Inkalilje: Betydning og hvordan man passer en Alstroemeria

Inkaliljens historie går tilbage til oldtiden. Den tilhører en slægt med 100 arter og bærer det latinske navn Alstroemeria. I dag findes inkaliljen i mange smukke buketter sammen med andre liljeblomster. Hvis du gerne vil høre mere om, hvad det betyder at modtage inkaliljer, og hvordan du passer planten, kan Interflora fortælle dig alt det, du har brug for at vide.

Legenden og inkaliljens betydning

Legenden fortæller, at en ung inka-adelsmand, Quintral, var forelsket i den smukke Amancay, der gengældte hans følelser. Imidlertid hærgede en alvorlig feberepidemi inkastammen, og Quintral blev alvorligt syg. I sin desperation konsulterede Amancay landsbyens spåkvinde, der fortalte om en gul blomst, der voksede højt oppe på bjerget og var beskyttet og bevogtet af en stor kondor. Amancay gik ud for at lede efter fuglen, men i bytte for blomsten måtte den unge kvinde give sit hjerte. Kondoren tog hjertet og blomsten i sine kløer og fløj op til guderne. Mens den fløj, faldt Amancays hjerteblod på dalene og bjergene og dækkede dem med små gule blomster plettet med rødt. Det var inkaliljer.

Inkaliljens betydning er sandsynligvis påvirket af denne legende, idet den er forbundet med venskab og hengivenhed – og med den evige kærlighed mellem den der giver inkaliljen, og den der modtager blomsten. Den symboliserer også held, rigdom og velstand, og dets let snoede blade kan antyde et ubrydeligt og livslangt bånd. Så hvad betyder det, når nogen giver dig inkaliljer? Det betyder normalt, at vedkommende som giver dem til dig, er en person, der værdsætter dig som ven eller potentiel kæreste – du vælger!

Den farverige fra 349 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

Hvilken type plante er inkaliljen og hvordan passes den?

Inkalilje flere farver gul orange

Inkaliljen er en flerårig urt, der danner rodstængler eller knold. Den stammer fra Andesbjergene i Chile og Peru. Planten tilhører samme familie som madonnalilje, trompetlilje og vandlilje.

Hvis du spekulerer på, hvornår inkaliljen blomstrer, kan vi fortælle dig, at ligesom de fleste andre planter blomstrer den om foråret og den tidlige sommer, selvom nogle sorter kan blomstre om efteråret.

Inkaliljen sætter pris på kølige, fugtige og solrige omgivelser og blomstrer ikke, hvis temperaturen er meget høj. Blomsten kommer i forskellige farver, men alle typer har nuancer af pink, lilla eller rød. Næsten alle har også flerfarvede mønstre på blomsten. Hvid inkalilje er også kendt som Paradisfuglblomsten, og de medgule eller orange tonerkendes også som peruviansk lilje. Begge liljeblomster er meget benyttet i dekorationer.

Pasning af liljer er ret ligetil, og derfor er disse planter almindelige i vores hjem og haver.

For at dyrke og passe den gule inkalilje hjemme, er her nogle nemme tips:

Plantning

De skal plantes mellem november og juni. De kan dyrkes udendørs, hvis temperaturen ikke falder til under 8 grader og luftfugtigheden ikke er for stor.

Temperatur

For optimal vækst er den ideelle temperatur om sommeren mellem 18 og 22 grader i løbet af dagen. Om vinteren bør dagtemperaturerne være mellem 10 og 14 grader.

Urtepotte

For at plante liljen i krukke eller urtepotte skal du vælge en stor potte og fylde den med godt drænet tørvejord.

Vanding

Denne plante har brug for moderat vanding, da dens rødder er tilbøjelige til at rådne. Det tilrådes at vande to gange om ugen om sommeren og hver 10. dag om vinteren.

Lys

Ideelt set skal den placeres et sted med delvis sollys. Den er let at dyrke i haven, men må ikke udsættes for direkte sol.

Skadedyr og sygdomme

Inkaliljen lider generelt ikke af skadedyrsangreb eller sygdomme. For at forhindre svampe om vinteren skal du ventilere rummet, rense planten og sprøjte den ind imellem med et forebyggende svampemiddel.

Sådan plejer du dine buketter af inkalilje

For at bevare din liljebuket så længe som muligt anbefaler vi at du skærer stilkene ca. 5 cm diagonalt, før du arrangerer blomsterne i en ren vase, så de bedre kan opsuge vand. Fyld vasen med postevand og tilsæt et blomsterkonserveringsmiddel. Skift vandet hver anden dag og skær atter stilkene diagonalt. Når du skifter vand, skal du rengøre vasen med et par dråber klorin for at fjerne bakterier.

Inkalilje hvid
Den farverige fra 349 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top