Alt, hvad du har brug for at vide om amaryllis

Den plante, vi almindeligvis kalder amaryllis eller ridderstjerne, hedder i virkeligheden Hippeastrum. Den fås i potte hos blomsterhandlere og planteskoler fra november og er klar til årets sidste fester.

Amaryllis’ egenskaber

Amaryllis (Hippeastrum) er hjemmehørende i Central- og Sydamerika og er en løgformet plante, der tilhører familien Amaryllidaceae

Amaryllis har lodrette hule kraftige stængler, der hver producerer mellem to og fem blomster med seks kronblade, som kan blive op til 20 cm i diameter. 

Den mest almindelig sort er “Red Lion” i en dybrød farve, men der er ikke mindre end 80 andre sorter af amaryllis med et stort udvalg af farver: orange, fuchsia, hvid, ensartet eller broget.

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

 

Lidt historie

Amaryllis

Hollænderne var de første til at markedsføre amaryllis og importerede løgene fra Mexico og Sydamerika. De startede med at udvikle hybrider i begyndelsen af 1700-tallet. Siden da er mange andre lande også begyndt at producere planten. Den dobbeltblomstrede amaryllis, der produceres i Japan, har i øjeblikket stor succes. 

Udtrykket “amaryllis” stammer fra Vergils Bucolica, hvor forfatteren kalder en hyrdinde Amaryllis – hvilket betyder “at stråle” – til ære for hendes strålende skønhed. I 1733 lånte botanikeren Linné navnet for at døbe denne skønne plante, der på det tidspunkt ikke var særlig kendt i Europa. 

Men navnet amaryllis viste sig at være problematisk, da det allerede var brugt til at betegne en anden plante, der var hjemmehørende i Sydafrika. Efter mange overvejelser blev det officielt besluttet i 1987 at reservere udtrykket “amaryllis” til sidstnævnte plante. Men i almindelig sprogbrug bliver hippeastrum stadig omtalt som amaryllis. 

Navnet ”Hippeastrum” kommer fra det græske hippo, der betyder hest, og aster, der betyder stjerne. Planten blev navngivet i 1837 af William Herbert, en irsk præst og botaniker, sandsynligvis på grund af blomstens form. 

Amaryllis symbolik

Det er især julens historie, der har gjort amaryllis til en populær plante i højtiden. Da Kristus kom til verden, blæste englene i trompeter til at bekendtgøre fødslen. Det siges, at de derefter skabte amaryllis efter dette musikinstrument som et herligt minde om denne særlige dag. Siden da har det været tradition i mange lande at nyde amaryllis’ blomster på den tid af året.

… På blomsternes sprog

Med sine høje flotte blomster opfattes den elegante hippeastrum som en stolt, næsten arrogant plante. På blomstersprog betyder det, når du giver en amaryllis, at du sender en klar og dristig besked til modtageren, “Du kan ikke modstå mig!”. 

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Sådan passer du amaryllis

Plantning

Vil du have smukke amaryllisblomster i hjemmet til jul og nytår? Så skal løgene plantes i midten af oktober. Vælg en tyve centimeter høj urtepotte af ler, med lerkugler i bunden og pottejord til stueplanter. Plant løget ca. 2 cm fra overfladen. Frost vil dræbe din amaryllis, så hold urtepotten indendørs på et køligt, mørkt sted (ca. 15 grader), indtil løget slår rod. Efter halvanden måned skal du stille din amaryllis et lyst sted med højere temperaturer (ca. 20 grader). Hvis alt lykkes, kommer blomsterne frem på det perfekte tidspunkt. 

Amaryllis: Gentagende blomstring

Amaryllis er en forårsplante, der er blevet tvunget til at blomstre til jul. Når blomsterne visner, skal du ikke smide den væk! Det, du skal gøre, er at vente på, at det lune vejr vender tilbage. Skær stammen 5 cm over jorden uden at røre bladene og stil urtepotten et køligere sted. Hvis urtepotten efter tre eller fire år er blevet for lille, er det tid til at skifte den. 

Hold jorden fugtig ved at vande moderat indtil foråret kommer. Når risikoen for frost er væk, kan du stille amaryllis udenfor beskyttet mod direkte sollys. Vand oftere og gød med en godt fortyndet gødning. 

Løvet bliver gult om sommeren. Det er et tegn på, at din amaryllis går ind i en hvileperiode. Lad der gradvist være længere mellem vandinger. I september skal du tage den indendørs og stille den på et køligt, tørt sted væk fra sollys. Hold her helt op med at vande. Efter tre måneder skal du genstarte processen: Stil din amaryllis på et lyst og lidt varmere sted, fjern overfladejorden og erstat den med frisk jord. Hvis alt lykkes, kommer blomsterne frem i december eller i begyndelsen af det nye år. Men fortvivl ikke! Generelt blomstrer hippeastrum ikke igen det første år. Men fortsæt med at passe den! Blomsterne bliver endnu smukkere det følgende år.

  • Der er kun én blomst, der virkelig hedder “amaryllis”, og det er Amaryllis belladonna. Det er en anden slægt, der tilhører samme Amaryllidaceae familie. Det er en udendørs plante, der er hjemmehørende i Sydafrika og blomstrer om efteråret. Reservér en plads til den i din have! 
  • Du kan kreere en fantastisk juledekoration, hvis du hænger et par amaryllisstængler på hovedet og binder tråd gennem enderne! For at holde dem friske skal du fylde stilken med vand og lukke dem med et lille stykke vat. 
  • Amaryllis er en ideel plante i et arbejdsmiljø. Dens imponerende størrelse og røde kronblade stimulerer hjernen og øger energiniveauet. Hvis den stilles på et skrivebord, siges det, at det fremmer selvtilliden
Den lille amaryllis buket
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 329 kr.
Den farverige fra 359 kr.
Den til fødselsdagen fra 369 kr.

Pasning af amaryllis som afskåret blomst

Amaryllis i potte

Har du fået en buket amaryllisblomster? Et par enkle tips giver dig mulighed for at have den længere: 

  1. Snit cirka en centimeter fra stilken. 
  1. Placér dine amaryllisblomster i en vase godt fyldt med vand i stuetemperatur. 
  1. Tilsæt en lille pose gødning til afskårne blomster. 
  1. Stil din amaryllisbuket et køligt sted: Varme får blomsterne til at blomstre for hurtigt og afblomstrer derfor også hurtigere. 
  1. Undgå at placere din hippeastrum i nærheden af en frugtskål: ætylengassen, der frigives af visse frugter, kan få den til at visne! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top