Ranunkel: karakteristika, symbolik og pleje

Ranunkler blomstrer hele sommeren fra juni til den første frost. Dens fyldte blomstring, både flot og raffineret, gør den en meget populær blomst til buketter og blomsterarrangementer. Se dens hemmeligheder og vores plejetips…

Karakteristika

Ranunklen, som du finder hos blomsterhandleren – også kendt som ranunculus asiaticus (asiatisk ranunkel) – er den mest almindelige og populære art. Det er en flerårig urteagtig plante, der tilhører den større familie kaldt ranunculaceae. Du har højst sandsynligt hørt om denne blomst før: Dens modstandsdygtighed over for temperaturer på -10°C, dens flotte former og farver og dens gode levetid gør den til en blomst, som rigtigt mange blomsterhandlere elsker!

Ranunklen hører oprindeligt hjemme i det østlige Middelhav (kan bl.a. findes på Kreta, Grækenland), det nordlige Afrika og det sydvestlige Asien. Den kan sagtens blive 45 cm i højden, og den får ofte ​​en tynd og stiv stilk. Dens mange knoldede og let buede rødder kaldes “kløer“, som man også hører det ved liljekonvallen.

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 259 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 349 kr.

Forskellige farver og varianter

Med sine fyldige og sarte blomster er ranunklen både elegant og behagelig for øjet. Desuden kommer den i et hav af forskellige farver: hvid, grøn, pink, rød, gul, orange og lilla, og de kommer alle sammen i mange nuancer. Den blomstrer fra vinter til forår. De mange varianter, der dyrkes i dag, giver generelt et bredt udvalg af størrelser, former, farver og blomstringsperioder.

Inden for selve slægten ranunculus findes også mange andre arter. Blandt dem er den bidende ranunkel, der i Danmark er bedre kendt som smørblomst samt underskovsplanten ranunculus ficaria (vorterod) og endda vandranunklen.

Ordet ranunculus kommer fra det latinske ord rana, som betyder “lille frø”, hvilket blandt kom fra de arter, som lever i dammene.

buket af flerfarvede ranunkler

Ranunklens historie

Smørblomsten blev opdaget i det 13. århundrede i Det Hellige Land af de første korsfarere af Saint-Louis (Louis IX). På dette tidspunkt gik blomsten næsten ubemærket hen i Europa, mens den var populær i de velhavendes haver i Det osmanniske rige. Her skulle vi vente helt indtil det 17. århundrede, hvor den blev introduceret ved kroningen af sultanen af Det osmanniske rige, Mehmet 4.

lyserøde ranunkler

Ranunklens symbolik

Hvis man kigger på blomsternes eget sprog, siges det, at ranunklen er forførelsens blomst og et symbol på modtagerens skønhed. Blomsten er dermed i sig selv et tydeligt kompliment, der siger “du er smuk”. En buket røde ranunkler er dog nærmere et symbol på sensualitet, hvor en buket med lyserøde ranunkler er tiltrækning blandet med generthed.

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 259 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 349 kr.

Dyrkning og pasning af ranunkel

Vi drømmer alle sammen om at have smukke ranunkler derhjemme… Men vær dog opmærksom på, at ranunklen ikke er en nem plante at dyrke, men vi kan give dig nogle få tips her, som allerede kan hjælpe dig godt på vej. Du kan dyrke ranunkler i krukker og potter indendørs eller finde en plads til dem i haven.

ranunkler i en altankasse

Til potter og krukker

Står du og har købt ranunkler, der skal i potter? Sørg for at finde et køligt sted til dem i dit hjem på mellem 10 og 14°C. Vand din plante med jævne mellemrum, og sørg for, at vandet ikke stagnerer i underkoppen eller bunden af din krukke. Når der ikke længere er risiko for frost, kan du stille ranunkler i krukker på et sted med halvskygge udenfor, som fx på en altan.

I haven

I haven skal du finde et sted, hvor den kun får delvis skygge og muldrig samt næringsholdig jord. Afhængigt af hvor du bor, skal du plante dine ranunkelkløer, når risikoen for frost er overstået – det er oftest et sted mellem februar og april. Forinden lægges rødderne i blød i lunkent vand i cirka 10 timer. Begrav dem ca. 5 cm dybt og med en afstand på 10 cm mellem hver. Hvis du planter en masse forskellige farver, får du et smukt farvehav. Hvis der er stærk sol, kan man tilsætte fugtigt halm, så de små skud ikke bliver brændt. Jorden skal vandes lejlighedsvis, så den forbliver fugtig. Hvis alt går vel, tager det ca. 2 måneder efter plantning, før dine ranunkler blomstrer. Når de blomstrer, skal du fjerne falmede blomster.

Alt efter, hvor du er bosat kan vintersæsonen være en smule risikabel for dine ranunkler. Hvis du har milde vintre, så kan du bl.a. beskytte dem med en halmseng. Ellers er det bedst at opbevare rødderne (også kaldt kløer) på et tørt og ventileret sted, og derefter genplante dem næste forår.

lyserøde, gule og røde ranunkler
pastelbuket af ranunkler

Som afskårne blomster

Er du så heldig at have modtaget en blomsterbuket med ranunculus? Så vær opmærksom på, at når ranunculus først er beskåret, kan den holde i op til 2 eller endda 3 uger! Ranunklens stængler er mælkeagtige. Skær stilkene skråt og kauteriser dem, ved hurtigt at føre dem over flammen på en lighter. Placér din buket i en ren vase fyldt med vand ved stuetemperatur, og tilsæt en pose konserveringsmiddel. Skær stænglerne ned regelmæssigt med 1 eller 2 centimeter, og skift vandet hver anden eller tredje dag.

Som alle planter i familien ranunculaceae er ranunkler giftige. De indeholder protoanemonin, som er et gult, olieagtigt stof. Hold børn og kæledyr væk: Hvis de indtager det, kan det skade fordøjelseskanalen. Ranunklen bliver også til tider kaldt “djævelens bæger”…

I nogle lande er asiatisk ranunkel (ranunculus asiaticus) en beskyttet planteart.

Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 259 kr.
Den farverige fra 319 kr.
Den til fødselsdagen fra 349 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top