Alt, hvad du behøver at vide om flamingoblomst og dens pleje 

Anthurium på bord

Hvad enten det er i potte eller som afskårne blomster gør flamingoblomsten altid et stort indtryk med sit fantastiske blanke grønne og røde løv! Den smukke tropiske plante har en sublim blomst, og nogle gange blomstrer den også om vinteren og lyser op i den mørke tid. Dens blomsterstande har forskellige farver, f.eks. pink, laksefarvet, gul og selvfølgelig rød. Det er en smuk plante, der er let at vedligeholde, og den har erobret vores hjerter og vores hjem. Læs mere om flamingoblomstens historie. Og tjek vores bedste pasningstips! 

Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.

Flamingoblomstens karakteristika 

Flamingoblomst med det latinske navn Anthurium er medlem af arumfamilien.  Den er hjemmehørende i de fugtige troper i Central- og Sydamerika. På vores breddegrader er flamingoblomst derfor en plante, der blomstrer indendørs! 

Botanikere har skrevet meget om flamingoblomst, ikke mindst på grund af dens utrolige blomstring. I virkeligheden er det, der ser ud til at være plantens blomst, et langt, hjerteformet og blankt hylsterblad. Den egentlige blomst er den centrale gule kolbe, der ligner en lille spids.  

Hylsterbladene tjener til at beskytte plantens blomster, og det er derfor hylsterbladene, der har forskellige farver afhængigt af sorten.  

Anthurium Warocqueanum i solen

De mest populære sorter af flamingoblomst, der kan dyrkes som potteplanter, er dem med de smukkeste blomster, som f.eks.:  

  • Anthurium Andreanum 
  • Anthurium Scherzerianum 

Der er også sorter af flamingoblomst, der dyrkes for deres løv. Det drejer sig bl.a. om: 

  • Anthurium Clarinervium 
  • Anthurium Krystallinum 
  • Anthurium Warocqueanum 

Endelig bør det bemærkes, at flamingoblomst er en giftig plante med en saft, der irriterer huden. Opbevar den derfor utilgængeligt for dine kæledyr. 

Hvordan passes en flamingoblomst  

Flamingoblomst er en indendørs plante, der kan lide masser af lys uden at blive udsat for direkte sollys. Her er nogle tips til hvordan du får det bedste ud af dine flamingoblomster

Pasning af flamingoblomst i potte 

Mens flamingoblomst er en plante af tropisk oprindelse, er hybridarterne, der findes hos blomsterhandlere, udviklet til at vokse indendørs i vores hjem. Det er for eksempel tilfældet med sorterne Anthurium Andreanum og Anthurium Scherzerianum.  

Hvis din flamingoblomst dyrkes i en urtepotte, skal du placere den i et lyst rum, men uden direkte sollys og opvarmet til mellem 18 og 25 grader. Undgå at placere den i træk, da flamingoblomst ligesom mange andre potteplanter ikke tåler træk særlig godt.  

Fra forår til efterår kan du stille planten udendørs, så længe temperaturen er mild, og planten ikke udsættes for direkte sollys. På den måde kan du få glæde af en mere blomsterfyldt terrasse eller altan, og din plante vil nyde godt af det gode vejr i sin blomstringsperiode.  

Anthurium Crystallinum

Vær opmærksom på, at flamingoblomsts største fjende er mangel på fugt. Her er to vigtige tips:  

  • Oprethold en god luftfugtighed ved regelmæssigt at sprøjte planten med vand. Sprøjt ikke direkte på blomsterne men snarere på undersiden af løvet. 
  • Ideelt set skal du placere urtepotten på et lag lerkugler eller grus, der holdes fugtigt. 
     

Pasning af en buket flamingoblomster 

Afskårne flamingoblomster har den fordel, at de holder længe. Hvis du ønsker at beholde din buket i op til tre uger, skal du stille vasen i et rum med 18-25 grader.  Husk også at skifte vandet i vasen hver anden eller tredje dag. 

Når du skifter vand, skal du skære 3 cm af stilkene med en skarp kniv.  

Sådan vander du din flamingoblomst 

Fra foråret og fremefter vandes din smukke eksotiske plante 2 til 3 gange om ugen med kalkfattigt vand, der har stuetemperatur. Tilsæt også flydende gødning til vandet en gang hver fjortende dag for at hjælpe flamingoblomsten med blomstringen.  

Om sommeren vandes flamingoblomst oftere i perioder med høj varme.  

