Sådan rengøres og vedligeholdes et gravsted

I mange kulturer er respekt for de døde lige så vigtig som respekt for de levende. Derfor er vedligeholdelse af en grav et tegn på respekt for dem, der har forladt os. Desuden er det et mindested for familien, og derfor bør gravstedet vedligeholdes, så alle kan komme og føle sig godt tilpas. Det er dog ikke altid let at holde en gravsten ren, at pynte gravstedet året rundt og holde mos og rust væk fra gravstenen og andre ornamenter. Måske kirkegården ikke er vores foretrukne sted at besøge, og vi kommer der måske kun et par gange om året. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan du kan passe familiens gravsted, når du besøger det. Kræver loven, at vi passer familiegravsteder? Hvad sker der med gravstedet, hvis det står urørt hen? Hvilke produkter kan bruges til at rense marmor, og hvad er de bedste teknikker til vedligeholdelse af ornamenter?

Hvad indebærer det at passe et gravsted?

Plejen indebærer at gøre gravstedet så pænt og anstændigt som muligt. Der er mange elementer, der kan pryde et gravsted, og hver grav er forskellig. Uanset om det er dækket af græs, perlegrus, en marmorplade eller et ornament, skal der gøres en indsats for at bevare mindestedet i den bedst mulige stand. Nogle skal vedligeholde et område med græs, andre med perlegrus, der skal rives. Mens det for nogen blot kræver en simpel børstning af en aldrende gravsten. Med de følgende tips kan du lære at rense en gravsten uden at beskadige den.

Hvordan renses gravstenen?

Gravsten er ofte lavet af marmor. Hver enkelt marmorsten har sine egne kvaliteter, men den vælges generelt for sin modstand mod tid og vejr. På trods af det ældes stenen og der opbygges gradvist snavs, indtil det bliver næsten umuligt at få den ren igen. Men hvis du ved, hvordan du skal gribe det an, er det ikke så svært at vedligeholde marmor eller andre sten, der bruges på dit familiegravsted.

Hvilke produkter kan bruges til at rense granit og marmor?

For at rense en gravsten af granit eller marmor anbefaler vi at bruge sort sæbe. Hvis pletterne er vedvarende, kan du overveje at købe en pletfjerner til gulve, som bruges af fagfolk. Hvis du ikke er bange for at skrubbe, kan du få dig en melaminsvamp og tilføje et par dråber vand til den. Denne løsning giver dig mulighed for at skrubbe gravstenen uden brug af ret meget udstyr. Tag en anden svamp og vand til at skylle efter med og en klud til en sidste aftørring. Som alternativ til melaminsvampen – også kaldet et magisk viskelæder – kan du også overveje at bruge lerskifer på en svamp. Lerskifer sælges kommercielt eller kan fremstilles hjemme med bikarbonat, hvid ler og opvaskemiddel.

gravsten med røde blomster og lanterne

Hvis marmoren er lys i farven, er det bedst at bruge sort sæbe og skrubbe den med en børste. Efter skylning vil den lyse marmorplade skinne igen. Hvis du har en mørk eller farvet marmorplade, kan du evt. bruge kalksten. Det bruges ofte til at vedligeholde overflader af rustfrit stål, lertøj eller glas. Tilsæt en dråbe terpentin til svampen og gnid det på stenen.

Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, lyse nuancer (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, multifarvet (Floristens kreative valg) fra 199 kr.
Hjerte - Floristens kreative valg fra 799 kr.

Hvis der fortsat er pletter på stenen

Der findes en hjemmelavet opskrift, der kan overvinde selv de mest genstridige pletter. Over tid bliver marmor mere porøs, og snavs bliver indlejret i stenen. For at fjerne pletter fra gravstenen af marmor kan du anvende en pasta på de mest angrebne områder. Denne pasta består af en tredjedel bagepulver og to tredjedele pimpsten. Lad blandingen tørre ind på stenen, rengør derefter som angivet ovenfor med en svamp og sort sæbe og skyl efter.

