Julestjernen og dens farver

Opdag julestjernens mange farver og giv din dekoration på julebordet et touch af blomster.

Julestjernen er blevet et symbol på jul rundt om i verden. I Mexico kaldes den juleaftensblomsten. Men som udsmykning i dit hjem eller på middagsbordet er det ikke kun de røde julestjerner, der er betagende. Find en julestjerne i din yndlingsfarve og lad den lyse op i hjemmet i de kolde tider.

Den røde julestjerne

Julestjerne

Skarlagenrøde julestjerner – med det latinske navn Euphorbia pulcherrima – er den bedst sælgende sort hvert eneste år verden over. Måske fordi dens grønne og røde løv regnes for at være særlig i tråd med juletiden. Desuden er der mange forskellige sorter af røde julestjerner med navne som:

  • Euphorbia pulcherrima Solar Red
  • Euphorbia pulcherrima Titan
  • Euphorbia pulcherrima Mars
  • Euphorbia pulcherrima Mirage red
  • Euphorbia pulcherrima Menorca
  • Euphorbia pulcherrima Winterstar

Disse sorter er blot en håndfuld eksempler, da der findes snesevis af skarlagenrøde hybrider, som alle stammer fra den vilde julestjerne. Og hvert år fødes nye sorter af julestjerner.

Planter skabes via hybridisering, der har til formål at forbedre deres egenskaber. Sammenlignet med den oprindelige plante tilbyder de nye sorter af julestjerner tættere og lysere løv.

Hvis du beslutter dig for at købe en til dig selv eller give en julestjerne i gave, vil du måske gerne vide, om du kan få den til at blomstre igen året efter.

Den hvide julestjerne

Den hvide julestjerne har samme egenskaber som sine slægtninge. I vores del af verden er det en potteplante, der dyrkes indendørs. Selvom julestjerner i Mexico, hvor de vokser i naturen, kan blive meget store (op til 4 meter), vil de generelt ikke blive højere end 60 cm hjemme hos dig. Og den hvide julestjerne vil bevare sit udseende gennem mange år som den perfekte stueplante og supplere din juleudsmykning smukt!

Blandt de mest kendte hvide julestjerner finder du med garanti Alba og Lilo White i udvalget i dit lokale havecenter eller hos din blomsterhandler.

hvid julestjerne

Den lyserøde julestjerne

lyserød julestjerne

Denne julestjerne vinder i stigende grad hjerterne hos dem, der gerne vil gøre deres hjem endnu mere indbydende om vinteren. Den kommer i flere toner, den ene smukkere end den anden. Da Vinci-sorten har grønt og laksefarvet-løv. Ice Punch er pink med hvide pletter og meget kraftig. Og Princettia varierer fra lys pink til stærk pink.

Som med alle julestjerner er de farverige blade i virkeligheden ikke blomster men højblade. De omgiver julestjernens små gule blomster og skifter farve om efteråret. Højbladene skifter farve, når lyset aftager, og temperaturen falder.

Den gule julestjerne

Selvom den er sjældnere end den traditionelle røde julestjerne, mangler den gule julestjerne bestemt ikke charme! Den er solgul eller pastelgul og tilføjer lidt munterhed til ethvert hjem i den mørke vinter. Lemon Snow og Lutea er to sorter, der er særligt populære, da de er ganske nemme at dyrke og passe. De ‘blomstrer’ (dvs. højbladene skifter farve) fra november til marts.

gul julestjerne

Den orange julestjerne

orange julestjerne

Sammen med den blå julestjerne er den orange julestjerne en nyere sort. En af de mest kendte er julestjernen med navnet Orange Glow. Som alle julestjerner er den nem at passe. Den foretrækker en temperatur mellem 16 og 22 grader og behøver ikke at blive vandet for ofte. Regn med én vanding om ugen under blomstringen. Når blomstringen er slut, kan du gå over til at vande en eller to gange om måneden.

Tilsæt gerne gødning til vandet til blomstrende planter i plantens vækstperiode.

Den blå julestjerne

Den blå julestjerne egner sig godt til juletiden. Den vinder frem i popularitet og er trendy som bordudsmykning ved festlige begivenheder. Den blå julestjerne er faktisk en hvid sort, der er blevet farvet. Den anvendte farve er ikke skadelig for planten og varer hele blomstringens varighed.

blå julestjerne

Den sorte julestjerne

Ligesom sin blå slægtning vokser den sorte julestjerne ikke naturligt. Den findes som en kunstig blomst fremstillet af stof eller syntetiske materialer. Dens højblade er ofte pyntet med glitter eller guld og den sælges som dekoration til juletræet eller julebordet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top