Hvordan får du afskårne blomster til at holde længere?

Findes der noget smukkere end en fantastisk buket blomster… og mere skuffende end at se den falme lidt for hurtigt?

Mange gange vil du måske gerne beholde de afskårne blomster længere end bare til en enkelt begivenhed, om end det er fødsel, polterabend, bryllup eller noget helt fjerde. I modsætning til, hvad mange går og tror, ​​kan blomster holde i mere end en uge sammenlignet med kun få dage, hvis de får den rigtige pleje – også selvom blomster holder forholdsvis kortvarigt fra naturens side af. Du behøver ikke have grønne fingre for at få meste ud af dine friske afskårne blomster og nyde dem endnu længere. Der skal kun få trin til, før blomsterarrangementet kan komme med hjem og pynte i boligindretningen med dets flotte farver og gode stemning.

Sådan plejer du afskårne blomster

blomster i en vase

Hvis du selv klipper eller skærer dine blomster, er det vigtigt, at du vælger det rette tidspunkt. Hvis vejret er varmt, anbefales det fx ikke at klippe dem i slutningen af​​lange sommerdage. Det er bedre at gøre det i løbet af morgentimerne, hvor indendørsplanterne har genopbygget deres styrke og frem for alt hydrering.

Vanding er et af de første parametre, du skal holde øje med, hvis du vil beholde dine afskårne blomster i længere tid. Det er vigtigt, at dine blomster og planter er godt hydreret og får tilstrækkeligt med vand. Der er selvfølgelig visse undtagelser – som fx tulipaner og påskeliljer – der kræver mindre vand, men de fleste sorter har brug for en vase med vand mindst halvvejs op ad stilken. Klip ca. 2 cm af stilken med en beskæringssaks, så planten bedre kan optage vandet. Du kan sprøjte bladene og blomsterne med en sprøjteflaske, men vær opmærksom på, at de ikke begynder at bløde op i vandet.

Fjern også falmede blomster. En af dine afskårne blomsters største fjender er faktisk skimmelsvamp, som kan spolere vandet. For bl.a. roser er det bedst at skifte vandet i vasen hver dag – eller hvert fald hver anden dag – hvis du vil være sikker på, at du ikke udsætter blomsterne for råd. Lunkent vand er bedre for dine blomster end koldt vand.

Et andet vigtigt parameter er udsættelse for sol og varme. Hvis du vil bevare farven på dine afskårne blomster, skal du undgå direkte sollys. Især fordi direkte og længerevarende udsættelse for solens stråler nedbryder selve blomstens kronblade. Hvis du vil undgå overdreven solskin og for høje temperaturer, skal du være opmærksom på den placering, du vælger til din blomsterbuket. Sæt dem ikke tæt på varmekilder som radiatorer, da det ellers kan ødelægge din flotte buket.

Og til sidst er der en anden simpel ting, der kan hjælpe med at bevare dine afskårne blomster så længe som muligt: ​​Sørg for at bruge den pose med næringsstoffer, som blomsterhandleren ofte giver dig sammen med din dekoration eller buket. Den er vigtig, fordi den indeholder alle de elementer, som er nødvendige til at forlænge dine blomsters levetid. Du kan dog også bruge nogle af bedstemors tips og tricks, som vi har samlet her.

Så hvilke bedstemorråd kan du stole på, så dine afskårne blomster kan holde længere end nogensinde? Her får du et hurtigt overblik over, hvad der ser ud til at virke.

Det mest kendte: sukker. Vidste du, at et par skeer sukker i vasen med dine blomster kan forlænge deres levetid markant? Det giver nemlig planterne næringsstoffer, som de ikke længere får, når de er taget ud af jorden. Kort sagt: Sukker virker, men det kan være svært at dosere det korrekt.

Det reneste: eddike. Flere undersøgelser viser, at eddike blokerer væksten af ​​bakterier. Hvis du blander lidt sukker og eddike sammen med vandet i vasen, inden du tilføjer blomsterne, får du en effektiv cocktail, som forlænger levetiden på dine afskårne blomster.

Det mest kemiske: sodavand. Undgå mørke sodavandstyper som cola, der gør vandet i din vase brunt. Men hvad er den videnskabelige effekt? Sukkeret i sodavandet ser ud til at nære stilkene, mens drikkens surhedsgrad sænker vandets pH. Resultatet er, at blomsterne får bedre forsyning til næringsstoffer.

Det mest eksotiske: vodka. Den primære grund til, at dine blomster falmer eller visner, er en kemisk komponent kendt som ethylen. Det er samme komponent, som gør bananer brune eller blødgør avocadoer. Vodka ser ud til at have den fantastiske egenskab, at det kan bremse den naturlige produktion af ethylen hos afskårne blomster. Brug af​​ aspirin eller en mønt ser ud til at gøre mere skade end gavn på dine blomster, selvom mange også taler om det.

blomster på et bord

Trendy idé: tørrede blomster

buket af tørrede blomster i en vase

Men for at få glæde af dine afskårne blomster kan du også gå i den helt anden retning end en vase fyldt med vand. Du kan prøve en ny trendy idé inden for blomsterdekoration og boligindretning: tørrede buketter. Skab et helt utroligt bryllupsminde ved at placere tørrede blomsterdekorationer i midten af bordet eller måske endda som din bryllupsbuket? Eller du kan give dem væk som gave, hvis du har brug for en moderigtig idé. Det kan sagtens klares af alle med lidt teknik – men frem for alt tålmodighed.

Rose, tidsler, hortensiaer, krysantemum eller lavendel: Der er masser af blomster, der egner sig til tørre dekorationer og sammensætninger. Hvis de opbevares i et par uger på et mørkt, tørt sted og med hovedet nedad, får dine blomster et fantastisk look til sidst. Du kan også vælge at lakere dem let med en sprayflaske. De fleste tørrede buketter giver dig mulighed for at beholde dine afskårne blomster i et par uger mere, hvor de stadig har et flot udseende. Du skal derefter gentage proceduren med nye blomster, og du kan prøve at eksperimentere med nye sorter alt efter årstiden.

Når alt kommer til alt – som den lille prins af Saint Exupéry og hans ven ræven pænt påpegede – så er blomsterne nemlig så smukke og bevægende, fordi de kun er med os i kort tid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top