Mors Dag – en gammel tradition ...

... der fortsat blomstrer smukt

Hvorfor fejrer vi Mors Dag? Det var en amerikansk kvinde, der i 1907 fik ideen om en særlig dag til ære for alle mødre og deres store arbejde. I dag er Mors Dag nok lidt mindre højtidelig i tonen og lidt mere hygge-kærlig og uformel. Måske er det derfor, at Mors Dag-traditionen lever videre i bedste velgående.

Jordens mødre har altid fortjent at blive fejret for deres utrolige styrke og indsats med børn og familie. Men det var først i starten af det 20. århundrede, nærmere bestemt i 1907, at mødrene fik deres egen mærkedag – Mors Dag. 

Kvinden bag Mors Dag var amerikaneren Anna Jarvis, som den 12. maj 1907 afholdt et mindearrangement for sin egen mor i en kirke i Grafton, West Virginia. Hun benyttede lejligheden til at ære moderskabet, og året efter blev den første officielle Mors Dag-gudstjeneste afholdt. Derefter bredte ideen sig hurtigt. I 1909 blev Mors Dag markeret i 45 stater samt Puerto Rico, Hawaii, Canada og Mexico. Den 8. maj 2014 vedtog Kongressen i USA at Mors Dag – den 2. søndag i maj – skulle være en helligdag og officiel flagdag. En ny tradition var født.

I 1907 blev Mors Dag en officiel helligdag i USA, og ikke så længe herefter blev det også almindeligt at knytte en Mors Dag-gave til den kærlige hilsen.

Mors Dag-blomster – fra hvide nelliker til kærlighed i farver

Anna Jarvis besluttede også, at den hvide nellike skulle være Mors Dags særlige blomst. Hun mente nemlig, at den hvide nellike symboliserer nogle af moderskabets smukke dyder som trofasthed, barmhjertighed og kærlighed. 

Hos Interflora har vi været med hele vejen og set, hvordan traditionen omkring Mors Dag har udviklet sig igennem årtierne. I dag foretrækker mange at sende en mere farvestrålende, kærlig og livsbekræftende buket til deres mor i anledning af Mors Dag i stedet for de hvide nelliker. Hvis du gerne vil gøre din mors dag buket rigtigt personlig, så kan du med fordel vælge en buket på vores side, der indeholder hendes yngslingsfarver, eller ynglingsblomst. 
Andre har skiftet Mors Dag-buketten ud med sjove, lækre og hyggelige gaver som fx chokolade eller en gavekurv. Der er også mange, der vælger deres egen helt personlige gave til Mors Dag som fx en oplevelse sammen med deres mor. Alt sammen naturligvis ledsaget af en kærlig hilsen. Den kærlige hilsen kan vi naturligvis også hjælpe med at gøre så personlig som muligt. Du kan nemlig sende et speciallavet kort med din buket, hvor du har mulighed for at uploade et billede af dig og din mor, eller skrive et smukt digt eller citat som tekst. Et personligt kort til en mors dag buket, er oftest prikken over i'et, der samler hele din hilsen til sidst, og selv når buketten er falmet, vil kortet kunne sidde på køleskabet eller opslagstavlen og minde din mor om din søde hilsen til hende.

Vi kender mor

Hos Interflora siger vi, at ’Vi kender mor’, og det mener vi i høj grad. Vi har nemlig været tæt på danskernes Mors Dag-traditioner i mange år. Hvis du vil sende en personlig gavehilsen til din mor i anledning af Mors Dag, og du mangler inspiration eller gode ideer, så kig ind i din lokale Interflora og se vores forskellige forslag til Mors Dag-gaver med alt fra smukke buketter og gavekurve til chokolade og lyserød champagne med ditto bamse!

Og husk at vi selvfølgelig klarer alt det praktiske helt frem til levering hos din mor på Mors Dag.

Mors Dag kom til Danmark i 1929

Mors Dag kom til Danmark i 1929, hvor rigsdagsbetjenten Christian Svenningsen fik ideen at benytte dagen til at samle ind til krigsenker og mødre, der på grund af krigen havde mistet deres sønner. Senere gik Mors Dag-indsamlingen til Mødrehjælpen. Traditionen med at give en Mors Dag-gave stammer fra denne tid. Første gang vi i Danmark officielt fejrede Mors Dag, var søndag den 12. maj 1929, hvor ideen blev præsenteret på en blomsterudstilling i Forum. Svenningsen var en drivende kraft i Mors Dag-komitéen helt frem til 1979.

Senere blev traditionen med at give gaver på Mors Dag udvidet til ikke kun at omfatte enker og mødre af soldater, men alle mødre. På den måde blev Mors Dag en festlig dag herhjemme. I dag giver vi Mors Dags-gaver for at ære vores mødre og for at sende dem en tak for livet og kærligheden en gang om året.

Vi siger tak til både Anna Jarvis og Christian Svenningsen – og ikke mindst til alle verdens dejlige mødre!
 
Husk Mors Dag den anden søndag i maj.
 

Lad os hylde Mor sammen!