Mors dag rundt om i verden

Mors dag stammer fra USA, hvor Ana Jarvis i starten af det 20. århundrede kæmpede for indførelsen af en nationaldag for at hylde mødrene. Dagen er siden blevet en international festdag over hele verden, hvor børn hylder deres mødre, men datoen og traditionerne er forskellige fra land til land.

Spansk mor og barn

I Spanien

El dia de la madre falder hvert år den første søndag i maj. Børnene overdynger deres mor med gaver og blomster, og hun får sig en fridag! De spanske mødre og bedstemødre laver nemlig ikke mad på mors dag. Mange familier fejrer dagen ved at gå på restaurant, hvor der er tradition for, at restauratørerne forærer mødrene en blomst

I de små landsbyer langt fra storbyernes tumult fejrer man ligeledes Jomfru Maria, som er symbol på moderskabet, med blomsterofre.

Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.
Den helt rigtige fra 269 kr.

I Storbritannien

Mothering Sunday fejres den fjerde søndag i fasten, det vil sige omkring midten af marts måned. Inden reformationen i det 16. århundrede (hvor den engelske kirke under Henrik VIII løsrev sig fra den katolske kirke i Rom) svarede denne dag til Refreshment Day, den eneste dag i fasten hvor englænderne havde lov til at feste. Omkring 1600 blev denne dag til Mothering Sunday, hvor alle tjenestepiger fik fri, så de kunne besøge deres familie. 

Det er stadig skik, at piger på denne dag forærer deres mor en kage med marcipan og tørrede frugter kaldet ”Simnel cake”. Drengene tyr som regel til en buket blomster! 

Engelsk mor og barn
Tysk mor og barn

I Tyskland

Muttertag fejres den anden søndag i maj. På denne dag holder mødrene fri og bliver forkælet af deres børn, som ofte laver dejlig morgenmad til dem og forærer dem blomster. Derefter tager hele familie på tur i det dejlige vejr, og dagen afsluttes med en god middag.

Det er en dag i afslapningens tegn.

I Japan

I Japan hedder mors dag Haha no hi og bliver fejret den anden søndag i maj, ligesom i USA. Ifølge traditionen giver børnene deres mor røde nelliker, som symboliserer gengældt kærlighed.

Japansk mor og barn
Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.
Den helt rigtige fra 269 kr.

I USA

I 1907 i Philadelphia kæmpede Ana Jarvis, som var utrøstelig efter sin mors død, for at få indført en nationaldag for at hylde mødrene. Præsident Wilson imødekom hendes bøn og indførte i 1914 en officiel festdag den anden søndag i maj

I dag modtager mødre lykønskningskort på Mother’s Day. Det er en dag, hvor de kan sove længe og få morgenmad serveret på sengen af deres børn. 

I Kina

Mors dag står ikke i den kinesiske kalender. Alligevel har de kinesiske børn særlig i de større byer fejret deres mødre siden 1990’erne, hvor landet åbnede sig for vesten. Mors dag fejres, som i mange andre lande, den anden søndag i maj. Børnene giver deres mor blomster og hjælper til med husarbejdet. Men når man er fyldt 35 år, holder man som regel op med at fejre sin mor på denne dag

Kinesisk mor og barn
Mexicansk mor og barn

I Mexico

Mexicanerne fejrer deres mødre den 10. maj, uanset på hvilken ugedag den falder. Børnene inspirerer sig af ”serenata” for at fejre deres mor. 
Dagen før mors dag går de rundt fra hus til hus med deres instrumenter og spiller og synger. Når mødrene åbner døren, bliver de inviteret inden for til en hyggelig stund sammen. Derefter går børnene videre til det næste hus, og turen kan nogle gange vare til langt ud på natten. En rigtig fest

Den yndige fra 279 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.
Den helt rigtige fra 269 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top