Bliv klogere på årets 12 centrale blomster, som alle har deres unikke historie

Vidste du, at hver måned i året har sin egen blomst? Og at de 12 blomster har hver deres betydning? Her er vores guide til blomsterne og den mening og symbolik, de hver især står for.

Find din egen fødselsmåneds blomst og gå på opdagelse i, hvad den betyder. Eller bliv inspireret til næste gang, du vil glæde én, der har fødselsdag eller som bare fortjener en særlig blomsterbuket.

Månedens buket i april fra 399 kr.
Månedens gavekurv i april fra 271 kr.
Hortensia (ekskl. potte) fra 249 kr.
Den kære fra 289 kr.

Januar – Nellike

Hengivenhed, Loyalitet, Kærlighed

Nellike

Vi elsker nelliker for deres charmerende, lidt ’krøllede’ blomsterblade, de mange smukke farver og deres evne til at leve længe i vaserne. Og så er de januar måneds blomst. De passer rigtig godt til netop januar, fordi nelliker er blandt de få blomster, der trives fint i koldt vejr. Nelliker har, lidt ufortjent, fået et ry som ’fyldblomster’. Men faktisk er nelliken oprindeligt en fin og ædel blomst, og det understreges af dens latinske navn, Dianthus. Det betyder nemlig ’Gudernes blomst’.

Med en flere tusinde år gammel historie har nelliker også religiøse betydninger. I kristendommen hedder det, at den første nellike blomstrede, da jomfru Marias tårer over sin søn Jesus ramte jorden. Derfor giver det også god mening, at nelliker i dag er et universelt symbol på moderkærlighed. Den er også et populært valg til Mors Dag.  Alt efter deres farve betyder nelliker forskellige ting. Men generelt står nelliker for ’hengivenhed’. Derfor siges det også, at mennesker født i januar er trofaste venner, man kan stole på. Du er heldig, hvis du kender sådan én.

Februar – Viol

Dydighed, Beskedenhed, Ydmyghed

Da Valentines Day er den 14. februar, er det nærliggende at tro, at rosen er februar måneds blomst. Men faktisk er det violen. De farverige blomster har været her i mange århundreder, og allerede de gamle grækere dyrkede violer og brugte dem til plantemedicin og sødemiddel i vin. Violen har karakteristiske hjerteformede kronblade, og måske er det derfor, at de engang blev brugt som elskovsmiddel.

Violer står for trofasthed, dydighed og beskedenhed, og det forklarer måske også udtrykket ’en bly viol’. Er du født i februar, kan du bryste dig af kvaliteter som ydmyghed og ærlighed.

Viol

Marts – Påskeliljen

Genfødsel, Trofasthed, Fremgang

Påskeliljen

Herhjemme kender vi naturligvis påskeliljen som ’påskens blomst’, men ude omkring i verden har den lysende, gule blomst også andre navne og betydninger. På engelsk hedder påskeliljen således Narcissus, opkaldt efter den selvforelskede person i græsk mytologi.

Påskeliljer er måske nok den klareste forårsblomst, vi har. Med sin lysende, solgule farve markerer den, at lyset vender tilbage, og derfor er den naturligt nok også marts måneds blomst. Den symboliserer genfødsel og en ny begyndelse. Påskeliljen står også for trofasthed, da den uden slinger i valsen blomstrer igen og igen, år efter år.

Der er stor forskel på, hvad påskeliljer betyder rundt omkring i verden. I Kina står påskeliljer for fremgang og ”Held og lykke”, fordi de blomstrer samtidig med det kinesiske nytår. I Wales er påskeliljen simpelthen den nationale blomst.

Månedens buket i april fra 399 kr.
Månedens gavekurv i april fra 271 kr.
Hortensia (ekskl. potte) fra 249 kr.
Den kære fra 289 kr.

Vi sætter en ære i kvalitet og unikt håndværk

Personlig levering i hele landet

April – Tusindfryd

Renhed, Uskyld, Trofast kærlighed

April måneds blomst er Tusindfryd (Bellis). Den beskedne, men kønne lille blomst myldrer frem overalt på plænerne og danner en levende kontrast til det grønne græs. Ikke en prangende og storladen blomst, men snarere en sød forårsbebuder, der besidder værdier som renhed, uskyld og trofast kærlighed.

Måske kan du huske ’elsker, elsker ikke’ legen med de hvide blade? Bellis repræsenterer også frugtbarhed og moderskab, og derfor kan bellisser være en god idé til nybagte mødre – for eksempel bundet i en ’livets krans’. Bellis er mest populære netop bundet sammen i blomsterkæder.

Tusindfryd

Maj – Liljekonval

Ydmyghed, Renhed, Sødme

Liljekonval

Er du blandt de heldige, der er født i ‘Maj du søde milde’, har du den smukke liljekonval som din blomst. Den elegante og smukt svungne liljekonval med de klokke-lignende blomster har en fin, delikat duft. Og da den kun blomstrer i en kort periode, er det med til at give blomsten en særlig eksklusiv tiltrækningskraft. Særlig blandt kongelige brude er liljekonvaller populære.

Maj måneds blomst siges at repræsentere renhed, ydmyghed og sødme. Liljekonvaller symboliserer også ‘genvunden lykke’.

Månedens buket i april fra 399 kr.
Månedens gavekurv i april fra 271 kr.
Hortensia (ekskl. potte) fra 249 kr.
Den kære fra 289 kr.

