Guide til opformering af flamingoblomst

Flamingoblomst med det latinske navn Anthurium er en smuk stueplante, der er hjemmehørende i Amerikas regnskove. Hvis du har en sund og moden flamingoblomst derhjemme, kan du opformere den. At tage stiklinger er en glimrende måde at opformere dine planter på, gøre dit hjem grønnere og dele dem med andre. Med den rigtige teknik og nogle få værktøjer kan alle finde ud af at tage stiklinger fra en eksisterende flamingoblomst! 

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage stiklinger fra flamingoblomst?  

Det er bedst at tage stiklinger om foråret og sommeren. I disse perioder har din flamingoblomst maksimal vækst og stor livskraft.  

Vi anbefaler, at du gøder din flamingoblomst i ugerne inden du tager stiklinger. På denne måde bliver moderplanten stærkere, når du skærer stilkene af.

For at gøde din flamingoblomst skal du bruge gødning til blomstrende planter. En velafbalanceret flydende gødning med nitrogen, fosfor og kalium er ideel. Tilsæt gødningen hver anden uge ved vanding.  

Vær opmærksom på, at flamingoblomst kan forårsage irritation af øjne og hud ved kontakt med saften. Derfor er det en god ide at bære havehandsker, når du tager stiklinger fra flamingoblomst.  

Anthurium spirende skud

Nu har du alle de oplysninger, du har brug for, så lad os gå videre til opformeringen

Den til mor og søn fra 549 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Floristens kreative buket, flerfarvet fra 299 kr.
Den kære fra 269 kr.

Hvordan opformeres flamingoblomst i vand?  

At tage stiklinger fra flamingoblomst er den hurtigste og nemmeste måde at opformere din plante på. Du har ikke brug for ret mange materialer, og du vil kunne følge rødderne, der udvikler sig på stiklingerne.  

Forbered dine værktøjer til stiklingerne  

Anthurium pink blad

Før du tager stiklinger fra moderplanten, anbefales det at sterilisere en ikke-savtakket kniv. Generelt anbefaler jeg, at du altid bruger en ren og skarp kniv, når du tager stiklinger fra grønne planter.  

I modsætning til saks eller beskæresaks knuser en kniv ikke fibrene i stilkene. Og et rent og lige snit giver mulighed for hurtigere heling af planterne.  

Kontrollér også, at din moderplante er sund, før du starter. Med andre ord skal du sørge for, at bladene, stilkene og jorden ikke har: 

  • Brune pletter  
  • Skimmel 
  • Skadedyr  

Tag dine stiklinger 

Start med at tage en sund stilk med to eller tre blade. Du kan tage så mange stilke, som du vil lave stiklinger. Sørg dog for at lade moderplanten beholde 3/4 af sit oprindelige løv for at undgå at svække den mere end nødvendigt.  

Brug kniven til at skære hver stilk på det laveste sted. Jo renere snittet er, jo hurtigere vil flamingoblomsten komme sig. 

Fjern alle blade på stilken undtagen det øverste.   

Læg stiklingerne i vand  

Til roddannelse i vand skal du bruge ikke-kalkholdigt vand eller regnvand. Fyld glas med vand og læg stiklingerne ned i dem, men sørg for, at bladene ikke rører vandet.  

For bedre stabilitet kan du lægge sand eller grus i bunden af dine glas, men det er op til dig.  

Opbevar stiklingerne på et lyst og varmt sted, ideelt mellem 20 og 25 grader og med et fugtighedsniveau på 60 % og derover. Hvis du ikke har et drivhus eller en vinterhave, kan du bruge følgende teknik: Placér hver stikling i en plastikpose, der bevarer både varmen og fugtigheden.  

Under roddannelsen skal du sørge for at tilføre vand regelmæssigt, når niveauet falder.  

Efter et par uger vil stiklingerne producere rødder og nye blade. Du kan lade dem stå i vandet og tilføre gødning i forholdet 1 del gødning til 4 dele vand. 

Interflora-florist passer Anthurium

Du kan også plante dem i jord ved hjælp af et meget let vækstmateriale og små urtepotter:  

  • Pottejorden: Brug en orkidéblanding eller forbered en blanding af 1/3 kokosbast, 1/3 orkidéblanding og 1/3 perlite.  
  • Urtepotten: Vælg helst potter med en diameter på 8-10 cm.  
Den til mor og søn fra 549 kr.
Anthurium inkl. potte fra 229 kr.
Floristens kreative buket, flerfarvet fra 299 kr.
Den kære fra 269 kr.

Hvordan opformeres flamingoblomst i jord?  

Flamingoblomst på reol

Princippet er det samme som i vand, bortset fra at du placerer stiklingerne i pottejord i stedet for i vand.  

Men før du starter, skal du bruge et par minutter på at rengøre dine små urtepotter eller frøplantebakker med sæbe og eddike. Det forhindrer risikoen for at der overføres sygdom ved genbrug af gamle potter. Dernæst skal du bruge et let, godt drænet vækstmateriale.   

Hvilket vækstmateriale skal du bruge til stiklinger fra flamingoblomst?  Det nemmeste er at bruge en særlig pottejord til orkidéer. Du kan også lave din egen blanding, som den vi foreslog ovenfor.  

  • Trin 1: Fyld dine potter med pottejord. Lav i hver potte et hul i jorden med fingeren og stik stiklingen ned i det. Pres jorden let omkring stilken, så den bliver stående. 
  • Trin 2: Placér potterne et lyst sted, men væk fra direkte sollys. Og for at skabe et varmt miljø på omkring 20 til 25 grader anbefaler vi, at du lægger en plastikpose over potterne.  
  • Trin 3: Hold jorden fugtig, men vand ikke så meget at rødderne rådner. Efter et par uger vil du se nye blade og rødder dukke op! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top