Om vinteren reduceres vandingen, når planten ikke længere har blomster. Vent, indtil jorden er tørret ud nogle centimeter ned. Fortsæt dog med at opretholde en god luftfugtighed ved hjælp af en sprayflaske. 

Mellem oktober og februar skal du ikke gøde. Ellers risikerer du at skade en ny blomstring.   

Anthurium Scherzerianum

Har du et lyst badeværelse? Hvorfor ikke installere din flamingoblomst der? Den høje luftfugtighed i badeværelset kombineret med godt lys vil helt sikkert gøre den glad! 

Opformering af flamingoblomst  

Alle elskere af denne plante ved, at den er let at opformere. For at opformere flamingoblomst skal du blot afskære en stilk, der har flere blade. Fjern bladene, og læg derefter stilken i vand, indtil nye blade spirer.  

Når nye blade ses på planten, kan du plante den i jord for at den kan danne rod.

Omplantning af flamingoblomst  

Flamingoblomst bør omplantes hvert andet eller tredje år. Hvis du har brug for at omplante din flamingoblomst, skal du vente til foråret. Vælg derefter en potte, der er lidt større end den forrige. Fyld et lag lerkugler i samt en let, godt drænet, neutral eller sur pottejord. 

Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.

 

Flamingoblomstens sygdomme og skadedyr  

Når en flamingoblomst befinder sig i et miljø, der ikke er befordrende for dets vækst, kan skadedyr eller sygdomme angribe planten. Her er nogle plejetips til bekæmpelse af sygdomme hos flamingoblomst.  

Mellus 

Mellus er tilbøjelige til at forekomme i fugtige atmosfærer. I tilfælde af angreb af mellus sprøjtes planten med rapsolie for at fjerne dem. En anden løsning er at sprøjte planten med sæbevand.  

Røde edderkoppemider 

De breder sig lettere i tørre miljøer. Så hvis du finder dem, er et godt første skridt at prøve at overbruse planten. Dernæst skal du sørge for at opretholde en god luftfugtighed. Hvis problemet fortsætter, er en anden løsning at behandle med et præparat, der bruges til udryddelse af mider.  

Flamingoblomst med brune eller gule blade 

Anthurium pink blad

Bortset fra skadedyr er rådne rødder det største problem, du kan støde på hos din flamingoblomst.  

Brune eller gule blade på en flamingoblomst er ofte et tegn på et vandingsproblem. Afhængigt af jordens fugtighedsniveau, vand oftere eller sjældnere.  

Andre årsager kan dog forklare gul- eller brunfarvning af bladene. Det kan være udtørring eller mangel på jern, magnesium eller kalium. I det tilfælde skal du huske at holde jorden fugtig i hele blomstringsperioden og gøde din flamingoblomst.  

Flamingoblomst med brune pletter, der ligner brændte blade 

Hvis din flamingoblomst har brune pletter, der ligner brændte blade, er det sandsynligvis et lysproblem. Prøv at stille din plante på et mindre lyst sted og – som altid – væk fra direkte sollys.  

Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.

Flamingoblomstens historie og symbolske betydning 

Den første art blev opdaget i 1857 af den østrigske læge Karl von Scherzer. Sorten Anthurium Acherzerianum har fået sit navn efter ham.  

I 1876 skrev den franske landskabsarkitekt Édouard André, at han bragte planten tilbage fra en ekspedition til Andesbjergene. Og dermed skylder sorten Anthurium Andreanum ham sit navn. 

Flamingoblomst: en traditionel sydamerikansk plante  

I Colombia er det tradition at give flamingoblomst til unge par, når de først etablerer sig. Ifølge legenden varer dens blomstring ”tre måner”. Det svarer til den periode, det tager at gøre et hus til et rigtigt hjem, ifølge de ældre colombianere. 

Flamingoblomstens symbolik og blomstersprog  

Anthutium på gulv

Med sin hjerteform er flamingoblomsten et symbol på eksotisk skønhed. Denne blomstrende plante kaldes også “ildtungen”. Navnet “anthurium” kommer fra græsk og betyder “stor blomst”.  

blomsternes sprog symboliserer en flamingoblomst i urtepotte gæstfrihed.  

I en buket eller i en dekoration egner flamingoblomsten sig til at formidle et lidenskabeligt budskab. Jo stærkere farven er, jo stærkere er budskabet. Således opfordrer en buket røde flamingoblomster til lidenskabelig romantik, mens en orange buket antyder en flygtig flirt.  

Med disse tips vil du se, at flamingoblomst er relativt let at passe. Desuden kan den blomstre næsten året rundt og leve i meget lang tid. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top