Liljer

Liljer

Kend din lilje

Lilje-familien er en stor blomsterfamilie, der består af både ægte og uægte liljer samt lilje-hybrider. Blomsterslægten er en af de store med op imod hundrede forskellige arter. Gennem krydsninger af forskellige lilje-arter er der gennem tiden blevet fremdyrket talrige lilje-hybrider, som groft kan inddeles i otte-ni forskellige grupperinger.

Planter fra lilje-familien er vidunderlige blomster, der spreder et glimt af eksotisk skønhed, hvor end de placeres. På denne side vil vi gerne fortælle dig mere om de mest kendte lilje-arter herhjemme samt give dig tips til dyrkning af liljer i din have. Gør dig klar til at blive lilje-ekspert!

Læs videre her på siden, og bliv skarp på at vælge de perfekte liljer til din have.

Lilje-familien: et overblik over lilje-arterne herhjemme

Lilje-familien er en stor gruppe af blomster, der dyrkes i mange danske haver. Oprindeligt hører liljen hjemme i de mere tempererede områder på den nordlige halvkugle, men også i vores til tider hårde klima kan man med fordel dyrke dem. Her får du et overblik over de mest almindelige lilje-arter herhjemme:

Brandlilje

Brandliljen, også kaldt safranlilje, er en af de få ægte europæiske liljer. Liljen har en lang historie i herhjemme og blev allerede beskrevet i 1546 af Hieronymus Bock. Liljens navn skyldes dens farvede, rødglødende kronblade med små sorte pletter. Blomsten er opadvendt og skålformet med mørkebrune støvdragere. Den sidder i en åben skærm, der almindeligvis omfatter op til seks og højst tyve blomster.

Brandliljen bliver ca. 60 cm høj og bærer mørkegrønne blade, der sidder i tæt formation. Denne lilje er blandt de lilje-arter, der er lettest at dyrke herhjemme. Den tåler kalk og trives bedst i en ikke for stiv havejord. Som de fleste liljer er også denne lilje glad for organisk gødning og tåler ikke for meget vand om vinteren.

Kongelilje

Kongeliljen er kendetegnet ved sine flotte, hvide kronblade med gult svælg og dens lækre, intense duft. Den opnår en højde på op til halvanden meter, blomstrer i juli og august og trives godt i sol eller halvskygge. Den elsker næringsrig jord, egner sig godt til danske haver og kan let formeres. Kongeliljen er en smuk lilje, der er let at passe og spreder smukke farver og dufte, hvor end den placeres.

Kranslilje

Denne lilje beskrives ofte som en af de smukkeste liljer herhjemme. Den er kendetegnet ved sin stive, oprette vækst og smukke blomster. Blomsten spreder en karakteristisk sød duft i haven, der især tiltrækker natsværmere om natten. Sammen med brandliljen og madonna-liljen regnes kransliljen for en af de klassiske europæiske liljer.

Siden midten af det tyvende århundrede har denne lilje typisk været brugt som haveplante i Danmark, blandt andet på grund af sin hårdførhed. Liljens naturlige fjender er rådyr og liljebiller, der hver især forvolder skader ved at æde dens knopper og blomsterblade, hvilket kan gå ud over liljens blomstring. Kransliljen er let at pleje og gør sig godt alene eller i kombination med andre smukke liljer.

Madonnalilje

Også denne lilje er en af klassikerne herhjemme. Madonnaliljen er kendetegnet ved en højde på op til halvanden meter og dens hvide, henrivende kronblade. Den blomstrer i juli og august. Oprindeligt stammer liljen fra Mellemøsten, men den gør sig godt herhjemme, især i kalkholdig og let porøs jord med en pH-værdi på mellem 8 og 9.

Som de fleste andre liljer plantes også denne madonnaliljen om foråret, så snart jorden er frostfri. Dens naturlige fjender er boytrytis-svampen samt virussygdomme. Madonnaliljen er en klassiker, der gør sig godt i de fleste haver herhjemme. Den er let at pleje og spreder smukke farver og lækker duft, hvor end den plantes.

Tigerlilje

Typisk betegner ordet tigerlilje en del forskellige lilje-arter og –hybrider, selvom dette i realiteten ikke er helt korrekt. Oprindeligt stammer tigerliljen fra Østasien, men vokser i dag på flere forskellige kontinenter. Den er kendetegnet ved sine op til 180 cm høje stilke og lange blade. Liljens kronblade er rødlige eller orange med sorte pletter – deraf navnet.

Den anvendes blandt andet i asiatisk madlavning. Herhjemme pryder tigerliljen med sit eksotiske udseende enhver have og giver den et pift af orientalsk ynde. Den formeres med yngleløg og står bedst i fuld sol.

Husk at dele din lilje hvert tredje år

Når først du har plantet en flot lilje i din have, kan du let selv let formere den. Det gør du ved at dele liljens løg. Det er imidlertid vigtigt, at din lilje får ro de første par år, efter den er blevet plantet, så der skal du ikke dele din lilje.

Efter tre år kan du grave din lilje op og forsigtigt dele løget. Det anbefales, at du gentager denne proces en gang hvert tredje år – ikke kun for at formere dine liljer, men også for at give dem perfekte levevilkår. Liljer bryder sig nemlig ikke om at ligge for tæt på hinanden, så ved at dele løgene skaber du plads til vækst og flot blomstring.

Held og lykke med dine liljer

Liljen er en pragtfuld blomst, der sagtens kan dyrkes herhjemme. Hvis du vælger en af ovenstående liljer, er du sikker på, at du har en lilje, der egner sig godt til det danske vejr. De overnævnte liljer er imidlertid ikke de eneste liljer, der kan dyrkes herhjemme.

Med en kærlig hånd og nogle grønne fingre kan du nemt få glæde af mange forskellige lilje-arter i din have.