Anemone blomster har længe været en yndlingsblomst blandt blomsterhandlere, brude og alle, der søger klare og levende farver i haven. Et medlem af ranunculoides-familien omfatter anemone-slægten mere end 120 arter og vokser næsten alle steder i verden, undtagen antarktisk. Blomstringstiderne varierer betydeligt, men alle anemoner har valmuelignende former, der svajer i den svageste brise, en egenskab, der giver disse planter ét af deres almindelige navne, vindblomsten. Ordet anemone stammer nemlig af det græske ord, anemos, som betyder ”vind”.

Hvad er anemonens kendetegn?

lyserød anemone

Anemonen findes i mange former, farver og arter. De kommer i enkelt- og dobbeltblomstrede former med fem eller seks kronblade hver. De kommer i forskellige farver, herunder i nuancer af hvid, gul, pink, blå, rød og lilla.

Blomsterne trives i tempererede og kolde områder på den nordlige halvkugle. Afhængigt af sorten drives de bedst i delvis skygge eller fuld sol. Disse blomstrende planter er stauder, der fint pynter blomsterbede i haver. I naturen vokser anemonen i skoven og du kan derfor for øje på dem ude i naturen.

Populære anemoner sorter

Der er en bred vifte af typer af blomsten, men der er især 4 arter, der skiller sig ud i mængden.

Skovanemone – Anemone Nemorosa

Skovanemonenanemone nemorosa er den hvide anemone, der vokser i de danske skove. Blomsten er populær, fordi det er en skygge-elskende staude, der er let at dyrke og har sarte, hvide blomster, der blomstrer om foråret. Det er også en populær vildblomst, der kan findes i naturen og har en delikat skønhed.

Høstanemone – Japansk anemone

Høsteanemonen eller anemone japonica også kendt som den japanske anemone, kendetegnes ved dens lange stængler, der kan blive over en meter høj. Dens blade er prangende og kommer ofte i finde hvide med et rosa skær. Derudover blomstrer den sent på sommeren og ind i efteråret og giver farve i haven, efter at mange andre blomster er færdige med at blomstre. Den tilpasser sig også godt til en række jordbundsforhold og kan dyrkes i fuld sol til delvis skygge. Derudover er den relativt nemt at dyrke og pleje, hvilket gør det til et populært valg.

Den franske anemone

Den franske anemoneanemone coronaria, er et populært valg, da den er velegnet som snitblomst. Snitblomster er afskårne blomster, som du kan anvende i vaser, hvor du kan nyde farverne hjemme i stuen. Derudover blomstrer den i det sene forår og forsommeren, hvilket giver en farverig udstilling i haven på et tidspunkt, hvor mange andre blomster endnu ikke er blomstret. Blomsterne er mørke i midten med buede, valmuelignende kronblade, som giver skønhed og charme. Den franske anemone kommer i mange farvenuancer som, hvid, lyserød, rød, blå og lilla.

Balkananemone

Balkenanemonenanemone blanda også kendt som græsk anemone, er en art for sig. Blomsten er især populære grundet dens mange og skrøbelige kronblade. Bladene på blomsten er længere og smallere end man kender den klassiske anemone form. Den findes i mange farvenuancer som blå, pink og hvid.

nærbillede af en lilla anemone

Blomstens sprog og betydning

violet anemone

Anemonen har igennem tiden, haft mange forskellige betydninger og symbolikker afhængig af kulturer.

Gennem tidens fremskridt kom blomsten til at repræsentere alternative betydninger og formål. I middelalderen blev anemonen båret på bøndernes krave eller skjorte som beskyttelse mod pest og sygdom. Denne forbindelse med sygdom gav den et ry som et symbol på uheld.

På grund af sin farve af blåviolet, blev anemonen et symbol på død og sygdom i det gamle Kina og Egypten.

I Rom blev det indarbejdet i talismaner som en lindring og forebyggelse af feber.

Pasning og plantning af anemoner

En af de gode ting ved anemoner er deres versatilitet. De forskellige arter skal plantes og passes forskelligt. Balkananemonen anbefales det at de bliver plantet i bede, men kan også placeres i krukker.

Den franske anemone, bør man placere løgene i en porøs og vel drænet jord i bed eller krukker. Det er vigtigt at opbevare løgene i et sted, der er beskyttet mod kulde, da denne blomst er særligt følsom overfor kulde og derfor kun egner sig om sommeren.

Når det kommer til at plante anemoner, er det vigtigste at huske på, at de foretrækker vel drænet jord og delvis til fuld skygge. De holder sig også gerne fugtige, så sørg for at vande dem regelmæssigt.

De er perfekte som afskårne blomster og kan bruges i diverse buketter og vaser.

Blomstring af anemoner

Blomstringstiden for anemoner kan variere afhængigt af den specifikke art og sort. Nogle anemoner, såsom balkananemonen, blomstrer i det tidlige forår, mens andre, såsom den franske anemone, blomstrer i det sene forår og forsommeren.

Den japanske anemone, blomstrer i sensommeren og efteråret.

Skovanemonen, blomstrer typisk i det tidlige forår.

buket med anemoner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top