Rustpletter er også almindelige på marmor. For at slippe af med dem skal du bruge en klud gennemblødt i klorin. Fortynd klorinen med vand i forholdet 1:20. Skyl og tør efter.

Sådan opfriskes en gravsten

Er inskriptionerne blevet nærmest ulæselige

Ofte falmer inskriptioner indgraveret i marmor. Fordybningerne er normalt malet for at fremhæve bogstaverne. Med tiden slides malingen væk, og inskriptionerne bliver mere og mere ulæselige. Det anbefales først at skrabe snavs af, for eksempel med en vatpind dyppet i acetone eller mineralsk terpentin. Skyl bogstaverne og påfør derefter et nyt lag maling. Der findes stenmaling, der skal påføres med en fin pensel. Nogle gange kan en kraftig tusch være tilstrækkelig. Husk at beskytte resten af marmoren, hvis du vælger en spraymaling. Afslut med et lag farveløs lak for at fiksere farven og beskytte den mod fugt.

Beskyt marmor for at øge levetiden

For hurtigere genopfriskning anbefales det at polere marmor. Det er en porøs sten, der absorberer pletter og snavs. Der kommer også nemt ridser. Derfor tilrådes det at beskytte marmorpladen med et pletbestandigt produkt, der er vand- og olieafvisende. Den olieagtige tekstur giver overfladen en permanent beskyttelse. For eksempel kan du gnide din gravsten med en klud gennemblødt i linolie eller glycerin. Stenen vil blive skinnende og mindre porøs og dermed mindre tilbøjelig til at absorbere snavs.

Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, lyse nuancer (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, multifarvet (Floristens kreative valg) fra 199 kr.
Hjerte - Floristens kreative valg fra 799 kr.

Alt, hvad der skal renses på gravstedet

Gravstedet er ikke begrænset til stenen. Der kan f.eks. være et marmorkors eller en stenstatuette at rengøre. For at pynte graven vælger de fleste familier kranse eller blomsterbuketter. De, der besøger sjældnere, vælger mere bestandige blomster. Det kan være de sætter plastikblomster, men selv disse kræver en vis vedligeholdelse. De gulner i solen, samler støv og rådner. Det anbefales derfor også at rengøre dem. For at rengøre plastikblomster skal du tage en svamp med vand tilsat lidt opvaskemiddel. I nogle tilfælde kan du endda bruge den lerskifer, du brugte til at rense marmor.

Endelig kan der være mindeplader på grave, hvor de afdødes kære har efterladt beskeder. Disse plader, der har stor følelsesmæssig værdi, skal også vedligeholdes. Hvis de er lavet af metal, marmor eller harpiks, kan du bruge en blanding af vand og opvaskemiddel, lerskifer eller endda glasrens. Hvis mindepladen er lavet af harpiks, skal du undgå at bruge slibende produkter, der ridser pladen eller gør den polerede harpiks kedelig. Brug ikke vaskepulver, blegemiddel, citron eller eddike. Du kan påføre et lag voks efter rengøring af pladen.

Er vi forpligtet til at vedligeholde en grav?

Det kan siges enkelt: Nej. Ingen lov forpligter os til det. Desuden ville det være forholdsvis kompliceret at finde ud af, hvem der er ansvarlig for et gravsted. Et gravsted, der ikke passes, kan dog tages tilbage af kirkegården, som kan overdrage det til en anden familie. Denne beslutning tager dog tid. For kistebegravelser er minimumsperioden 20 år og for urner 10 år. Målet er, at graven skal forblive intakt længe nok til at kisten, urnen og resterne nedbrydes i jorden. Det er dog ikke ualmindeligt, at nedbrydningsperioden strækker sig over 25 eller 30 år eller længere. Det afhænger af jordbundsforholdene på kirkegården.

Selvom loven ikke kræver, at du kommer og passer et gravsted for en grandtante, du aldrig har kendt, er vedligeholdelse af gravsteder både en borgerlig handling og et tegn på respekt for andre besøgende på kirkegården.

Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, lyse nuancer (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, multifarvet (Floristens kreative valg) fra 199 kr.
Hjerte - Floristens kreative valg fra 799 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top