Mors Dag - en gammel tradition

der fortsat blomstrer smukt

Vidste du, at Mors Dag er mere end 100 år gammel? Det var en amerikansk kvinde, der i 1907 fik ideen om en særlig dag til ære for alle mødre og deres store arbejde. I dag er Mors Dag nok lidt mindre højtidelig i tonen og lidt mere hygge-kærlig og uformel. Måske er det derfor, at Mors Dag traditionen lever videre i bedste velgående.  

Jordens mødre har altid fortjent at blive fejret for deres utrolige styrke og indsats med børn og familie. Men det var først i starten af det 20. århundrede, nærmere bestemt i 1907, at mødrene fik deres egen, dedikerede mærkedag. 

 

Bagkvinden var amerikaneren Anna Jarvis, som den 12. maj 1907 afholdt et mindearrangement for hendes egen mor i en kirke i Grafton, West Virginia. Hun benyttede lejligheden til at ære moderskabet, og året efter blev den første officielle Mors Dag-gudstjeneste afholdt. Derefter bredte ideen sig hurtigt. I 1909 blev dagen markeret i 45 stater samt Puerto Rico, Hawaii, Canada og Mexico. Den 8. maj 2014 vedtog Kongressen i USA den 2. søndag i maj som helligdag og officiel flagdag. En tradition var født. 

Fra hvide nelliker til kærlighed i farver

Anna Jarvis besluttede også, at den hvide nellike skulle være Mors Dags særlige blomst. Hun mente nemlig, at den hvide nellike symboliserer nogle af moderskabets smukke dyder som trofasthed, barmhjertighed og kærlighed. 


Hos Interflora har vi været med hele vejen og set, hvordan traditionen har udviklet sig igennem årtierne. I dag er vi nok knapt så puritanske med hensyn til fx. hvide nelliker, selv om det helt bestemt er en smuk blomst. Mange foretrækker at sende en mere farvestrålende, kærlig og livsbekræftende buket til deres mor i anledning af Mors Dag. Andre har skiftet buketten ud med sjove, lækre og hyggelige gaver som fx. chokolade eller en gavekurv. Der er også mange, der vælger deres egen helt personlige gave som fx en oplevelse sammen med deres mor. Alt sammen naturligvis ledsaget af en kærlig hilsen.
 

Vi kender mor

Hos Interflora siger vi ’Vi kender mor’, og det mener vi i høj grad. Vi har nemlig været tæt på danskernes Mors Dag traditioner i mange år. Hvis du vil sende en personlig gavehilsen til din mor, og du mangler inspiration eller gode ideer, så kig ind og se vores forskellige forslag med alt fra smukke buketter og gavekurve til chokolade og lyserød champagne med ditto bamse!

 

Og husk at vi selvfølgelig klarer alt det praktiske helt frem til levering hos din mor.

Overrask din kære mor kærligt på Mors Dag

Mors Dag kom til Danmark i 1929

Efter den hurtige udbredelse i Amerika kom Mors Dag i øvrigt noget senere til Danmark – mod god hjælp fra en energisk mand ved navn Chr. Svenningsen. Første gang vi i Danmark officielt fejrer Mors Dag, er søndag den 12. maj 1929, hvor ideen blev præsenteret på en blomsterudstilling i Forum. Svenningsen var en drivende kraft i Mors Dag komitéen helt frem til 1979.  

Vi siger tak til både Anna Jarvis og Christian Svenningsen – og ikke mindst til alle verdens dejlige mødre!

 

Husk 2. søndag i maj.

Lad os hylde Mor sammen!