Hvilke blomster kan man bruge til at pryde en gravplads?

Udsmykning af grave er en tradition, der sandsynligvis går tilbage til menneskets begyndelse. Selv i forhistorisk tid blev den afdøde æret med blomsterpynt. Det fremgår af spor fra planter fundet af arkæologer. I de store monoteistiske religioner findes der en bred vifte af skikke. Ved muslimske begravelser gives der ikke blomster; I stedet tilbydes ofte økonomisk bidrag til udgifterne i forbindelse med begravelsen eller hjemtransport. På samme måde foreskriver den jødiske tradition ikke at pynte grave med blomster, i stedet lægges der en sten, der jo er mindre forgængelig af natur. I den kristne kalender bruges allehelgensaften som en fælles dag at tænde et lys for dem de mindes. Under alle omstændigheder skal blomsterne vælges omhyggeligt og vedligeholdes som et symbol på både et flygtigt liv og den varige kærlighed til den afdøde.

Hvilke blomster er bedst egnet til kirkegården?

Kriterier Eksempler på planter
🌿 Stedsegrøn Julerose, viburnum
📅 Etårig Alpeviol, primula
💌 Symbolsk Roser, krysantemum
❄️ Tåler kulde Lavendel, viburnum
🌞 Tåler varme Nasturtium, lavendel
🌱 Hårdfør Nasturtium, viburnum

Blomster på et gravsted er frem for alt en stærk måde at udtrykke sorg og minder om den afdøde. Det er vigtigt at kigge efter sorter og sammensætninger, der er passer  med den afdødes liv, personlighed og alder.

Processen begynder ved begravelsen eller bisættelsen. Bårebuketterne på kisten består ofte af en kombination af roser, liljer og gerbera og har et satinbånd, der gør det muligt for familie, kolleger eller venner at udtrykke følelser. Kranse bruges også som en særlig hyldest til den afdøde.

Det er også vigtigt at tale med blomsterhandleren om hvilke farver og toner, der bedst matcher de minder, man ønsker at udtrykke med kirkegårdsblomsterne. Pastelfarver og lyse toner signalerer elegance og charme, velegnet til kvinder, mens stærkere kontraster kan være mere velegnede til mænd.
Hvid bruges generelt til begravelse eller bisættelse af et barn eller en ung person for at symbolisere uskyld og renlighed.

Symbolikken i blomsterne er rig og betydningsfuld. Tidløse,klassiske blomster udtrykker dybe og velkendte følelser. Roser ses traditionelt ikirkegårdsdekorationer. Især røde roser indikerer ægteskabelig og inderlig kærlighed, men også en kombination af blomster baseret på hvide roser kan have en smuk effekt.

Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket med bånd fra 699 kr.
Bårebuket i klassisk stil med bånd fra 799 kr.
Bårebuket, vild (Floristens kreative valg) fra 249 kr.

På samme måde bruges liljen ofte ved begravelser og bisættelser og på gravene. Den symboliserer renhed. Nelliker har længe været forbundet med døden, og i de senere år har nelliker i alle farver, fra rød til gul, bragt ny mangfoldighed til begravelsesbuketter.

At udsmykke grave er en ældgammel tradition, der gennem århundreder og i folketro har givet anledning til stærk symbolik. Cypres repræsenterer sorg, vedbend udtrykker tilknytning, arum er et spejl af sjælen, mens orkidéen er kendt som en tilkendegivelse af intens kærlighed.

Mindre kendt for deres symbolik er den blå iris, der er et symbol på ømhed, og bregnen, som betyder oprigtighed, samt sæbeurten, der er en påmindelse om intens sorg.

lyserøde blomster og lys på grav

Det er derfor nyttigt at kende betydningen af sorgens blomster, når man skal udsmykke et gravsted. Her er et resumé:

 • Krysantemum er et symbol på evighed.
 • Liljer symboliserer renhed.
 • Nelliker har længe været forbundet med døden.
 • Røde roser repræsenterer ægteskabelig kærlighed.
 • Hvide azaleaer viser glæden ved at have elsket.
 • Anemoner, et klassisk tegn på sorg, udtrykker sorgen i at give slip.
 • Dahliaer giver vidnesbyrd om taknemmelighed og anerkendelse, selv efter døden.
 • Sæbeurt udtrykker savn og tristhed.
 • Orkideer er et udtryk for dyb kærlighed.
 • Pæoner er kendt for at skræmme onde ånder væk.
 • Begonier sender en oprigtig besked om venskab, ligeledes hortensiaer.
 • Immortelle formidler stærke følelser og evig smerte.

