokser i et tropisk miljø, sagtens klare, uden de skal forsynes med megen næring udefra. Men indendørs er brugen af orkidégødning nødvendig gennem hele vækstperioden for denne plante. Du kan genkende plantens vækstperiode ved, at det er det tidspunkt, hvor den danner nye blade og nye blomster. 

Du kan tilsætte flydende gødning til din vanding én gang hver anden uge. Du behøver ikke gøre det i andre perioder. På den måde kan den lettere komme sig, mens den venter på den næste vækstperiode. 

De forskellige sorter af orkideer blomstrer på forskellige tidspunkter, og det skal du huske, når du gøder. Som hovedregel er den aktive periode om sommeren – mens der er et mindre behov om vinteren. Men orkidéer har ikke alle den samme cyklus, og der findes sorter, som blomstrer flere gange om året som fx phalaenopsis-orkidéen!

Orkidégødning
Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Alocasia inkl. potte fra 319 kr.

Hvordan får man en orkidé til at blomstre igen?

Orkidéens vækstcyklus har brug for naturlige og daglige variationer i temperatur, som afhænger af nat og dag samt de forskellige årstiderne. Indendørs, når der bl.a. er tændt for varmen, er det ikke altid nemt at genskabe denne slags forhold, og det kan forhindre orkideer i at blomstre igen. Vi anbefaler derfor, at du placerer din orkidé i et køligere rum om natten eller udenfor, når temperaturen ikke er under 16°C. 

Ompotning af orkidéer

Lilla orkidéer

Ompotningen af orkidéer følger ikke nødvendigvis en præcis tidsplan, men det afhænger af hver enkelt sorts udvikling. Men det er altid nødvendigt, når plantens rødder ikke længere kan være i potten, eller orkidéen begynder at bøje, fordi dens blade er for tunge. 

Det bedste tidspunkt til ompotning af din orkidé er foråret, hvor dens vækstperiode begynder igen. Her kan du give orkidéen ny substrat samt beskære rødderne og usunde dele med en desinficeret beskæringssaks. 

Unge og sunde rødder bør ikke beskæres, når orkideen ompottes. Hvis de klæber for meget til beholderen, kan den klippes med en saks, så de frigøres. 

Den nye beholder skal måle 2 til 4 cm mere i diameteren. Fyld bunden med grus eller lerkugler, så du er sikret god dræning. Dæk derefter din plante med et orkidésubstrat. 

Orkidé – skadedyr og sygdomme

Orkideen har mange rovdyr i naturen: rød edderkop, bladlus, snudebille, myre, snegle, mus, humlebi, skovlus, mellus og andre insekter. Hver behandling kræver først og fremmest, at du ved, hvilken parasit du har med at gøre

Præcis som mennesker, kan orkideer også rammes af forskellige former for vira, der er svære at kontrollere. Det er vigtigt, at du isolerer den inficerede plante og behandler den udelukkende med desinficerede redskaber. 

Hvis du vil forøge chancerne for at redde din plante, kan du prøve at ompotte den med nyt substrat, som er fri for de tidligere parasitter eller lignende. Når du ompotter orkidéen, så brug altid en desinficeret beskæringssaks. Skær så de ramte blade og stængler af, og fjern også syge eller rådnede rødder. Sæt din plante tilbage i dens potte, som du også har renset og desinficeret. 

parasit orkidé

Bemærk! Du skal ikke give din plante gødning, når den er svækket. Også selvom det kan virke fristende at give den et lille boost. 

Når en orkidé viser sygdomstegn eller svækkelse, er det ofte allerede for sent, og planten rådner hurtigt. Den bedste pleje til en orkide er derfor, at du løbende holder øje med den, da forebyggelse vil gøre meget for dens sundhed!

Vi håber, at du har fået glæde af vores tips og tricks til pasningen af din orkide. Du er velkommen til at gå på opdagelse i vores store udvalg af skønne blomster og lade dig inspirere yderligere. Vi håber, at du finder det, du leder efter, i vores fine sortiment.

Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Alocasia inkl. potte fra 319 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top