Alt hvad du behøver at vide om hortensiaer

Når hortensiaen blomstrer, signalerer den forårets komme. De kugleformede klynger af blomster i varme og varierede farver kan man ikke undgå at lægge mærke til. Et bed med hortensiaer, pryderenhver have. På terrasser og altaner kan hortensiaer også dyrkes i potter.

Hvornår skal man beskære hortensia? Hvornår skal man plante hortensia? Find ud af alt hvad du behøver at vide om denne plante, der er let at vedligeholde, og som giver stor glæde. Og som om det ikke var nok, betyder den rigelige blomsterpragt, at du kan fylde dit hjem hele sommeren med smukke buketter af hortensia! 

Den venlige fra 299 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 259 kr.
Den farverige fra 319 kr.

Hortensiaens egenskaber

hvide hortensiablomster

Hortensia tilhører familien Hydrangeaceae. Det er en blomstrende busk, der hurtigt når en højde på en meter og kan endda vokse op til flere meter gennem årene. Den når sin fulde størrelse i sit sjette år.

Hortensiaer skal plantes et sted, hvor der ikke er for meget sollys. Det er en plante, der værdsætter de skyggefulde områder i haven. Plant dine hortensiaer i marts eller april for at få fornøjelse af deres blomstring fra juni til september. Blomsternes farve kan variere fra blå, rød, lyserød og lysviolet til hvid. Kronbladenes farve påvirkes i høj grad af jordens sammensætning, samt valget af gødning.  

Hvis hortensiaen  gror i en potte, skal du helst undgå at sætte den i en vindueskarm. Vælg et sted, hvor den får morgen- eller aftensol, men hvor planten ikke står i den skarpe middagssol.

Vær opmærksom på, at hortensiaer er giftige og bør plantes så de er utilgængelige for børn.

Hortensiaens oprindelse og historie

Dyrkningen af hortensiaer kan spores tilbage til tidlige japanske civilisationer. Den dyrkedes som prydplante og spredte sig hurtigt i hele Asien. Men det tog flere århundreder, inden den foretog rejsen fra Japan til Frankrig.

Dens europæiske opdagelse tilskrives Philibert Commerson, en fransk opdagelsesrejsende og naturforsker. Selvom datidens botanikere allerede var bekendt med plantefamilien “Hydrangeaceae”, var navnet “hortensia” aldrig blevet brugt før. Vi tilskriver dette navn til Philibert Commerson, selvom oprindelsen forbliver et mysterium.

Ikke desto mindre menes “hortensia” ikke at være en kreativ version af “hydrangeaceae”. Navnet menes snarere at komme fra navnet “Hortense”, hvilket var navnet på Commersons elskerinde. Vi kan ikke bevise denne historie, men romantisk er den!

Fra da af, er navnet hortensia, blevet officielt anerkendt i det botaniske samfund, og den planten er gået verden rundt. For østlige kulturer er planten et vigtigt symbol på gamle epoker, og i Japan er der en festival specielt dedikeret til hortensiaen i dens blomstringsperiode.  

blå hortensiablomster

Hortensia: Betydning og symbolik

violet hortensiablomst

Med sine rigelige kugleformede klynger af blomster, er hortensiaen kendt for at fremkalde generøsitet, taknemmelighed og skønhed. Hortensiaens blomstring falder ofte sammen med Mors Dag. Dette forklarer, hvorfor hortensiaen også er forbundet med datterlig kærlighed! En buket hortensiaer, der symboliserer moderens generøsitet, er en smuk måde at markere denne særlige dag på.

Hortensiaer udgør også et flot element i blandede buketter. Her vidner de om dybden og oprigtigheden i giverens følelser og er en slags kærlighedserklæring.

Da blomsten symboliserer overflod, når den blomstrer, bruges hortensia også ofte til bryllupsfester. Vær ikke bange for at inkludere nogle hortensiaer i en buket, når et ægtepar fejrer deres fjerde bryllupsdag. Dermed ønsker du dem velstand og kærlighed.

Den venlige fra 299 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 259 kr.
Den farverige fra 319 kr.

Hortensiaens pleje 

Enhver selvgjortgartner – selv nybegynderen – kan give omsorg til denne hårdføre busk, og det har helt sikkert bidrager til dens succes i vores haver! 

Vanding af hortensia

Ideelt set bør hortensiaer vandes om aftenen eller morgenen med blødt vand eller regnvand. Vanding af jorden omkring dine planter om aftenen hjælper til at begrænse vandfordampning på varme dage. Omvendt, hvis du frygter nattefrost om efteråret, er det bedre at vande om morgenen.

Om sommeren kan du vande jorden omkring dine hortensiaer gavmildt. For at maksimere jordens fugtighed kan du lægge strå eller græsafklip omkring dine hortensiaer fra maj eller juni.

Hos hortensiaer i potte har jorden en tendens til at tørre hurtigere ud. Her bør du sænke dine potter ned i en beholder med vand. Lad planten stå i et par minutter, så den har tid til at absorbere vandet. Et lille ekstra tip, er at så længe vandet “bobler”, så suger hortensiaen. Tag den derfor først potten op når vandet igen står stille. Glem ikke at dræne den før du sætter den tilbage i underskålen. Det forhindrer stillestående vand i at samle sig i underskålen.

I løbet af foråret og sommeren kan du give dine pottehortensiaer gødning til blomstrende planter, når du vander dem. For hortensiaer i haven kan jorden forbedres med kompost i det tidlige forår.  

En ung kvinde holder blå hortensiablomster

Stiklinger fra hortensia

Hortensiablade

Tag stiklinger fra hortensiaer i august eller september. Med en ren, skarp kniv skæres ca. 20 cm fra en stilk fra samme år med en eller flere knopper.

Skær derefter den nederste del af din hortensiastikling 1 cm under et par blade. Fjern disse nederste blade, og dyp den derefter i et stimulerende væksthormon.

Plant dine hortensiastiklinger i en spand fyldt med lige dele jord og sand. Hold stiklingerne frostfri om vinteren og plant dem i jorden, når foråret vender tilbage. 

Beskæring af hortensia 

Hortensia skal beskæres hvert år mod slutningen af vinteren, eller efter den sidste frost. Brug beskæresaks til at fjerne alle døde og ødelagte grene og skær dem helt ned til jorden.

Fjern derefter visne blomster. For at gøre det skal du skære under blomsten lige over et nyt par knopper. Du kan lade blomsterne ligge på jorden, idet de kan nære og beskytte jorden.

Hortensiaens sygdomme og parasitter
Snegle er dårlige nyheder for hortensiaer, da de elsker at spise af de nye blade og unge skud. I foråret kan du derfor placere sneglefælder omkring din hortensia.

For meget væde er også skadeligt for hortensiaer. Det forårsager meldug eller grå skimmel på planten. Hvis du ser hvide eller grå pletter på løvet, skal du fjerne og brænde de berørte dele. Derefter kan du sprøjte hele planten med en sulfobaseret opløsning.  

Hortensiaer i en have
Den venlige fra 299 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den yndige fra 259 kr.
Den farverige fra 319 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top