Hvordan vedligeholdes blomster på et gravsted i forbindelse med årstiderne?

Kirkegårdens opbygning og gravstedets placering vil i høj grad være bestemmende for valget af planter. Disse faktorer vil også være bestemmende for mulighederne for at vedligeholde gravstedets blomster. Det kan være fristende at vælge en busk. Buske, især små nåletræer, er hårdføre og kræver minimal vedligeholdelse. Det er dog ikke altid let at finde ud af, hvor de skal plantes. Desuden er mange træarter forbudt på kirkegårde på grund af risiko for skader på gravsten forårsaget af rødderne. Under alle omstændigheder, og selvom den afdødes pårørende vælger en ikke-invasiv busk, skal den regelmæssigt beskæres for at den holdes inden for det tildelte gravsted.

Hvis graven er af granit og der ikke er plads til jord, eller hvis graven er beregnet til at blive genåbnet for en ægtefælle eller slægtning i fremtiden, kan potteplanter eller plantekasser bruges. Husk at vedligeholde graven ordentligt og regelmæssigt.

Det vanskeligste er nok at vedligeholde gravstedets planter over tid. Den mest effektive løsning er derfor at vælge planter, der kræver meget lidt vedligeholdelse og kan modstå årstidernes skiften selv i pårørendes langvarige fravær. Knoldplanter passer godt til denne kategori: for eksempel påskeliljer, tulipaner og krokus, der blomstrer uden regelmæssig pasning.

Nogle gange er det dog nødvendigt at gå efter et kompromis mellem let vedligeholdelse og respekt for det sted, hvor gravstedet er placeret. I de tilfælde kan buske og buskede planter udgøre et problem. Selvom de er populære på grund af den lette vedligeholdelse og de dekorative kvaliteter, er de i stigende grad forbudt på mange kirkegårde. For det første fordi deres rodudvikling som nævnt kan skade kirkegårdens gravsten. For det andet kan væksten i nogle tilfælde give anledning til sikkerhedsproblemer for kirkegårdens personale. Så sørg for at vælge plantetypen omhyggeligt i forhold til det sted, hvor den afdøde hviler.

Lavendel i natur
Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket med bånd fra 699 kr.
Bårebuket i klassisk stil med bånd fra 799 kr.
Bårebuket, vild (Floristens kreative valg) fra 249 kr.

Kirkegårdsplanter og -blomster, der tåler kulde

Krysantemum

Krysantemum

Med sin vedholdende blomstring, selv om efteråret, er krysantemum forbundet med evighed og sorg og er derfor en ideel begravelses- og kirkegårdsblomst.

Alpeviol eller cyklamen

Alpeviol

Alpeviol, eller cyklamen, er også velegnet som blomst til kirkegården. Ud over at tåle lave temperaturer er den ideel til dem, der ikke har mulighed for at besøge kirkegården ofte, da den ikke behøver særlig pleje eller vanding. Nogle typer kan endda tåle temperaturer så lave som minus 4 grader, selvom de har det svært med temperaturer over 20 grader om dagen og 10 grader om natten. På blomstersprog formidler  alpeviol nærhed.

Viburnum

Viburnum

Viburnum eller Viburnum Tinus må nødvendigvis optræde på listen over kuldebestandige blomster til kirkegården. Det er en stedsegrøn plante med en pragtfuld hvid og lyserød blomst, der altid er smuk – selv i vintermånederne. Derudover kræver den hverken særlig pasning eller beskæring. Dens symbolik på blomstersprog er “Jeg dør, hvis du forsømmer mig”, hvilket gør den velegnet til at formidle et utvetydigt budskab om kærlighed.

hvid julerose

Julerose

Vi afslutter vores liste over blomster, der tåler kulde, med hellebore, eller julerose, der også er en perfekt plante til kirkegården om vinteren. Den egner sig til dem, der ikke har så meget plads eller tid, da den kræver minimal pleje. Dens karakteristiske blomster spænder fra hvid til mørk lilla. I blomsternes  sprog repræsenterer den blomstenhellig for Gud. Men gennem århundrederne er den også kommet til at betyde befrielse fra smerte på grund af den virkning, den tørrede plante har på mennesker.

Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket med bånd fra 699 kr.
Bårebuket i klassisk stil med bånd fra 799 kr.
Bårebuket, vild (Floristens kreative valg) fra 249 kr.

Kirkegårdsplanter og -blomster, der tåler varme

I sommermånederne når kirkegården udsættes for solen, vil det kræve valg af blomster og kirkegårdsplanter, der tåler varme og ikke behøver vanding for ofte.

hvid rose med lys i baggrunden

Rose

Du har måske allerede set roser på mange gravsteder. De kræver ikke meget pleje, men hvis du beslutter dig for at plante roser på en grav, skal du alligevel besøge den med jævne mellemrum for at vedligeholde busken. Vælg en rosenbusk eller en miniature-rosenhave.

Nasturtium

Nasturtium

Nasturtium er velegnet til kirkegårde i fuld sol. Den tåler varme, men skal vandes regelmæssigt – mindst to gange om ugen, især når temperaturen begynder at blive meget høj.

Lavendel

Lavendel

En anden plante, der er egnet til kirkegårde i fuld sol, er den klassiske lavendel (Lavandula Angustifolia). Det er oprindelig en middelhavsplante, der tåler høje temperaturer. Den sender også en betydningsfuld besked til den elskede. Mange mennesker tillægger nemlig lavendel en meget smuk tanke: “mindet om dig er min eneste lykke”. Således kan valget af en lavendelplante bære en besked om dyb kærlighed eller venskab og fremhæve en dyb forbindelse.

Primula

Primula

Primulaer er ideelle til skyggefulde områder, og under blomstringen dannes blomsterstande af forskellige former med blomster i hvide, røde og andre nuancer. Hvis de står et solrigt sted, har de behov for at blive vandet regelmæssigt, men ikke for meget. Den betydning, som tidligere blev  tillagt primulaer, er at det gode hersker over det onde.

Alternativer med nem vedligeholdelse: kunstige planter, stauder…

Mangel på tid, ressourcer eller problemerne ved vedligeholdelse kan holde nogle pårørende fra at plante blomster og planter på det sidste hvilested for en, som stod dem nær. Men der findes heldigvis alternative løsninger, der stadig kan udtrykke oprigtige følelser over for den afdøde.

Kunstige planter er ét alternativ. Der findes for eksempel fremragende kunstige pelargonier. Nogle få plejetips vil også her hjælpe til at forlænge levetiden for erhvervelsen. Halvkunstige og stabiliserede planter findes også. Der kan bruges polyester og ægte træ. Polyester er dog ikke modstandsdygtig over for regn eller UV. Kunstige PVC-planter, som er meget hårdføre og realistiske, er nok at foretrække.

kunstige multi blomstre på grav

Hvis du ikke bryder dig om kunstige planter, er det muligt at vælge naturlige planter, der er kendt for deres hårdførhed. Det er tilfældet med etårige klatreplanter som Kaprifolium, eller forskellige sorter af vedbend, der vil klamre sig til alt, hvad der giver dem mulighed for at vokse i højden. Længere nede mod jorden findes bunddækkeplanter, som flerårig Portulak eller naturlige pelargonier, der dækker store områder med minimal pleje. Frem for alt vil stauder som tusindfryd, lavendel og iris kræve meget mindre pleje end andre planter og stadig give et vellykket og smukt resultat.

Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket med bånd fra 699 kr.
Bårebuket i klassisk stil med bånd fra 799 kr.
Bårebuket, vild (Floristens kreative valg) fra 249 kr.

Levering af blomster til gravsteder af Interflora

Der er mange blomsterhandlere, der kan levere bårebuketter, kranse og dekorationer til begravelser og bisættelser samt til gravsteder. Der kan vælges mellem en række sorter, f.eks. flamingoblomst, hvide blomster, sæsonbetonede blomster, afskårne blomster, plantedekorationer, kranse, runde buketter osv. Hvis du skal have blomster leveret til et gravsted, kan du angive for blomsterhandleren, hvor de skal placeres: foran graven, på graven, nær gravstenen.

Læs vores guide og se eksempler på kondolencebeskeder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top