Mange mennesker herhjemme er glade for nelliker, og det er der god grund til: Nelliker er nemme at få til at blomstre af og gør sig godt i såvel blomsterbede som i krukker og altankasser. Lige meget hvor du planter dine nelliker, spreder de farver, duft og glæde.

På denne side vil vi gerne fortælle dig lidt om de mest gængse nellikearter herhjemme, samt hvordan du får mest ud af dem i din have eller vinterhave. Elsker du nelliker? Så læs vores guide, og bliv nellike-ekspert!

Den venlige fra 299 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.

Om nelliker

Nelliker er yndefulde planter, der pynter i enhver have, vinterhave eller udestue. De er kendt for deres duft, ranke stilke og fyldige blomster. Nelliker hører til en planteslægt i staudefamilien med ca. 300 arter og er blandt andet kendetegnet ved deres modsat voksende, voksbedækkede planteblade.

Mens de rørformede bægerblade har et rødligt skær, er kronbladene normalt indskårne og opslidsede. Nelliker elsker solens stråler og bliver ca. 30 cm høje. Alt efter art er deres kronblade røde, hvide eller rosa.

hvid nellike

De mest gængse arter af nelliker herhjemme:

·         Sand-nelliker har hvide, frynsede kronblade og bliver ca. 20 cm høje. De blomstrer alt efter vejrforhold fra juni til august eller september

·         Kost-nelliker er fantastiske sommerblomster, der blomstrer fra juli til september. De er to- til flerårige blomster, der kan blive op til ca. 45-60 cm høje med lyserøde eller pink kronblade med hvide prikker

·         Studenternelliker bliver mellem 30 og 75 cm høje og bærer klynger af op imod 30 blomster for enden af deres stilke. Blomsternes farver varierer fra hvid til pink, rosa og lilla, alt efter om planten er en vild studenter-nellike eller en hybrid

·         Karteuser-nelliker har grønne og modsat stillede planteblade, mens kronbladene er purpur, lilla eller rosa. De er smukke sommerblomster, der blomstrer fra juni til september

·         Have-nelliker opnår en højde på op til 80 cm og egner sig fint til de fleste danske haver, udestuer eller vinterhaver. Plantens blade er blå- eller grågrønne, mens kronbladene er lys rosa eller lilla. De elsker masser af sol og trives godt i let-basisk jord

·         Bakke-nelliker hører med en højde på kun 10-20 cm til de små nellike-sorter, hvorfor de også ofte anvendes som bunddække i stenbede og i hedebede. Bakke-nelliker er flerårige urter, der blomstrer mellem juni og august og fylder enhver have med farver og dufte

·         Pude-nelliker vokser sig til en højde på ca. 40 cm og beriger den tidlige sommerhave med blomstring mellem maj og juni. De har et stort vandbehov og trives bedst med masser af sol og i kalkholdig jord

Den venlige fra 299 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.

Om pasning af nelliker generelt

Nelliker er generelt ret hårdføre planter, der ikke stiller de store krav og trives mange steder. Du kan plante nelliker i blomsterbede, i din udestue, i krukker eller altankasser – enkelt eller i samspil med andre planter, så du opnår flotte og lækre farve- og duftkombinationer.

Vigtigst for at dine nelliker kan gro sig store og stærke er, at du placerer dem et sted, hvor der er godt med sollys og husker at give dem godt med vand.

Det er vigtigt at huske på, at nelliker har brug for at udtørre mellem dine vandinger. Derudover skal du huske at give dine nelliker lidt gødning i løbet af sommeren, så du er sikker på, at de får den næring, de har behov for. Ved at følge disse få tips og tricks kan du være sikker på, at dine nelliker vil blomstre i fuldt flor.

en lille pige holder en orange nellike i sine hænder

Giv dine nelliker et andet liv

Der er intet som en dejlig sommerhave fyldt med den lækre duft af skønne, blomstrende nelliker. Desværre er nellikernes første blomstringsperiode ofte allerede forbi i juli måned. Det betyder imidlertid ikke, at dine nelliker ikke kan blomstre igen samme år.

Ved at huske at klippe de afblomstrede stængler af giver du dine nelliker mulighed for at blomstre igen samme år, da de på denne måde ikke skal bruge energi på at danne nye frø og i stedet kan bruge energien på produktionen af nye blomster.

I visse tilfælde kan det derudover give mening også at beskære plantens skud for at give den en kompakt og pudeformet vækst.

Den venlige fra 299 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.

Husk at klippe dine nelliker

Når du har klippet dine nelliker, er det med at hjælpe dem godt på vej, så de snart igen danner flotte blomster. Du kan give dine nelliker lidt ekstra hjælp ved at gøde dem.

Det kan du gøre med enten kompost eller mineralgødning omkring plantens rødder, men husk ikke at gøde for meget. Nelliker har nemlig ikke brug for så mange næringsstoffer. Så snart planten begynder at danne nye blomster, vil du kunne se flere knopper på hvert skud. Du har nu to muligheder:

1.      Du lader alle knopperne sidde og får på denne måde mange blomster direkte i blomsterbedet

2.      Du kan klippe sideknopperne af og for eksempel benytte dem som dekoration i en vase. På denne måde får planten mulighed for at koncentrere sin energi om dannelsen af en enkelt blomst, der således vokser hurtigere og har mulighed for at blive større

Gå på opdagelse i vores blomsterhylder

Vi håber, at vi har gjort dig klogere på nelliker, og at du har fået inspiration til at få det bedste ud af planterne derhjemme. Hvis du vil samle yderligere inspiration, vil vi gerne invitere dig til at tage et kig på vores store udvalg af flotte blomster og buketter samt spændende gaver og gavekurve til særlige anledninger.

Hvis du har en original ide til en gave til et særligt menneske i dit liv eller specielle ønsker til sammensætningen af din buket eller dit gavekurv, hjælper vi dig selvfølgelig også gerne med det. Vi ser frem til at høre fra dig. Vi kan kontaktes på telefonnummeret 77 77 77 77 eller via kontaktsiden her.

Den venlige fra 299 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top