Juni – Rosen

Kærlighed, Skønhed, Ære

Juni måned er forbundet med en af de mest populære blomster nogensinde – nemlig roser. Roser har altid været elskede for deres klassiske skønhed og fine duft. Allerede de gamle grækere og romere forbandt roser med kærlighed og passion – og de tre gudinder Afrodite, Isis og Venus.

Rosens betydning afhænger af farven, men roser siges i almindelighed at repræsentere kærlighed, skønhed og ære. Du kan udtrykke forskellige ting gennem roser, afhængigt af, hvor mange du vælger at give. En enkelt rød rose betyder for eksempel ny kærlighed og at man ’frier’ til en udkåren, mens en hel buket røde roser siger ‘Jeg elsker dig’.

Rosen

Juli – Ridderspore

Positiv, Værdighed, Åbent hjerte

Ridderspore

Ridderspore er en af de relativt få ’ægte blå’ blomster, og den symboliserer positive værdier som værdighed. En sand hyldest til de sommer-mennesker, der har fødselsdag i juli.

Ligesom med roser, så kan riddersporer bruges til at udtrykke forskellige betydninger alt efter deres farve. En gennemgående betydning er dog ’åbenhjertighed’’, hvilket siges at gå igen hos de mennesker, der er født i juli.

August – Gladiolus

Styrke, Gavmildhed, Integritet

August måneds blomst er Gladiolus. Den iøjnefaldende blomst kendes på sine lidt spidse, pegende blomsterknopper og de lange, dramatiske stilke. Gladiolus er en meget populær sensommer-blomst og fås i mange forskellige farver. Navnet gladiolus stammer fra det latinske ord ’gladius’, der betyder sværd – og navnet refererer faktisk til de sværd-kæmpende gladiatorer i det gamle Rom. Dengang kæmpede man til døden, og vinderen blev overøst med gladiolus-blomster. Derfor siges gladiolus også at udtrykke styrke, overskud og høj moral.

En buket af flotte Gladiolus er en smuk hyldest til en person, der fejrer sin fødselsdag midt i højsommeren.

Gladiolus
Månedens buket i april fra 399 kr.
Månedens gavekurv i april fra 271 kr.
Hortensia (ekskl. potte) fra 249 kr.
Den kære fra 289 kr.

September – Asters

Visdom, Tro, Tapperhed

Asters

Asters er september måneds blomst, og den afspejler både kærlighed og finesse. Blomsterne forbindes med visdom, tro og tapperhed, og det gør asters til et ekstra godt blomstervalg til dine familiemedlemmer og nære venner. Asters har fået sit navn efter det græske ord for ’stjerne’, og når du ser på blomsten med den lysende plet i midten, giver det god og smuk mening.

Disse skønne blomster står i flor året rundt og er en af de mest energiske blomster netop i efterårsmånederne. Derfor er asters også et perfekt valg til en september fødselsdag.

Oktober – Morgenfrue

Passion, Kreativ, Handlekraftig

Morgenfrue er oktober måneds blomst. Med sine gyldne blomster og krydrede duft er morgenfrue en favorit hos havefolk, der også elsker blomsterpragt om efteråret. Morgenfrue er nemlig en af efterårets mest hårdføre og livskraftige blomster, og det er sikkert forklaringen på, at den siges at repræsentere en stædig beslutsomhed.

Hvis din fødselsdag er i oktober, er du formentlig handlekraftig, passioneret og kreativ – ligesom din måneds blomst.

Morgenfrue

November – Krysantemum

Venskab, Nydelse, Lykke

Krysantemum

Det er oplagt at sige ’tillykke med fødselsdagen’ i november med en flot buket af krysantemum – denne måneds blomst. Krysantemum blev dyrket allerede i det 15. århundredes Kina, så blomsten har en lang og fascinerende historie. I dag er det en af verdens mest populære afklippede blomster – takket være sin store variation og alsidighed.  Du kan få krysantemum i en bred vifte af farver med hver deres symbolske betydning. Som november måneds blomst repræsenterer krysantemum venskab og gode ønsker, og blomsten siges også at bringe lykke og glæde i hjemmet. I Japan er krysantemum så værdsat, at den har en særlig dag, hvor man ærer og fejrer blomsten. Krysantemum Dagen, der også er kendt som Lykkefesten, holdes hvert år den 9. september.

December – Kristtjørn

Frugtbarhed, Held, Glæde

Kristtjørn er et velkendt december-symbol, så det er ingen overraskelse, at den er december måneds blomst. Egentlig er kristtjørn dog en busk og ikke en blomst. Men de skinnende, stedsegrønne blade og lysende røde bær er nærmest synonyme med julens sjæl og farver, og derfor er Kristtjørn også et oplagt valg, når man skal fejre december-fødselsdag. Der har altid været stærke symboler forbundet med kristtjørn. Den har været brugt som frugtbarhedssymbol og som et værn mod trolddom og ulykker. Og for kristne er de tornede blade og blodrøde bær et symbol på Jesus’ lidelser.

Kristtjørn

Send en personlig og unik hilsen til den du holder af

Hver dag står over alle Interflora butikker klar med blomstersaks, ordrebog og kvalitetssans. Vores blomsterdekoratører står altid klar til at hjælpe dig, med at skabe en personlig buket, til den du holder af.

Månedens buket i april fra 399 kr.
Månedens gavekurv i april fra 271 kr.
Hortensia (ekskl. potte) fra 249 kr.
Den kære fra 289 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top