Glæd dig til hygge og Halloween

Efteråret er en smuk årstid. Den markerer skiftet fra sommer til vinter med falmende blade, smukke farver og lavtstående sol. Det bliver køligere i vejret, og vi får lyst til at være indenfor og hygge. Stearinlysene bliver tændt, og opskrifterne på de gode simreretter fundet frem. Og til Halloween den 31. oktober pynter mange med græskar foran døren eller i vinduet.

Efterårshygge

Efteråret er en dejlig tid, der lægger op til, at vi forkæler hinanden lidt mere. Overrask en du holder af, med en kærlig efterårshilsen. 

Fra Allehelgen til Halloween

En efterårstradition der i de seneste år har vundet indpas i Danmark, er Halloween. Selvom mange betragter den som en amerikansk tradition, minder den faktisk lidt om vores Allehelgensaften. Man kan spore Allehelgen i Danmark helt tilbage til Middelalderen, hvor martyrer og helgener blev fejret. For den almindelige dansker betød det, at man mindedes sine afdøde. Allehelgensaften var altid den 31. oktober - samme dag som Halloween. 

Halloween har rødder i en keltisk tradition, hvor man fejrede vinterens begyndelse. I den forbindelse troede man, at dødsrigets porte stod åbne. Det er sandsynligvis der, skikken med at klæde sig ud som spøgelse, zombie eller noget andet skræmmende, er opstået. 
 

Hold en (u)hyggelig Halloweenmiddag

Halloween behøver ikke kun at være for børn. Aftenen er en oplagt lejlighed til at hygge sig med venner eller familie. Du kan pynte op med flotte Halloween dekorationer - måske med efterårsblomster og græskar i smuk forening.

 

Skab en hyggelig stemning med en blomsterdekoration i et græskar eller lav en buket med små pyntegræskar i. Du kan også sætte blomster i vaser og lægge små græskar eller æbler omkring vasen. Husk at det skal være en lav buket, hvis den skal stå på spisebordet. Så kan dine gæster se hinanden, når de nyder middagen og den gode samtale.

I dag klæder børnene sig ud og går fra hus til hus for at samle slik. Når døren bliver åbnet, råber de "Slik eller ballade", som er den danske oversættelse af det amerikanske "trick or treat". Mens børnene hygger sig, kan de voksne samles og slappe af over en varm kop te, et godt glas vin eller en lækker middag.

Udenfor kan du pynte med græskar. Hvis du skærer et græskar ud og sætter lys i det, giver det den helt rette stemning, når man kigger ud på terrassen eller altanen. Hvis du køber græsker, der kan spises, kan du bruge græskarkødet og forkæle dine gæster med en god græskarsuppe.

Til middagen kan du servere en god rødvin, der varmer jer indeni. Og bagefter vil de fleste sikkert sætte pris på et godt stykke chokolade, der smelter på tungen.

 

I det hele taget er det skønt med et dækket bord med glade gæster omkring. Så hvorfor ikke invitere nogle gæster til en god Halloweenmiddag?

Den perfekte Halloweenhilsen

Hvis du selv er heldig at blive inviteret til Halloweenmiddag, vil det være en god idé at have en gave med - eller sende én på forhånd. Tænk på, hvilken dejlig overraskelse, det vil være for din vært eller værtinde, når det banker på døren, og de i første omgang tror, at det er udklædte børn, der er ude på slik eller ballade. Og i stedet er det en gavekurv eller en efterårsbuket fra dig. Det er noget, der varmer på en kold efterårsdag.

Du kan også selv være kreativ og lave en værtsgave. Et græskar med blomster i eller en flaske vin dekoreret med et bundt flotte efterårsblade. Det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Lad kreativiteten blomstre i efteråret

Uanset hvor kreativ du er, kan du altid lade dig inspirere af de flotte efterårsfarver. Dyb rød, brun, orange og lilla er nogle af de mest dominerende efterårsfarver. De sætter kulør på hjemmet og er meget effektfulde i en ellers mørk tid.

 

Gå en tur i skoven og saml blade til pynt eller tag på kastanjejagt i en park. Arrangér blade og kastanjer i en stor skål hjemme i stuen eller i vindueskarmen, så har du en flot efterårsdekoration. Du kan eventuelt supplere med sæsonens blomster og planter som for eksempel lyng, montbretia, krysantemum, grene med bær som hyben og mariebær, tidsler, Celosia - også kaldet Abehjerne eller Craspedia, der også går under navnet trommestikker. De vil hver især give en dramatisk effekt og fuldende arrangementet.

 

Rigtig god fornøjelse!