Mors Dag – en gammel tradition ...

... der fortsat blomstrer smukt

Hvorfor fejrer vi Mors Dag? Det var en amerikansk kvinde, der i 1907 fik ideen om en særlig dag til ære for alle mødre og deres store arbejde. I dag er Mors Dag nok lidt mindre højtidelig i tonen og lidt mere hygge-kærlig og uformel. Måske er det derfor, at Mors Dag-traditionen lever videre i bedste velgående. Jordens mødre har altid fortjent at blive fejret for deres utrolige styrke og indsats med børn og familie. Men det var først i starten af det 20. århundrede, nærmere bestemt i 1907, at mødrene fik deres egen mærkedag – Mors Dag. Kvinden bag Mors Dag var amerikaneren Anna Jarvis, som den 12. maj 1907 afholdt et mindearrangement for sin egen mor i en kirke i Grafton, West Virginia. Hun benyttede lejligheden til at ære moderskabet, og året efter blev den første officielle Mors Dag-gudstjeneste afholdt. Derefter bredte ideen sig hurtigt. I 1909 blev Mors Dag markeret i 45 stater samt Puerto Rico, Hawaii, Canada og Mexico. Den 8. maj 2014 vedtog Kongressen i USA at Mors Dag – den 2. søndag i maj – skulle være en helligdag og officiel flagdag. En ny tradition var født. I 1907 blev Mors Dag en officiel helligdag i USA, og ikke så længe herefter blev det også almindeligt at knytte en Mors Dag-gave til den kærlige hilsen.

Vi kender mor

Vi kender mor

Hos Interflora siger vi, at ’Vi kender mor’, og det mener vi i høj grad. Vi har nemlig været tæt på danskernes Mors Dag-traditioner i mange år. Hvis du vil sende en personlig gavehilsen til din mor i anledning af Mors Dag, og du mangler inspiration eller gode ideer, så kig ind i din lokale Interflora og se vores forskellige forslag til Mors Dag-gaver med alt fra smukke buketter og gavekurve til chokolade og lyserød champagne med ditto bamse! Og husk at vi selvfølgelig klarer alt det praktiske helt frem til levering hos din mor på Mors Dag.

Overrask din mor kærligt på Mors Dag

Mors Dag kom til Danmark i 1929

Mors Dag kom til Danmark i 1929

Mors Dag kom til Danmark i 1929, hvor rigsdagsbetjenten Christian Svenningsen fik ideen at benytte dagen til at samle ind til krigsenker og mødre, der på grund af krigen havde mistet deres sønner. Senere gik Mors Dag-indsamlingen til Mødrehjælpen. Traditionen med at give en Mors Dag-gave stammer fra denne tid. Første gang vi i Danmark officielt fejrede Mors Dag, var søndag den 12. maj 1929, hvor ideen blev præsenteret på en blomsterudstilling i Forum. Svenningsen var en drivende kraft i Mors Dag-komitéen helt frem til 1979. Senere blev traditionen med at give gaver på Mors Dag udvidet til ikke kun at omfatte enker og mødre af soldater, men alle mødre. På den måde blev Mors Dag en festlig dag herhjemme. I dag giver vi Mors Dags-gaver for at ære vores mødre og for at sende dem en tak for livet og kærligheden en gang om året. Vi siger tak til både Anna Jarvis og Christian Svenningsen – og ikke mindst til alle verdens dejlige mødre! Husk Mors Dag den anden søndag i maj.

Lad os hylde Mor sammen!