Hvordan plejer du afskårne roser?

De er blomsternes dronning, og derfor kræver de den helt rigtige pleje, når de først er klippet! Men hvordan plejer du egentlig dine afskårne roser? Det kan være et spørgsmål, der popper op, efter vi måske har modtaget en smuk buket med afskårne roser. Hvordan sørger du for, at din fantastiske sammensætning af roser holder så længe som muligt og ikke bliver en buket af triste visne blomster? Med et par nemme råd til pleje kan du nyde dine afskårne blomster i længere tid. Her får du overblikket over pleje af dine afskårne roser, som vi er sikre på, at du vil sætte pris på.

Afskårne roser har brug for vand, der skiftes meget ofte.

Buket af hvide roser

Når det kommer til pleje af afskårne roser, er der især to vigtige elementer, der skal tages hensyn til: Deres eksponering til sollys, og hvor meget vand de får. Når det kommer til eksponering for lys, er det vigtigt, at man ikke overdriver. Dette råd, som også gælder for grønne planter og potteroser, er endnu vigtigere for afskårne blomster.

Udsættelse for direkte sollys er bestemt ikke noget, der anbefales. Det går ikke kun ud over de levende farver på dine afskårne roser, men det kan også skade deres kronblade. Derfor er det bedst at placere dem et sted, hvor din buket ikke er udsat for al for meget lys eller voldsom varme.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Hydrering af dine afskårne roser er dog mindst lige så vigtigt, når det kommer til råd om pleje. De skal have rigeligt med vand – rent vand. Vasen med dine afskårne roser skal også være ren og fyldt godt op med vand, mindst halvvejs op af stilkene. Vandet i vasen skal skiftes utroligt ofte og helst dagligt, hvis det er muligt. Det stopper visne blomster eller nedfaldne blade i at gøre vandet beskidt og forårsage råd.

Et andet godt råd er at fjerne de nederste blade fra stænglerne, så vandet går direkte til blomsten. Det er også nødvendigt at beskære stænglerne relativt ofte, så de forbliver iltet og hydreret. 

Buket af lyseroede roser
Interflora florist

Brug også tilskud fra din blomsterhandler, som giver planten næring over tid og lader den vokse sig stærkere. Til sidst, men ikke mindst kan flere bedstemor tips til afskårne blomster være med til at genoplive dem, efterhånden som de begynder at miste deres styrke.

Du kan fx prøve at lægge hele den afskårne rose ned i et vandbad, hvor en aspirintablet er opløst. Det vil gøre rosen smuk igen. Vandets pH-balance er nemlig afgørende for at give denbedste pleje til afskårne roser. 

Fra afskårne roser … til stiklinger!

Du kan også pleje og vedligeholde dine afskårne blomster til andet end dekorative formål. Du kan bl.a. genplante dem og få nye roser. Denne form for skæring udføres i slutningen af blomstringsperioden. Det er i princippet relativt simpelt, men kræver særlig pleje, så stiklingerne giver flotte roser i fremtiden.

Det er ikke nok bare at plante rosengrene. Det er utroligt vigtigt, at du ved, hvordan man beskærer stilkene med en beskæringssaks. Fjern falmende blomster og blade med undtagelse af nogle få sjældne øvre blade, der skal forhindre fordampning.

Stænglerne skal være ca. 15 cm, og det er bedst at vælge unge grene, der erafskåret over en knude. Det anbefales, at den nederste del af stiklingen dækkes med en opløsning (som fx et plante-/rodhormon), der forbedrer chancerne for et godt resultat. 

Interflora florist
Roser

Men hvor kan man plante en kommende rosenbusk? Valget af placering er afgørende for, at resultatet bliver vellykket. Det kan gøres i en potte eller direkte i jorden. I begge tilfælde er det meget vigtigt at følge de samme anbefalinger for afskårne blomster: Sørg for, at de ikke udsættes for direkte sollys og ekstreme temperaturer (hverken for varmt eller for koldt). Det er derfor ideelt med en form for veranda eller drivhus. Det er også den bedste måde at sikre dine stiklinger den hydrering, de skal bruge for at blomstre. Du vil hurtigt kunne se, om det bærer frugt. Med lidt tålmodighed er knopper og rødder nemlig hurtigt synlige.

Omplantningen finder sted i haven det følgende forår. I begyndelsen af ​​foråret ser vores haver fantastiske ud med gamle rosenbuske. Hvis du ikke har grønne fingre eller bare foretrækker interiørdesign frem for havearbejde, så har vi andre forslag til dig.

Har du prøvet at tørre en buket?

Der kommer altid et tidspunkt, hvor dine afskårne blomster – på trods af den bedste pleje – ikke vil kunne holde længere. Så hvorfor ikke vælge en anden metode, hvor du stadig kan få et utrolig dekorativ resultat: en tørret buket. Det er en populær gør-det-selv-trend lige nu. Du kan sammensætte fantastiske blomsterbuketter. Alle blomster kan bruges, men afskårne blomster egner sig især.

Hvilke blomster skal man bruge?

Dine kriterier skal frem for alt bygges på æstetiskken: Vælg smukke blomster! Hvis du forstår blomsternes sprog, kan du også vælge at udtrykke bestemte følelser gennem buketten. En lys pink er et tegn på ungdom og vitalitet. Hvide blomster udtrykker respekt. Hvide roser, røde roser, lyserøde blomster… med disse mange varianter kan du få storslåede tørrede buketter, efter de har stået og dekoreret dit hjem i et par uger.

Du kan endda udvælge store blomster i din rosenhave, hvis du er så heldig at have en. Generelt gør mange folk det også, fordi de gerne vil bevare mindet om en betydningsfuld begivenhed, så den magiske følelse kan holde lidt længere. Det kan fx være en bryllups-, forlovelses- eller polterabendbuket. En tørret buket kan naturligvis også bare være til dekorative formål, der pynter i dit hjem. 

Tørrede blomster buket
Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Hvordan tørrer jeg mine afskårne roser?

Tørrede roser

Teknikken er ikke særlig kompleks. I modsætning til den sædvanlige pleje skal du lade være med at give dine roser vand! Derfor skal du opbevare dem på et køligt og tørt sted, der er godt ventileret. Efter flere uger er dine afskårne blomster dehydrerede, men vil stadig have bevaret al deres elegance. De kan sprøjtes med f.eks. En hårlak), eller endda glimmerlak, så de får et blankt og funklende udseende. En lidt utraditionel form for pleje, som giver nyt liv til dine afskårne roser!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top